Du kan vara en av många som lider av brist på B-vitamin/folsyra

Du kan vara en av många som lider av brist på B-vitamin/folsyra

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Svenska kvinnor får i sig mindre än hälften av den av rekommenderade dagliga dosen av folsyra/folat. Av kvinnorna löper gravida och deras foster störst risk.

Testa och se om du är en av många svenskar som lider av brist på B-vitamin/folsyra.

Livsmedelsverket har en allmän rekommendation att alla kvinnor som kan tänkas bli gravida/planerar en graviditet bör få i sig rätt mängd folat/folsyra, två former av B-vitamin. Riskerna för gravida som får i sig för lite folat/folsyra är allvarliga och därför har man satt dessa rekommendationer.

Vanliga indikationer på B12-brist kan vara dålig balans, svår trötthet, yrsel, upprepade missfall eller problem med att bli gravid (gäller både män och kvinnor). Som med alla symtom skiljer sig även bristen på b-vitamin från person till person och för att säkerställa att man lider av b-vitaminbrist kan man ta ett blodprov.

Vad är B12, folat och folsyra?

B12 - B12 och folat behövs vid uppbyggnad av kroppens DNA. De används när kroppen bildar metylgrupper (små byggstenar i kroppens funktioner) och B12 och folat behövs även när kroppen framställer lecitin, ett fettämnei cellernas membran. B12 och folat medverkar också till att bilda kreatin, ett ämne som förser musklerna med snabb energi.

Brist på B12 under fosterstadiet och ungdomen kan leda till försämrad tillväxt och utveckling. Brist på B12 hos vuxna kan leda till försämrat immunförsvar, förändringar i slemhinnorna och blodbrist

Folat - Folat är en naturlig form av B-vitamin som finns i mat. Många gravida kvinnor får i sig för lite folat vilket kan leda till blodbrist (anemi), havandeskapsförgiftning, för tidig förlossning, återkommande missfall och i vissa fall även till att barnet drabbas av ryggmärgsbrock.

Folsyra - Att få i sig för lite folat under graviditeten kan leda till allvarliga konsekvenser. För att undvika faran med brist på folat och för att cellernas ämnesomsättning och bildningen av röda blodkroppar ska fungera bör man därför ta folsyratillskott. Folsyra är ett konstgjort framställt folat och som används i kosttillskott och som kroppen har lättare att ta upp.

Folat och folsyra - hur kan jag tillgodose mig det jag behöver?

Svenska kvinnor når i genomsnitt bara upp till 217 mikrogram folat per dag trots att den rekommenderade mängden folsyra är så mycket som 500 mikrogram folat per dag. Det här är anledningen till att det nu finns nationella riktlinjer vad gäller folat/folsyra.

Folat finns naturligt i mat och en bra bit på väg mot det rekommenderade intaget är att äta mat berikad med folat. Exempel på dessa kan vara mörkgröna bladgrönsaker, olika sorters bär och även fullkornsprodukter. För fler livsmedel som innehåller mycket folat se Livsmedelsverkets lista längre ner i artikeln.

Eftersom den mängd folat/folsyra svenska kvinnor får i sig i dag understiger den rekommenderade nivån kan man även komplettera med vitamintabletter. Om man planerar att bli gravid är det bra att börja ta dessa redan en månad innan man försöker få barn och sedan fortsätta att ta vitamintillskottet varje dag fram till den tolfte graviditetsveckan, detta för att undvika ryggmärgsbråck. Efter den tolfte veckan har inte folat/folsyra någon effekt vad gäller just ryggmärgsbråck däremot är det fortsatt viktigt att, för att bibehålla fostrets utveckling och mammans blodbildning, få i sig rätt rekommenderad mängd folat/folsyra.

Folsyra - en del av livet

Veganer och vegetarianer äter ofta stora mängder baljväxter och kan därför få i sig den mängd folat/folsyra de behöver. Precis som för alla människor är folat/folsyra en del av livet och att få i sig rätt mängd inte bara hämmar uppkomsten av allvarliga sjukdomar utan stimulerar även produktionen av mjölk hos gravida, kan öka fertiliteten hos män och har en god inverkan på matspjälkningen. Därför är det viktigt att man får i sig rätt mängd folat/folsyra.

I dag är de rekommenderade intagen för folsyra/folat*:

  • barn 0-9 år: 0-130 mikrogram 
  • män och kvinnor 10-75 år: 200-400 mikrogram
  • gravida eller ammande: 500 mikrogram

Att inta vitamintillskott för att kunna tillgodose sig med den rekommenderade mängden är inte bara vanligt utan även nödvändigt. Genom att äta rätt, se efter sin kropp och ta hand om sig själv under graviditeten kan man förhoppningsvis se fram emot en behagligare resa med ett bekymmer mindre. Och man behöver inte känna sig ensam, alla mår bra av rätt mängd folsyra/folat som får kroppen att fungera.

Livsmedel som innehåller mycket folat är till exempel*:

  • baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser 
  • gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat 
  • kål som broccoli, brysselkål, blomkål 
  • rotfrukter som kålrot, rödbetor 
  • andra grönsaker som röd paprika, majs 
  • frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon
  • bär som jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär 
  • fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn 
  • filmjölk och yoghurt 
  • leverpastej och lever

*källa Livsmedelsverket

 

Veckans fråga

Har du använt en hjärtstartare?

Nyhetsbrev

E-postadress