Ange ditt sökord

Det gäller att förebygga övervikt från tidig ålder, då det kan vara svårt att behandla fetma. Foto: Shutterstock

Det gäller att förebygga övervikt från tidig ålder, då det kan vara svårt att behandla fetma. Foto: Shutterstock

Dålig kondition och fetma hos unga ökar risk för kronisk sjukdom

Personer med dålig kondition eller fetma i övre tonåren, har en ökad risk för svår hjärt-kärlsjukdom som vuxna. Enligt forskning vid bland annat Linköpings universitet har man sett att redan en mindre förbättring av konditionen leder till minskad risk.

Annons:

Studien är en av de första där forskare tittat på samband mellan att som vuxen få sjukersättning och fysisk hälsa i övre tonåren. Man såg att både fetma och dålig kondition är två mycket starka riskfaktorer för att senare få sjukersättning på grund av hjärt-kärlsjukdom. Forskarna ville nu titta närmare på framtida risker för just specifika hjärtkärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och sjukdomar i hjärnans blodkärl, exempelvis stroke.

Forskarteamet studerade över en miljon unga svenska män som mönstrade för militär värnplikt under åren 1972 och 1994. Man mätte konditionen, muskelstyrka och kroppsmassindex (BMI) vid mönstringen. Männen har sedan följts upp i genomsnitt 28 år. Man såg att dålig kondition och fetma var starka riskfaktorer för framtida kroniska hjärt-kärlsjukdom, medan muskelstyrka inte var det.

Det är mycket viktigt att förebygga att övervikten uppstår då det är svårt att behandla fetma när den väl har etablerats menar Hanna Henriksson, postdoktural forskare vid HMV och studiens huvudförfattare.

Man såg att männen som hade fetma och god kondition hade lägre risk för framtida kroniska hjärtkärlsjukdom än de som hade fetma i kombination med dålig kondition. Detta talar för att god kondition är viktigt för hälsan även vid övervikt. Forskarna menar att studiens resultat visar på möjligheterna att främja god framtida hälsa och att även liten förbättring på konditionen kan göra nytta. Studien är gjord på män, däremot finns annan forskning som visar att kondition och kroppsvikt även har stor betydelse för kvinnors hälsa.

 

Annons:

Källor:

Linköpings universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: