Ange ditt sökord

Endast fem minuters intensiv aktivitet om dagen är det som krävs för att barnet ska få bättre kondition, muskelstyrka och mindre fett. Foto: Shutterstock

Endast fem minuters intensiv aktivitet om dagen är det som krävs för att barnet ska få bättre kondition, muskelstyrka och mindre fett. Foto: Shutterstock

Intensiv aktivitet ger stora hälsovinster för små barn

Fem minuters intensiv fysisk aktivitet om dagen är vad som krävs för att fyraåringar ska få påtagligt bättre kondition, starkare muskler och mindre fett. Det visar en studie från det internationella forskarlaget, lett av Karolinska institutet.

Annons:

Marie Löf, docent i näringsfysiologi på Karolinska Institutet, har lett studien tillsammans med ett internationellt forskarlag under ett års tid. Resultaten kommenterar hon som överraskande.

De tydliga sambanden överraskar

Det är ingen nyhet att det är bra för barnen att röra på dig. Däremot hade inte forskarna räknat med att sambanden mellan fysisk aktivitet, muskelstyrka, kondition och fetthalten i kroppen skulle vara så tydliga redan i fyraårsåldern.

Det som ger bäst resultat är om barnen tröttar ut sig riktigt ordentligt, så intensiv fysisk aktivitet är det som gäller. Men det betyder inte att man som förälder behöver dra igång några stora projekt för att få barnen att röra på sig.

Uppmuntra till lek med mycket hopp och spring

Enligt Marie Löf säger handlar det om att ge barnen förutsättningar och tillfälle att leka fritt. Fem minuters intensiv aktivitet om dagen är allt som krävs, då kan man gå ut i parken och leka eller ta med barnen ut i skogen. Då kommer leken naturligt och de kan springa fram och tillbaka, hoppa och åka rutschkana. Det blir som ett helt träningspass utan att för den sakens skull betraktas som motion.

Även inomhus finns det aktiva alternativ till tv:n och datorn. Man kan till exempel leka med mjuka bollar eller ballonger, säger Marie Löf. Det viktiga är att stimulera aktiviteten på ett naturligt sätt och främja rörelse.

Nu när vi vet att motion har en sådan påtaglig effekt även för små barn så är det viktigt att uppmuntra dem till att röra på sig varje dag. Fem minuter är inte mycket, men det kan ha stor betydelse för barnets muskelstyrka och kondition.

 
Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: