Ange ditt sökord

Vanliga symtom vid hörselgångsinflammation är bland annat klåda, irriation och värmekänsla.  Foto: Shutterstock

Vanliga symtom vid hörselgångsinflammation är bland annat klåda, irriation och värmekänsla. Foto: Shutterstock

Hörselgångsinflammation / extern otit – symtom och behandling

Att det kliar lite i örat har alla säkert varit med om någon gång. Men irriterande klåda och kanske till och med smärta från hörselgången kan faktiskt vara tecken på en inflammation.

Annons:

En hörselgångsinflammation är en inflammation som kan orsakas av eksem eller infektion i hörselgången. Sjukdomen börjar vanligtvis som ett eksem i hörselgången. Eksemet svullnar upp och det bildas en inflammation.

Orsaker till hörselgångsinflammation

Det är vanligt att den här typen av sjukdom uppstår när det är varmt och fuktigt, därför förekommer det oftare under sommartid. Bad och dykning leder till vatten i hörselgången som i sin tur stör den skyddande vaxproduktionen.

Andra orsaker till hörselgångsinflammation är öronpetning, eksem, psoriasis, diabetes, hörapparat, hörlurar och hörselkåpor. Hos små barn kan främmande kropp (det vill säga att barnet petat in en pärla eller liknande i hörselgången) vara en orsak.

Symtom vid hörselgångsinflammation

Vanliga symtom vid hörselgångsinflammation är bland annat klåda, irritation och värmekänsla. Värken kan förvärras när du ligger ner och ibland kommer det även flytningar ur örat.

Symtom vid hörselgångsinflammation

  • Klåda i örat.
  • Svullet/ömmar.
  • Smärta.
  • Tillfälligt nedsatt hörsel (ofta i samband med bad eller dusch).
  • Grumlig eller tjock illaluktande vätska som rinner ur örat (mer sällan förekommande).

Hörselgångseksem kan i vissa fall leda till en infektion i hörselgången, något som kan vara mycket smärtsamt och även ge feber. Infektionen kan även spridas till ytterörat som blir rött, svullet, varmt och ömt.Även huden runt örat kan påverkas. I dessa fall bör du kontakta din vårdmottagning. Samma råd gäller även om besvären i örat inte går över.

Att diagnostisera hörselgångsinflammation

När du besöker läkaren kommer man använda ett otoskop eller ett öronmikroskop för att undersöka och titta in i örat. Något av dessa två verktyg hjälper läkaren att se hur inflammerad hörselgången är. Prover från  hörselgången  kan ibland vara nödvändigt för att fastställa bakomliggande orsak.

Vanligtvis omhändertas denna åkomma på vårdcentralen. Vid utebliven effekt eller svårare fall kan besök hos öron-näsa-hals specialist behövas.

Skillnader mellan hörselgångsinflammation, öroninflammation och vaxpropp

Det är bra att veta skillnaden mellan hörselgångsinflammation, öroninflammation och vaxpropp i örat så att man kan behandla på rätt sätt. Dessa tre är snarlika i symtom. Det är de små skillnaderna, som nedsatt hörsel eller ömhet och smärta i hörselgången eller örat, som kan skvallra om att det kanske är mer än bara besvär med öronvax.

Smärtade vaxpropp :För mycket produktion av öronvax, trånga hörselgångar, att du är där och petar, dammiga och smutsiga arbetsmiljöer eller användning av exempelvis hörapparater eller öronproppar kan leda till att det uppstår vaxpropp. Vanliga symtom är då nedsatt hörsel, känsla av lock för örat och ibland även smärta, yrsel och hosta. Upplever du besvär ska du behandla direkt och undvika att peta i örat. Vaxproppar kan vara smärtsamt men det finns receptfri behandling på apotek.

Öroninflammation: Ofta förekommande hos barn, inte sällan tillsammans med förkylning. Förekommer ibland även hos vuxna. Öroninflammation innebär att det bildas var i mellanörat och trumhinnan blir röd, tjock, kan bukta utåt och röra sig sämre. Öroninflammation gör ont, och oftast gör det mest ont när man ligger ner då trycket i mellanöret ökar. Såväl barn som vuxna kan uppleva försämrad hörsel under pågående inflammation. Man kan även få feber, vilket är mest vanligt hos barn under ett år.

Behandling av hörselgångsinflammation

Det finns både receptbelagda och receptfria behandlingar att tillgå om du drabbas av hörselgångsinflammation. Om du har kontakt med läkare är det alltid viktigt att förklara hur just du upplever dina besvär. Det underlättar när läkaren ska ställa diagnos.

Behandlingar vid hörselgångsinflammation:

  • Antiinflammatorisk lösning som droppas direkt i hörselgången, och syftar att minska svullnad och klåda.
  • Antibiotika.
  • Receptfri behandling (örondroppar utan antibiotika)
  • Receptfri öronspray

Hörselgångsinflammation ofta ofarlig

En hörselgångsinflammation är ofarlig, men kan däremot vara väldigt besvärlig och irriterande. Såväl barn som vuxna kan drabbas. Försök att hålla örat torrt och undvik fukt om det är så att du märker av irritation eller eksem i örat på dig själv eller ditt barn. Det kan vara förebyggande och eventuellt går eksemet tillbaka och du slipper drabbas av hörselgångsinflammation. Inledningsvis kan du prata med personal på apotek för att höra dig för om vilken behandling som är rätt för dig. Förvärras besvären, eller om de inte går över, ska du kontakta vården.

Öronvax däremot är fullt normalt och viktigt för att örat naturligt ska hållas rent. Öronvax som inte orsakar problem ska man låta vara. Däremot kan du tänka på det följande:

  • Undvik att rengöra öronen i onödan.
  • Använd inte bomullspinnar eller andra föremål i öronen.
  • Om egenhjälp inte fungerar, ta symtomen på allvar och fråga om råd.
  • Rengör hörapparater, hörlurar och andra hjälpmedel enligt rekommendation från tillverkare.

 

Annons:

Källor:

1177.se, Skånes universitetssjukhus

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: