Ange ditt sökord

Tonåringar och unga vuxna som äter tillsammans med sin familj får sundare matvanor, visar studien från Kanada. Foto: Shutterstock

Tonåringar och unga vuxna som äter tillsammans med sin familj får sundare matvanor, visar studien från Kanada. Foto: Shutterstock

Få sundare matvanor – ät tillsammans

Alla hushåll har sina rutiner kring måltider men nu visar det sig att en rutin, att äta tillsammans, faktiskt också kan få positiva effekter för hälsan.

Annons:

Ett hälsosammare val på tallriken påverkar hälsan i stort och att äta tillsammans kan bidra till att man äter lite nyttigare. Det visar en studie som genomförts i Kanada.

Svara på frågor om matvanor

I studien lät forskarna 2 700 tonåringar och unga vuxna mellan 14 och 24 år svara på ett antal frågor om sina matvanor. Deltagarna i studien fick bland annat svara på frågor om hur ofta de åt frukt och grönsaker och hur ofta de drack sötade drycker och åt snabbmat.

Det ställdes även frågor om hur ofta de åt med familjen och hur de tyckte att familjen fungerade i övrigt.

Samband mellan att äta tillsammans och att äta nyttigare

När forskarna sammanställde resultatet från studien visade det sig att det fanns ett samband mellan att äta tillsammans med sin familj och att äta lite nyttigare mat. Det gällde samtliga tillfrågade, även de som upplevde familjen som stökig.

Katherine Welton är en av forskarna bakom studien och hon konstaterar att sitta tillsamamns vid matbordet nästan är lite magiskt och att oavsett vad tonåringar tycker om familjen i övrigt så har gemensamma middagar en positiv effekt på vad man äter. Forskarna hoppas nu med hjälp av underlaget från studien kunna uppmuntra stressade familjer att ha fler gemensamma middagar.

Tips!

  • Försök att samla familjen till gemensamma måltider så ofta som möjligt. Låt skärmar och telefoner vila en stund. Det är ett bra sätt att visa barnen värdet av att ta sig tid att sitta ned och umgås utan störningsmoment.
  • Se det också som ett bra tillfälle att lära känna ditt barn och få dela hans eller hennes tankar och upplevelser.
  • Måltiden är också ett inlärningstillfälle. Barnet får intryck från både dofter, smaker, känslor och lär sig känna både hunger och mättnad.
  • Om man kan skapa måltider med glädje och trivsel så behöver man inte oroa sig för att barnen inte får i sig det de behöver. Det sköter de faktiskt själva!
Annons:

Källor:

Sveriges Radio, TryggHansa Referens: Walton, K et al. "Exploring the Role of Family Functioning in the Association Between Frequency of Family Dinners and Dietary Intake Among Adolescents and Young Adults". JAMA Network Open. 2018;1(7):e185217. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.5217

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: