Ange ditt sökord

Andningsskydd FFP3 bör användas om man tillhör någon riskgrupp menar Krister Forsberg, Skyddsingenjör. Foto: Skydda AB

Andningsskydd FFP3 bör användas om man tillhör någon riskgrupp menar Krister Forsberg, Skyddsingenjör. Foto: Skydda AB

Om man inte tillhör en riskgrupp eller har sjukdom som medför andningsbesvär bör man välja andningsskydd FFP2. Foto: Skydda AB

Om man inte tillhör en riskgrupp eller har sjukdom som medför andningsbesvär bör man välja andningsskydd FFP2. Foto: Skydda AB

Andningsskydd eller munskydd – vad ska jag välja?

Andningsskydd och munskydd finns i olika modeller och material avsedda att täcka mun och näsa. Material (lager av textilfibrer) fångar upp stora och små luftburna partiklar som kan bära på viruset SARS-CoV-2 som orsakar covid-19. Här tar vi upp för- och nackdelar med de olika skydden.

Annons:

Väljer du andningsskydd vet du vad du får. Andningsskydd överensstämmer med standarden EN149 som är gemensam inom Europa. Det betyder att andningsskydden är provade och godkända för användning i en miljö där du utsätts för viruspartiklar som kan ta sig in i kroppen via andningsvägarna för att sedan spridas vidare till kroppens inre organ.

Olika klasser på andningsskydden

Andningsskydd finns i olika klasser:

  • Högsta klass FFP3 filtrerar 99 % av partiklarna och in läckage får vara högst 5 %.
  • Klass FFP2 filtrerar 94 % av partiklarna och in läckage får vara högst 11 %.

Om du tillhör en riskgrupp bör du välja andningsskydd klass FFP3. Du kan använda skyddet bekvämt upp till en timme i en butik eller på en buss. Om du har en sjukdom som medför andningsbesvär kan det vara bättre att välja klass FFP2 som har ett lägre andningsmotstånd. Om du inte hör till någon riskgrupp och behöver använda skydd dagligen kan andningsskydd klass FFP2 vara ett lämpligt val.

Bruksanvisning vid andningsskydd

Bruksanvisning medföljer alltid andningsskydd. Här får du till exempel information om:

  • att rengöra händerna före användning
  • placera skyddet rätt mot ansiktet
  • klämma till näsbygeln så att skyddet anpassas efter näsans form och sluter tätt
  • kontrollera täthet och ta av skyddet rätt.

Engångsmunskydd

Andningsskydd FFP2 är mycket säkrare att använda jämfört med operationsmunskydden (engångsmunskydd). Engångsmunskydd är avsedda att skydda andra från bakterier i stora droppar och krav på täthet mot ansiktet saknas. Eftersom de sitter löst mot ansiktet uppstår glipor och man pillar gärna på skyddet för att det sitter löst mot ansiktet. Dessa skydd är därför inte ett pålitligt skydd mot inandning av viruspartiklar. Dock kan munskyddet begränsa spridning av smitta från infekterad person.  Munskydd gör störst nytta om minst 95 % använder dem i inomhusmiljöer och i kollektivtrafiken. Bruksanvisning medföljer inte munskydd eftersom de enbart ska användas där risken är låg.

Munskydd i tre lager

Munskydd i tre lager tyg (WHO rekommendation) är ett bättre val än engångsmunskydden. Bomullsväven suger upp fukt från utandningsluften och gör det samtidigt svårare för partiklarna att tränga igenom skyddet. Munskydd av tyg kan man sy själv eller köpa via många internetsidor.

En annan fördel med dessa munskydd är att de går att tvätta och återanvända många gånger. Engångsmunskydden skräpar ned och blir till ett miljöproblem. Andningsskydd märkta R kan tvättas och återanvändas så länge som skyddet är intakt. Andningsskydd kan behöva vädras ur några dagar innan de återanvänds. Skägg försämrar skyddens effektivitet, då det kan hindra att skyddet sluter tätt mot ansiktet. Visir hindrar inte inandning av viruspartiklar och ersätter därför inte munskydd eller andningsskydd.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: