Ange ditt sökord

I skog och mark kan det vara både svårt för dig som hundägare att lokalisera hunden men också för hunden att hitta tillbaka. Foto: Shutterstock

I skog och mark kan det vara både svårt för dig som hundägare att lokalisera hunden men också för hunden att hitta tillbaka. Foto: Shutterstock

Det här ska du göra om din hund försvinner

Att din fyrbente vän antingen springer bort eller, vilket dock inte är så vanligt som man kan tro, blir stulen är bland det värsta du som hundägare kan uppleva. Men det finns förebyggande åtgärder som du som hundägare kan göra för att minska risken att vovven försvinner.

Annons:

De senaste fem åren konstaterar försäkringsbolaget Agria Djurförsäkring att det i deras register rapporterats cirka tvåhundra fall av försvunna hundar och tre fall av stöld av hund. 

Vanligast vid jakt

Enligt Agria Djurförsäkring är det vanligaste scenariot att hundar springer bort och försvinner i samband med att hunden är med ut och jagar. 

I skog och mark kan det vara både svårt för dig som hundägare att lokalisera hunden men också för hunden att, särskilt om det är ett område hunden inte är van att vistas i, hitta tillbaka. 

Registrera hunden

En av de bästa förebyggande åtgärderna du som hundägare kan göra är att registrera både dig själv och din hund i antingen ett eller flera ägarregister. Det finns både DjurID, som hanteras av Svenska Kennelklubben, och Jordbruksverkets ägarregister. I registren fyller du bland annat i dina kontaktuppgifter samt information om hunden, vilket underlättar en återförening om din hund försvinner.

Glöm inte heller att uppdatera informationen om du till exempel byter telefonnummer så att samtliga register har dina senaste kontaktuppgifter tillgängliga. Det är även bra att när du köper hund, oavsett om det är en valp eller vuxen, höra med uppfödaren om hunden är märkt med någon identifiering.

Tillfället gör tjuven

Även om antalet rapporterade fall av stölder är förhållandevis lågt, i alla fall om man ser till de siffror Agria Djurförsäkring presenterar, förekommer det stölder av hund. Som i andra sammanhang är det tillfället som gör tjuven och därför är det bra att tänka på vilka situationer som du och din hund befinner er i. Undvik gärna att lämna hunden obevakad utanför en affär till exempel. Tänk på om parkeringen där du ställt bilen är bevakad eller obevakad och parkera gärna så att andra kan se din bil, eller att du själv kan se den (men kom ihåg, bilen kan bli både varm och kall så bedöm om vädret tillåter att din hund är i bilen). 

En ID-märkning underlättar även här om det skulle uppstå en diskussion om vems hund det är, eller om din hund hittas av någon annan. Det har visat sig att efterlysningar i tidningar och framförallt idag via sociala medier har varit effektiva verktyg när en hund har försvunnit, både om hunden sprungit bort eller blivit stulen – så använd dessa kanaler om du behöver efterlysa din hund. 

Ta hand om din bäste vän

Med rätt försäkring får du ofta möjlighet till ersättning om hunden springer bort eller blir stulen. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller så att du har koll, om oturen skulle vara framme. 

I övrigt gäller det att ta vara på de råd som finns, märkning, registrering och att hålla uppsikt över hunden såväl inne i staden som ute på jakt. Ta hand om din fyrbente vän, för det är ju många gånger din bäste vän! 

 
Annons:

Källor:

Agria Djurförsäkringar

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: