Ange ditt sökord

Sexuell exploatering av barn är ett växande samhällsproblem. Med hjälp av internet baserad KBT-behandling där man kan vara helt anonym, kan många fler få hjälp. Foto: Shutterstock

Sexuell exploatering av barn är ett växande samhällsproblem. Med hjälp av internet baserad KBT-behandling där man kan vara helt anonym, kan många fler få hjälp. Foto: Shutterstock

Förebyggande internet-KBT mot sexövergrepp

Ett behandlingsprogram med anonym kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet för personer med sexuellt intresse för barn, har i en pilotstudie på engelska visat på goda resultat. Brottsförebyggande KBT-programmet öppnar nu även på svenska, tyska och portugisiska. Behandlingen har utvecklats av forskare och psykologer vid Karolinska Institutet och kommer fortsätta att utvärderas.

Annons:

Malin Joleby som forskar vid centrum för psykiatriforskning och institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, menar att sexuell exploatering av barn är ett stort samhällsproblem som tyvärr ser ut att öka till följd av teknikens framfart. Hennes tidigare forskning har fokuserat på konsekvenserna hos barn som utsatts för sexuella övergrepp. Nu försöker man även arbeta förebyggande med hjälp av KBT-programmet (kognitiv beteendeterapi), Prevent It.

Detta är en nio veckor lång behandling med terapeutstöd som genomförs digitalt och är gratis. Målgruppen är personer som är oroade för sina sexuella impulser riktade mot barn. Man rekryterar deltagare från krypterade webbforum på Darknet, via annonser i sökmotorer och genom sociala medier.

Polisen informerar om KBT-behandling

Personer som misstänks för sexualbrott mot barn kommer att informeras om möjligheten att gå programmet av respektive lands polismyndighet. En förutsättning för att så många som möjligt i den berörda gruppen är villig att testa behandlingen, är att man får vara helt anonym.

Det är många som inte vågar söka sig till vården för hjälp på grund av skam eller rädsla att bli polisanmäld. Förhoppningen är nu att nå ut till personer som annars inte skulle våga söka hjälp och erbjuda en vetenskapligt framtagen och utvärderad behandlingsform, menar Malin Joleby.

En första pilotstudie av Prevent It som genomfördes på engelska åren 2019 till 2021 fokuserade på individer som använde sexuellt övergreppsmaterial av barn. Resultaten pekade mot att behandlingen fungerar; deltagarna minskade signifikant tiden de lagt på att titta på materialet jämfört med placebo. Omkring hälften av deltagarna som fullföljde programmet hade inte tittat alls den senaste veckan. Behandlingen var uppskattad av deltagarna, vilket är avgörande för att få personer att gå och fullfölja programmet. Dessa resultat inger hopp om att det går att effektivt och säkert behandla dessa personer. Nu är programmet översatt och kulturellt anpassat till nya språk; svenska, tyska och portugisiska och lanseras i stor skala över hela EU.

Om behandlingsprojektet (KBT mot sexövergrepp)

Behandlingsprogrammet Prevent It utvärderas inom ramen för projektet PRIORITY (Prevention to Reduce Incidence Of Sexual Abuse by Reaching Individuals Concerned About Their Risk to Young People) vilket finansieras av EU:s Internal Security Fund- Police. Projektet är ett samarbete mellan forskare vid Karolinska Institutet och Linköpings universitet i Sverige, Universitaetsklinikum Hamburg-Eppendorf i Tyskland, Universidade do Porto i Portugal, University of Ottawa’s Institute of Mental Health Research vid The Royal i Kanada och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA.

Mer om Prevent It och registrering (anonymt)

Här kan du läsa om alkoholism och förebyggande åtgärder.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: