Ange ditt sökord

Anna-Karin Karlsson på Tandläkarhuset Bromma delar med sig av sina bästa tips för en god tandhygien. Foto: Shutterstock

Anna-Karin Karlsson på Tandläkarhuset Bromma delar med sig av sina bästa tips för en god tandhygien. Foto: Shutterstock

Friska och starka tänder – tips och råd

En god munhälsa är viktigt för hur vi mår och känner oss. Tänderna ska ju hålla livet ut så de är värda lite extra omtanke – och det finns några enkla kom ihåg på vägen mot starka och friska tänder.

Annons:

Anna-Karin Karlsson på Tandläkarhuset Bromma delar med sig av sina bästa tips.

Siffran 2 ett bra kom ihåg

Du minns det säker från när du var liten, att man ska borsta tänderna i 2 minuter morgon och kväll och det stämmer faktiskt. Just siffran 2 är ett bra kom ihåg i dessa sammanhang:

  • Borsta 2 gånger per dag.
  • Borsta i 2 minuter.
  • Lägg 2 cm fluortandkräm på borsten. 

Tandborsten för du med lätta rörelserna över tänderna, tryck inte. Efter borstningen gurglar du med fördel med munskölj innehållande fluor som är kariesförebyggande. Gurgla inte med vatten, då sköljer du bort fluoret. Vänta sedan 1-2 timmar innan du äter eller dricker så att fluoret får tid att verka för att ha skyddande effekt.

Viktigt att rengöra mellan tänderna 

För att kunna rengöra ordentligt är det viktigt att det är rent mellan tänderna. Det gör man enklast med tandtråd eller mellanrumsborste, gärna varje dag. Tänk på att rengöra tänderna från skräp och matrester innan du borsta tänderna, detta för att fluoret från tandkräm och munskölj ska kunna komma åt de rengjorda ytorna bättre. 

Om du är osäker på vilken tandtråd eller mellanrumsborste du ska använda kan du alltid fråga din tandhygienist om råd.

Så ofta ska du byta tandborste

Andra tänkvärda råd för en god tandhygien är att se till att byta tandborste minst var tredje månad, eller när stråna börjar bli böjda. Det gäller oavsett om du använder en vanlig tandborste eller en eltandborste. Slitna borststrån rengör inte lika effektivt.

Tandborsten ska vara mjuk och ha ett litet borsthuvud så att du kommer åt överallt. En för hård tandborste kan göra att du skadar tandköttet.

Tuggummi bra komplement 

Man ska också undvika att småäta mellan måltiderna. Som komplement till tandborstningen kan man tugga tuggummi efter måltiderna. Det ökar salivproduktionen och buffrar surt pH. Välj gärna ett tuggummi som innehåller fluor och Xylitol som stärker tänderna.

Sist men inte minst är Anna-Karin Karlsson råd att man regelbundet besöker sin tandläkare eller tandhygienist. På så vis kan man upptäcka eventuella problem med tänder och tandkött i tid. 

Annons:

Källor:

Teva Sweden AB , Folktandvården

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: