Forskare: Värt att dra ner på rött kött

Forskare: Värt att dra ner på rött kött

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2020-02-07
Författare: Anders Åker

En ny studie visar att den som äter rött och processat kött löper högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar och för tidig död. Det gäller även om man äter fågel.

Bakom studien står forskare vid Northwestern- och Cornell-universitetet i USA. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine.

Två portioner rött eller processat kött ökar risken för hjärt- kärlsjukdom

Det har kommit flera studier de senaste året som har kopplat konsumtion av rött och processat kött till bland annat tarmcancer men även hjärtsjukdomar. Den aktuella studien visar att två portioner rött eller processat kött ökar risken för hjärt- kärlsjukdom med tre till sju procent.

Den ökade risken gäller även vid två portioner fågel i veckan.

"Värt att dra ner på rött och processat kött"

Forskarna konstaterar även att två portioner rött eller processat kött, dock ej fisk eller fågel, ökar risken för en för tidig död.

– Det gör en liten skillnad, men det är värt att dra ner på rött och processat kött. Köttkonsumtion kopplas även konsekvent till andra hälsoproblem som exempelvis cancer, säger Norrina Allen, en av forskarna bakom studien.

Processat kött är bland annat rökt, torkat och fermenterat kött.

Ät en lagom mängd

Inom forskningsvärlden har diskussionen och studier kring rött och processat kött varit intensiv där det nyligen kom en studie som visade att rött kött inte är så farligt som man tidigare trott. Samtidigt visar den nya studien tydliga resultat att det kan finnas en risk och i samband med studien säger dietisten Duane Mellor till nyhetsbyrån Reuters, som var först ut att rapportera om rapporten, att lag om är bäst.

– Att äta en lagom mängd kött, mindre än 85 gram per dag, är troligtvis säkert. Men om man ska se till hållbarhet och hälsa så rekommenderas ett intag på mindre än 70 gram per dag, säger han till nyhetsbyrån.

 

Veckans fråga

Har du pollenallergi?

Nyhetsbrev

E-postadress