Ange ditt sökord

Den vanligaste dödsorsaken i världen är hjärt- och kärlsjukdomar där fyra av tio personer dör på grund av t.e.x hjärtinfarkt eller stroke. Foto: Shutterstock

Den vanligaste dödsorsaken i världen är hjärt- och kärlsjukdomar där fyra av tio personer dör på grund av t.e.x hjärtinfarkt eller stroke. Foto: Shutterstock

Hjärtsjukdomar vanligaste dödsorsaken – utom i höginkomstländer

Globalt sett är hjärt- och kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken, men det finns ett undantag. Bland medelålders människor i höginkomstländer är det istället cancersjukdomar som tar flest liv.

Annons:

Det visar en ny undersökning i medicintidskriften The Lancet.

Cancersjukdomar dominerar i rika länder

Just nu pågår en europeisk hjärtkongress i Paris där forskarna diskuterar vad det är vi människor dör av. Den vanligaste orsaken är hjärt- och kärlsjukdomar där fyra av tio personer dör på grund av till exempel hjärtinfarkt eller stroke.

I den rikare delen av världen ser mönstret dock annorlunda ut. Där är det istället olika cancersjukdomar som tar flest liv bland människor i medelåldern.

Mer kunskap om hjärt-kärlsjukdomar

Professor Annika Rosengren, som lett den svenska delen av studien, säger att anledningen till det är att hjärtsjukvården är så framgångsrik i höginkomstländer. 

Vi vet mer om vad som orsakar hjärt-kärlsjukdomar och de är mer likartade sinsemellan. Åtminstone två tredjedelar av hjärt-kärlsjukdomar vet vi orsakas av riskfaktorer som vi känner mycket väl till och vet hur vi ska både förebygga och behandla, förklarar Annika Rosengren. 

Svårare hitta framgångsrik cancerbehandling

För cancersjukdomar har det varit svårare att hitta framgångsrik behandling och de bakomliggande orsakerna till olika cancerformer är inte identifierade. Det finns därmed en hel del kvar att göra på den fronten för att öka kunskapen och slutligen behandlingen. 

Även när det gäller hjärt-kärlsjukdomar finns det förstås mycket kvar att göra. Vi vet ju alla att vi inte äter som vi ska eller rör på oss tillräckligt mycket, säger Annika Rosengren. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: