Ange ditt sökord

Covid-19 och mag-tarmkanalen hänger samman då viruset kan multiplicera sig i tarmväggens celler och då det går att påvisa virus i avföringen. Foto: Shutterstock

Covid-19 och mag-tarmkanalen hänger samman då viruset kan multiplicera sig i tarmväggens celler och då det går att påvisa virus i avföringen. Foto: Shutterstock

Bestämmer tarmfloran sjukdomsgraden vid Covid-19?

Forskare från Hong Kong har genomfört en studie och visat att personer som får svåra symtom av Covid-19 har liknande tarmflora.

Annons:

Vad vet vi idag?

SARS-CoV-2 infekterar främst luftvägarna, men allvarlighetsgraden i sjukdomsbilden har visat sig beror på hur bra förmåga immunsystemet har att göra sig av med viruset.

Det är sedan tidigare bevisat att Covid-19 och mag-/tarmkanalen hänger samman genom att:

  • viruset kan multiplicera sig i tarmväggens celler
  • det går att påvisa i avföringen.
  • man har visat att tarmfloran påverkas

 Det som är nytt är att man nu visat att:

  • det finns en koppling mellan en specifik tarmflora och hur sjuk man blir
  • tarmfloran hos covid-19 patienter korrelerar med inflammatoriska markörer såsom cytokiner och chemokines samt även med andra blod markörer som indikerar vävnadsskada.

Studien pekar också på att obalanser i tarmfloran kan ligga till grund för att inflammatoriska symtom kvarstår under en längre tid, s.k. Long Covid.

Författarna till studien föreslår därför att man skall öka vissa nyttiga bakterier för att på så sätt mildra svåra symtom.

De drog slutsatsen: -Att öka och förstärka nyttiga tarmbakterier som är utarmade i patienter med Covid-19, skulle kunna fungera som ett nytt sätt för att mildra denna svåra sjukdom.

Dessa bakterier är enligt studien viktiga för sjukdomsförloppet

Bland de mindre bra bakterierna, som de sjuka hade fler av, återfinns:

  • Ruminococcus gnavus och torques
  • Bacteroides dorei och vulgatus
  • Bacteroides fragilis

Ruminucoccus-arterna är kända för att dels associeras med Crohn’s sjukdom samt minska tarmbarriärens integritet och motverka vissa goda Lactobacillus-arter. Om du vill veta du har dessa mindre bra bakterier kan du hitta dem under fliken Avancerat. Om du inte hittar dem här betyder det att vi inte hittat dem hos dig. Det kräver så klart att du har gjort en analys via Symbiome.io sedan tidigare.

Bland de nyttiga bakterierna, som de sjuka hade färre av, återfinns:

  • Bifidobacterium adolescentis
  • Feacaliumbacterium prausnitzii

Dessa två bakterier är kända för att producera antiinflammatoriska ämnen.

Artikeln påpekar även att vissa av de drabbade personerna saknar Eubacterium Rektale.

Viktigt att tänka på så här i coronatider är att kvaliteten på vetenskapliga studier kan vara låg men att de ändå blir publicerade på grund av ett högt nyhetsvärde. Denna studie är dock problicerad i GUT som är en av de publikationer som håller högst kvalitet och aldrig tummar på standarden.

Klicka här om du vill veta mer om din egen tarmflora.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: