Ange ditt sökord

Inte nog med att barnen är sjuka och behöver tas hand om, föräldrarna blir också stressade över att de måste vara borta från jobbet.  Foto: Shutterstock

Inte nog med att barnen är sjuka och behöver tas hand om, föräldrarna blir också stressade över att de måste vara borta från jobbet. Foto: Shutterstock

Frånvaro från jobbet stressar föräldrar vid VAB

Vabruari är här, det vill säga månaden då många föräldrar är hemma för vård av sjukt barn. Det innebär ett stresspåslag och för varannan förälder är det frånvaron från arbetet som är det mest stressande.

Annons:

Det visar en Novus-undersökning från Ipren. 

Sjukdomsmånaden februari 

Februari månad brukar även gå under namnet ”vabruari” eftersom det är en tid på året då många barn blir sjuka och föräldrar tvingas vara hemma och ta hand om barnen. Bland annat så brukar spridningen av influensan nå sin topp under februari, vilket bidrar till att det är en sjukdomsmånad. 

Inte nog med att barnen är sjuka och behöver tas hand om, föräldrarna blir också stressade över att de måste vara borta från jobbet. Nästan hälften, 47 procent, av svenska föräldrar tycker att det är det som stressar mest allra när barnen är sjuka. 

Det mest stressande med att barnen är sjuka

Föräldrarna upplever också en oro över barnens allmäntillstånd, något som 35 procent tycker är det mest stressande. Här finns även en skillnad då 43 procent av kvinnorna jämfört med 26 procent av männen oroar sig för barnens allmäntillstånd.

Den tredje vanligaste orsaken (26 procent) till stress när barnen är sjuka är risken att resten av familjen ska bli smittad, följt av barnens symtom (21 procent) och barnens frånvaro från förskola och skola (16 procent).

Nya regler för anmälan för VAB

När ett barn blir sjukt ska man som förälder anmäla det till Försäkringskassan och sedan den 1 januari 2019 är det nya regler som gäller för det. Tidigare var kravet att göra en anmälan den dag barnet blir sjukt, men nu kan anmälan göras upp till 90 dagar efter den första dagen då föräldern var hemma med barnet. 

För att rusta dig väl inför vabruari och influensa-toppen är det bra att ha dessa saker hemma:

  • Febertermometer
  • Avsvällande nässprej eller näsdroppar, för att behandla tillfällig nästäppa.
  • Smärtstillande och febernedsättande läkemedel. Om du har barn är det bra att ha det i flytande form eller stolpiller.
  • Vätskeersättning kan vara bra till yngre barn. Ju yngre barnet är desto lättare får barnet vätskebrist om hen har magsjuka med kräkningar och diarréer.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Ipren under 17–23 maj 2018. Totalt 1020 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–79 år.

Annons:

Källor:

Ipren

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: