Ange ditt sökord

Att misslyckas med att nå egna uppsatta mål är inte så farligt, så länge vi inte ältar våra misslyckanden för mycket. Foto: Shutterstock

Att misslyckas med att nå egna uppsatta mål är inte så farligt, så länge vi inte ältar våra misslyckanden för mycket. Foto: Shutterstock

Forskare: Så kan du undvika att bli deprimerad

Orsakerna till att vi blir deprimerade kan vara många men nu har forskarna i alla fall hitta ytterligare en faktor som du kan undvika för att slippa bli deprimerad.

Annons:

Det är australiensiska forskare som i en studie tittat närmare på hur människor ser på misslyckanden och kommit fram till att sluta älta kan minska risken att bli deprimerad.

Undersökt skillnader

Forskarna bakom studien har undersökt och jämfört hur skillnanden mellan vad man vill uppnå och vad man i själva verket genomför påverkar vår psykiska hälsa.

Personerna i studien har fått svara på frågor kring problematiken och forskarna har sedan sammanställt svaren för att på så vis få en vetenskaplig bild av hur vi människor mår när vi har misslyckats med något.

Ältande kan leda till depression

Forskarna kunde se att de som tänkte upprepande negativa tankar om sina tillkortakommanden, i större utsträckning led av depression. De som däremot lättare accepterade att de inte alltid uppnådde sina mål och gick vidare mot nästa mådde generellt sett bättre och drabbades även i mindre utsträckning av depression.

Så även om det inte är farligt att misslyckas med att nå dina egna mål så är det med andra ord inte bra för hälsan att älta för mycket.

6 tips på hur du slutar älta

Att älta är lätt hänt, och de allra flesta har någon gång fastnat i ett ältande. Det är viktigt att ältandet inte påverkar din psykiska eller fysiska hälsa och tar över din livssituation. Här får du några tips på hur du som kan hjälpa dig att sluta älta men märker du att ältandet tar överhanden, kontakta vården för vidare rådgivning.

Ibland kan det vara skönt att prata med någon som kan ge dig råd och tips på hur du kommer ur ditt ältande.

6 tips på hur du slutar älta

  1. Notera när tankarna börjar skena iväg Att börja uppmärksamma ältandet är det första steget. Börja notera hur dina tankar går, när du börjar tänka på något som hänt om och om igen och när du börjar oroa dig för saker du inte kan kontrollera. Var ärlig mot dig själv.
  2. Utmana dina tankar Det är lätt att låta de negativa tankarna ta över. Tankar som “om jag sjukanmäler mig så kommer jag få sparken” är ofta överdrivet negativa. Lär dig att känna igen dem och ersätt dessa tankar med något mer realistiskt.
  3. Håll fokus på aktiv problemlösning Att älta dina problem kommer inte hjälpa dig, men att hitta en lösning till problemet gör det. Fråga dig själv vad du kan lära dig av misstaget och hur du kan undvika liknande problem i framtiden. Så istället för att fråga dig själv “varför händer det här mig?” fråga dig själv istället “ vad kan jag göra åt det här?”
  4. Avsätt tid för reflektion Att vrida och vända på ett problem under en längre tid är inte gynnsamt, men en kort reflektion av det kan faktiskt vara hjälpsamt. Avsätt 20 minuter för reflektioner kring hur du hade kunnat göra annorlunda eller hur du kan lära dig att känna igen vissa fallgropar. Under dessa 20 minuter ska du tillåta dig att tänka, grubbla och oroa dig, men när det tiden är slut då måste du även stoppa tankeflödet och gå vidare.
  5. Prova på mindfulness Genom mindfulness lär du dig att vara mer i nuet. Du kan inte ändra på något som hände igår och det är onödigt att oroa dig för morgondagen. Mindfulness kräver övning och efterhand kommer du att vara medveten om nuet och minskar ditt ältande.
  6. Byt riktning Att förbjuda sig helt från någonting kan istället ha motsatt effekt. Ju mer du försöker radera tanken hur ditt huvud desto större är chansen att det inte går. Det bästa sättet att försöka bryta mönstret är att göra något helt annat, helst någon aktivitet som kan få dig på helt andra tankar.
Annons:

Källor:

Källa: Referens: Dickson J. M. et al, Rumination selectively mediates the association between actual-ideal (but not actual-ought) self-discrepancy and anxious and depressive symptoms, Personality and Individual Differences, Volume 149, 15 October 2019, Pages 94-99, doi: 10.1016/j.paid.2019.05.047, Psychologytoday.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: