Ange ditt sökord

Efter en koloskopi är det extra viktigt att äta mycket fibrer för att bibehålla en god tarmflora. Foto: Shutterstock

Efter en koloskopi är det extra viktigt att äta mycket fibrer för att bibehålla en god tarmflora. Foto: Shutterstock

Koloskopi + antibiotika = ökad risk för IBS?

Koloskopi är en viktig undersökningsmetod som ofta är nödvändig för att utreda misstänkta sjukdomar i tjocktarmen, men vad gör det med tarmfloran?

Annons:

Det är med andra ord en metod som är ytterst viktig och som många gånger leder till tidig upptäckt av tjocktarmscancer. Men som alltid vid nya metoder – koloskopi är en 40-50 år gammal metod så kanske inte helt ny – så finns ofta en baksida: för att man ska kunna se något alls vid undersökningen måste tarmen vara ren, man måste alltså ge patienten rejält med laxeringsmedel som förberedelse. Detta förändrar den normala miljön snabbt i tarmen och kan lätt ge upphov till dysbios om det samtidigt kombineras med antibiotika. Just antibiotika i samband med koloskopier försöker man undvika då det oftast inte är nödvändigt, men ibland sker det ändå pga hög risk för infektion.

IBS efter koloskopi

Dr Ravy Vajravelu, Pennsylvania, med medarbetare undersökte om det var vanligare att patienter drabbades av IBS (Irritable Bowel Syndrom) om man genomgått koloskopi och ungefär samtidigt fått en antibiotikakur. Man såg då att den risken var ökad – risken ökade med 77% för diagnos för de som fått antibiotika inom 14 dagar efter genomförd koloskopi. Man såg också en tendens mot att de som fått antibiotika före kuren också hade ökad risk för IBS.

Vad ska man dra för slutsatser av detta då? Koloskopi är ju en fantastiskt bra undersökningsmetod för att hitta koloncancer och andra allvarliga sjukdomar? Svaret är givetvis inte att man ska sluta genomföra koloskopier, däremot är det klokt att fortsätta vara restriktiv med antibiotika om det inte är absolut nödvändigt. Som patient som ska genomgå en koloskopi är det också klokt att efter genomgången undersökning vara extra ”snäll” mot sin tarm: ät EXTRA bra mat – grönsaker, fiberrikt, frukt och gärna syrade produkter och produkter med aktiva bakteriekulturer. Probiotikatillskott kan vara värt att överväga. Allt för att ge mikrobiomet en chans att snabbt återhämta sig efter undersökningen. Man kan se det som en extra bra chans efter laxeringen att snabbt kunna påverka sitt mikrobiom i en positiv riktning.

Klicka här för mer information  kring din tarmflora.

Annons:

Källor:

Symbio Me

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: