Ange ditt sökord

Det kan vara ett otroligt lidande för de individer med spasticitet som inte får rätt medicinsk behandling, berättar Patrik Säterö, specialistläkare i Rehabiliteringsmedicin i Göteborg. Foto: Privat

Det kan vara ett otroligt lidande för de individer med spasticitet som inte får rätt medicinsk behandling, berättar Patrik Säterö, specialistläkare i Rehabiliteringsmedicin i Göteborg. Foto: Privat

Behandling vid spasticitet når inte strokepatienter ”Lidandet är oerhört, helt i onödan”

Varje år sker cirka 25 000 nya fall av stroke i Sverige. Akutinsatser vid stroke gör stora framsteg, men eftervården släpar efter. Spasticitet, som ofta är en följd av skada på det centrala nervsystemet, ger stora svårigheter att styra kroppsrörelser och är en komplikation efter stroke som drabbar var tredje patient. Flertalet patienter i Sverige nekas idag effektiv medicinsk behandling vid spasticitet.
- Spasticitet är det största långsiktiga hindret för bra livskvalitet efter stroke. Att effektiv behandling inte når patienter är en skandal, säger Patrik Säterö, specialistläkare i Rehabiliteringsmedicin i Göteborg.

Annons:

74 procent av de som drabbas av stroke är 70 år eller äldre. Stroke är en stor påfrestning för hjärnan och komplikationer som exempelvis spasticitet är vanligt. Spasticitet kan vara smärtsamt och ha stor inverkan på livskvaliteten, det drabbar varje år cirka 9 000 nya strokepatienter. Läs mer om spasticitet efter stroke här

– Strokevården idag med akut och snabb vård är under stark utveckling vilket är fantastiskt. Men det långsiktiga perspektivet hänger inte med, vilket drabbar personer som lider av spasticitet otroligt allvarligt, berättar Patrik Säterö, specialistläkare i Rehabiliteringsmedicin i Göteborg.

Spasticitet är ett stort begrepp som innebär att muskelspänningar försvårar eller förhindrar kroppens rörelser och att muskler utan rätt behandling blir kortare och fastnar i krampaktiga och smärtsamma positioner.

– Det händer att patienten skriker för att det gör så ont när personalen ska hjälpa dem med exempelvis en dusch, det är ett otroligt lidande för de individer som inte får rätt medicinsk behandling, säger Patrik Säterö.

Injektionsbehandling för musklerna

En kombination av rehabilitering och medicinsk behandling i form av injektioner av toxin för att hantera nervsmärta, hjälper muskler att slappna av.

– Många med spasticitet kommer långt med hjälp och råd kring stretch, träning och genom att fortsätta använda musklerna så att de inte stelnar. Om spända musklerna inte töjs ut fastnar de inom ett par månader och går sedan inte att tänja. Det kan handla om fingrar som blir böjda, krokiga handleder och kroppsdelar så tight hoptryckt att sår, svamp och infektioner utvecklas i veck och armhåla, säger Patrik Säterö.

– Medicinen kan liknas vid en extra kraft för töjningen och hjälper patienter när det inte går att töja på egen hand, berättar Patrik Säterö.

Politik och okunskap

85 procent av de som drabbats av spasticitet får ingen medicinsk behandling, enligt Socialstyrelsens uppskattning. Behandlingen som erbjuds vid spasticitet skiljer sig stort åt mellan och inom regioner. I flera regioner är det endast personer yngre än 65 år som får medicinsk behandling.

– Det är ologiskt. Dels att ålder ska bestämma om man ska få bäst hjälp, dels att behandlingen inte erbjuds till den grupp som faktiskt drabbas mest, alltså äldre, säger Patrik Säterö.

Politiska beslut, riktlinjer och bristande kunskap inom vården menar Patrik Säterö är anledningen till att medicinsk behandling inte når patienterna.

– Kunskap och kännedom om behandling med toxininjektioner är dålig hos vården. Efter en stroke hamnar de äldre snabbt i primärvården igen där kunskapen och möjligheterna brister med svårigheter att sätta rätt diagnos och remittera rätt och där sjukhusen dessutom kan säga nej till en remiss om personen är äldre än 65 år. Dessutom finns för få läkare, säger Patrik Säterö.

Idag finns cirka 40 rehabiliteringsläkare i Sverige som är utbildade att ge medicinsk behandling mot spasticitet. Enligt läkarkåren behövs åtminstone 100 utbildade läkare för att kunna injektionsbehandla personer med spasticitet efter en stroke som har behov av medicinsk hjälp.

– Det krävs en förändring på politisk nivå och inom sjukhusen kring den underbehandling och ojämlika vård som dag sker mot personer som lider av spasticitet efter en stroke. I dag måste man tyvärr ha starka och högljudda anhöriga som kan slå sig fram, vilket är fruktansvärt, säger Patrik Säterö.

Specialistläkarens tips till vad du som har spasticitet eller är närstående kan göra

  1. Ta kontakt med en fysioterapeut eller arbetsterapeut, de kan bedöma om du har spasticitet eller något annat och ge bra tips för stretch och töjning av musklerna för att förhindra förvärring.
  2. Kontakta läkare och rådgör och få mer information. Man kan be om remiss från vårdcentralen till läkare som kan behandla med toxin. Detta kan emellertid vara svårt att få.
  3. Det finns flera privata vårdgivare, flera har avtal med regionerna och därmed med samma patientavgift.

Det allmänna rådet till patienter som har frågor om en behandling, är att kontakta sin läkare för information och rådgivning.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: