Ange ditt sökord

Debatt: Googlesjukan – Googla dig inte sjukare än du är
Anders Åker, chefredaktör DOKTORN Foto: Shutterstock

Anders Åker, chefredaktör DOKTORN Foto: Shutterstock

Debatt: Googlesjukan – Googla dig inte sjukare än du är

Idag googlar vi sjukdomar och symtom som aldrig förr. För visst vill vi veta vad vi råkat ut för och hur det kan botas. För läkarna innebär det en stor förändring när patienter plötsligt har tillgång till information. För patienterna kan det vara en säkerhetsrisk om de inte är källkritiska.

Annons:

Detta beskrev Heidi Stensmyren, ordföranden i Läkarförbundet, i en artikel i Metro (Metro 12/8 2016). Läkarnas arbete består idag av att förklara och kontrollera den information som vi patienter kommer med. Det är visserligen tidskrävande men också viktigt eftersom ju mer vi patienter ”vet” desto oroligare blir vi.

Hur läkarna hanterar dagens patienter med förkunskaper är viktigt, men också hur vi patienter tar till oss information och kunskap. Om sjukvården bara försöker ”hantera” oss som välinformerade patienter missar vården de enorma möjligheter som utvecklingen innebär. Denna nya värld med tillgänglig information kan förbättra och revolutionera svensk sjukvård.

Med rätt information kan vi som patienter inte bara förebygga vår egen hälsa utan också undvika onödiga besök och undersökningar. Vi kan ta reda på vad vi råkat ut för och i många fall vilka botemedel som står till buds. Då undviker vi att belasta sjukvården när det inte behövs. De fall när vi verkligen inte vet, eller om vi är ordentligt oroliga, får därmed prioritet.

Det finns en brasklapp i allt detta. När vi googlar våra sjukdomar är det viktigt att alltid ha i åtanke var vi får tag på vår information. Det finns idag många ”tyckare” på nätet. Så, när vi söker information på nätet gäller det att den kommer från säkra källor och inte baseras på någons personliga uppfattning eller intresse. I slutänden är det vården som besitter den verkliga medicinska kunskapen. Att ha googlat hjälper oss absolut en bit på vägen, men kan också ”leda in oss i frestelse” att tro att vi är sjukare än vi egentligen är.

Att använda Google till att söka efter sjukdomar innebär stora möjligheter för såväl patienter som för vården. Kostnaderna för köer och onödiga läkarbesök kan minska. För patienterna gäller det att alltid vara källkritiska och använda informationen på rätt sätt.

Med bättre användning av medicinsk information på nätet kan det ge stora vinster. Det kräver dock att sjukvården verkligen bejakar utvecklingen och inte ser den som ett problem. Patienter måste kunna lita på den information som finns på nätet. Därför är en kvalitetsstämpel på hälso- och sjukvårdsinformation nödvändig.

Låt oss därför inte googla oss sjuka utan istället se möjligheterna i information på nätet. Det är patientmakt på riktigt.

Anders Åker
Chefredaktör DOKTORN

Annons:

Denna debattartikel har tidigare publicerats i Metro.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: