Ange ditt sökord

Då vården inte har kunnat ta emot diabetes typ 2 patienter som vanligt under pandemin, finns en förhöjd risk att vissa inte har fått den hjälp de har behövt. Foto: Shutterstock

Då vården inte har kunnat ta emot diabetes typ 2 patienter som vanligt under pandemin, finns en förhöjd risk att vissa inte har fått den hjälp de har behövt. Foto: Shutterstock

Diabetiker i kläm under pandemin

Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen. Detta vill även vi på doktorn lyfta, för att sätta fokus på alla de miljoner människor som lever med eller riskerar att drabbas av diabetes.

Annons:

Omkring 500 000 svenskar lever idag med diabetes varav drygt 80 procent har typ 2-diabetes. Det är svårt att se på någon att de har diabetes men konsekvenserna av denna folksjukdom är påtagliga. Komplikationerna till följd av diabetes kan vara allvarliga och i värsta fall med dödlig utgång.

I rapporten ”Vad hände med den involverade patienten”, drar Svenska Diabetesförbundet slutsatsen att kommunikationen mellan patient och vården kan bli bättre. Detta då en undersökning visar att det finns ett stort kunskapsbehov hos diabetiker och att det finns ett glapp mellan vad vården tycker sig erbjuda och vad diabetiker tycker sig få för stöd och kunskap.

Coronapandemin försvårar för diabetiker

Under coronapandemin har många besök, operationer och provtagningar ställts in eller skjutist upp. Läkare menar att det finns en risk att detta har lett till att fler drabbats av svåra fotsår. Många typ 1-patienters blodsockervärden har kunnat följas ändå, eftersom de flesta har digitala sensorer som sänder data till sjukhusen. På vårdcentraler, där de flesta med typ 2-diabetes går, har coronaläget slagit hårt. Bland patienterna vid exempelvis Närhälsan Södra Ryd i Skövde är det få patienter som har uppkoppling och man är beroende av patientmötet. På Skånes universitetssjukhus i Lund har man haft 43 procent färre fysiska besök, där man vanligtvis kontrollerar fötter, ögon och blodtryck.

Läkarna menar att vårdskulden kommer att bli svår att ta igen och det är patienterna som får betala med sin hälsa. Då både läkar- och fotvårdsbesök har uteblivit finns stor risk för svåra fotsår i pandemins svallvågor.

Annons:

Källor:

Diabetesförbundet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: