Ange ditt sökord

"Jag har fått vetskap om att jag själv kan påverka mina resultat och göra skillnad för mitt liv." Foto: Shutterstock

Gladys del Pilar är på väg att bli Sveriges Whoopi Goldberg. I höst gör hon huvudrollen i musikalversionen av ”En värsting till syster” på Chinateatern. Foto: Shutterstock

Gladys del Pilar är på väg att bli Sveriges Whoopi Goldberg. I höst gör hon huvudrollen i musikalversionen av ”En värsting till syster” på Chinateatern. Foto: Shutterstock

Idag går Gladys del Pilar på regelbundna uppföljningar med läkare och känner sig väl omhändertagen av vården. Foto: Shutterstock

Idag går Gladys del Pilar på regelbundna uppföljningar med läkare och känner sig väl omhändertagen av vården. Foto: Shutterstock

Gladys del Pilar, 51, om sin diabetes – jag gör medvetna val för att skydda hjärtat

Gladys del Pilar, 51, fick sin diabetesdiagnos 2014 efter en rutinmässig hälsokontroll. Hon lever idag med vetskapen om att hon aldrig kan bli fri från sin typ2-diabetes och behöver rätt behandling och medicinering för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Annons:

– Idag har jag kontroll över min diabetes, gör medvetna livsval som minskar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom, säger Gladys del Pilar, aktuell med bland annat musikalen Ghost på Chinateatern i Stockholm. 

En välkontrollerad typ 2-diabetes minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar

Personer med typ 2-diabetes löper två till fyra gånger större risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke jämfört med personer som inte har sjukdomen. Stora forskningsframsteg har gjorts och hösten 2018 kom nya svenska och internationella riktlinjer för behandling av typ 2-diabetes som lyfter fram vikten av att förebygga hjärtkärlsjukdom.

En välkontrollerad typ 2-diabetes minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och med rätt behandling och medicinering är det idag möjligt att rädda liv genom att förhindra risken för återfall av hjärtkärlsjukdom. De starkaste riskfaktorerna för hjärtkärlsjukdom är långtidsblodsocker, kolesterol, blodtryck, äggvita i urin och rökning. Om alla dessa faktorer är normala och personen inte röker, finns ingen ökad risk för hjärtkärlsjukdom.

Gladys del Pilar: “Jag fick insikt”

Gladys del Pilar blev erbjuden en diabeteskurs på Stuvsta vårdcentral i Huddinge i samband med att hon fick sin diagnos. Specialistläkare förklarade hur kost och motion hänger samman med hjärt- och kärlsystemet och vilka risker som finns med sjukdomen om den inte behandlas korrekt. Hon fick ta del av kunskap hon inte alls hade kännedom om tidigare. De berättade att hennes kärl inte mådde bra eftersom blodvärdena var högre än normalvärdena för en person i hennes ålder.

– Jag hade höga blodfetter och högt blodtryck. Jag fick insikt om att det är extra viktigt för mig som diabetiker att få ner blodfetter och blodtryck för att minska risken för hjärt- och kärlproblem berättar Gladys del Pilar.

Ett aktivt vårdstöd förändrade Gladys del Pilars liv

De kunskaper och insikter kring typ 2-diabetes och riskerna för hjärt- och kärlproblem hon fick genom kursen har haft stor betydelse.

– Kombinationen av medicinering och bra vårdkontakt har hjälpt mig till ett liv med lägre risker för hjärtkärlsjukdom. Jag har fått vetskap om att jag själv kan påverka mina resultat och göra skillnad för mitt liv. Det är upp till mig och denna kunskap är så viktig att få ta del av, säger Gladys del Pilar. 

På kursen fick deltagarna visualisera sitt liv 30 år från idag. De fick föreställa sig sin framtid med eller utan medvetna livsval och effektiv behandling.

– Då insåg jag verkligen allvaret med sjukdomen och vad den kan leda till. Jag vill inte drabbas av hjärtkärlsjukdom och måste agera därefter, säger Gladys del Pilar.

Idag går hon på regelbundna uppföljningar med läkare och känner sig väl omhändertagen av vården.

– I början var det svårt att ta in att jag har en kronisk sjukdom men efter ett tag så insåg jag att det handlar om att leva med diabetes och alltid tänka på hur jag lever och min medicinering.

“Vårdmodellen som jag fått borde vara obligatorisk”

Gladys del Pilar är nöjd med sin vårdkontakt, men har förstått att andra inte får samma bemötande. Hon tycker att alla med typ 2-diabetets borde bli erbjuden en diabeteskurs följt av täta uppföljningar.

–  Visst kan man googla sig till information, för en effektiv behandling och en hållbar livsstil tror jag dock att det är avgörande att man som patient även får kunskap och råd från professionella personer inom vården. Vårdmodellen som jag fått borde vara obligatorisk, den är livräddande, säger Gladys del Pilar.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: