Det kliar och svider. Sömnlösa nätter. Är det för att jag som mamma äter ägg och dricker mjölk? Kan jag fortsätta med babysim? Ska jag sluta amma? Frågorna om torr hud och eksem kan bli många. Därför har Annette Gromell, barnsjuksköterska vid Sachsska Barnsjukhuset/Södersjukhuset, bjudit in mammor som har barn med torr hud till Barnängens BVC. Barnen är från tre till tio månader.
– Dessa träffar handlar inte bara om torr, kliande hud utan även om utbyte av erfarenheter. Alla föräldrar här har liknande problem och behov av att diskutera dem, säger Annette Gromell. Tillsammans med distriktssköterskan Kirsti Lindström lär hon ut varför en del barn är mer torra än andra, vad man kan göra åt det och vilka krämer som finns.
– En del besök till läkaren kan undvikas om föräldrarna själva lär sig mer om torr hud och eksem, säger Annette. Ju mer kunskap, desto lugnare blir du som mamma.
Smörj två gånger per dag
Mammorna har fått i hemläxa att smörja in sina barn två gånger per dag. Det är stor skillnad mellan barnen, en del har nästan blivit helt fria från sin torra hud, andra ska träffa en barnläkare för vidare utredning.
– Om man har allergi i familjen finns det en risk att barnen får eksem. Det börjar med barneksem, men sedan kan man utveckla astma och hösnuva längre fram i livet, säger Annette Gromell. En flicka har inte blivit bättre trots att hennes mamma smörjt in henne två gånger per dag. Båda föräldrarna har eksem och Annette sätter upp en tid för henne till läkaren för fortsatt utredning.
Gnuggar fötter och ben
Annette undersöker barnen noga. Hennes händer stryker över mage, rygg, armhålor och veck. Barnen är vana vid beröring. De slappnar av på en gång och njuter av massagen när Annettes händer smörjer in krämen.
– Det ska vara rejält med kräm. Man kan inte skämma bort eller härda huden. Man kan bara hjälpa den att hjälpa sig själv, säger Annette. Efter insmörjning kan huden bli röd. Blodkärlen vidgas och det är en normal reaktion. Om barnet har eksem kan huden klia en stund efter insmörjning och därför får barnen sköna och tättsittande kläder för att undvika att de river hål på huden.
– Små barn visar tydligt om det kliar. De gnider sig mot underlaget eller gnuggar fötter och ben mot varandra. Detta kan bli ett invant beteende. De kliar fast det inte kliar och detta kan i sig starta klådan.
Snabbast i rutschkanan
En mamma är lite orolig och undrar om hennes flicka kan fortsätta med babysim. Frågan är vanlig och Annette är väldigt tydlig:
– Självklart ska ditt barn fortsätta! Det är så roligt och stimulerande för barnen att leka i vatten. Men man ska smörja in barnen både före och efter långvarig vattenkontakt. En mamma kommenterar att de blir väldigt hala i bassängen och svåra att hålla, men desto snabbare i rutschkanan…
Gerdas mamma har försökt det mesta. Hon har smörjt in henne, undvikit vissa tvättmedel och nu har hon uteslutit mjölk och ägg i kosten. Äntligen börjar Gerda bli bättre.
–Det kan vara så att barnet reagerar på dessa livsmedel och det kan vara frestande att utesluta olika födoämnen. Tror man att barnet får eksem av vissa livsmedel bör man gå till en barnläkare för vidare utredning, säger Annette.
Välj rätt kräm
Under vintern är luften torr och kall. Huden blir torrare och fnasigare. Då är det extra viktigt att smörja sina barn med mjukgörande kräm varje dag. Men vilken kräm ska man välja? Annette tycker det är viktigt att prova sig fram då det idag finns många bra krämer att välja mellan på apoteken.
– Men man ska undvika krämer med karbamid. Det gör att det svider när man smörjer in huden och små barn kan inte förstå varför det ska göra ont! Oavsett vilken kräm du använder är det viktigt att den bygger upp huden. Den får gärna innehålla essentiella fettsyror som återställer balansen i huden. Testa dig fram och fråga gärna på ditt apotek!