Ange ditt sökord

Kolera förekommer i länder som har dåligt fungerande vatten- och avloppsrening och smittan sprids bland annat med just förorenat vatten men även via mat som inte är ordentligt tillagad. Foto: Shutterstock

Kolera förekommer i länder som har dåligt fungerande vatten- och avloppsrening och smittan sprids bland annat med just förorenat vatten men även via mat som inte är ordentligt tillagad. Foto: Shutterstock

Kolera – kan vara en orsak till turistdiarré – orsak, symtom och behandling

Kolera är en akut diarrésjukdom som orsakas av en bakterie. Kolera förekommer i länder som har dåligt fungerande vatten- och avloppsrening.

Annons:

Mot just kolera finns vaccin som man kan ta innan avresa.

Hur sprids kolera?

Det finns många olika bakterier som kan orsaka diarré på resa och kolera kan vara en av dem. Det vanliga är att vi faktiskt inte vet vad det är vi blir sjuk av. Kolera förekommer i länder som har dåligt fungerande vatten- och avloppsrening och smittan sprids bland annat med just förorenat vatten men även via mat som inte är ordentligt tillagad, det vill säga kokt eller stekt.

Det finns fall rapporterade där kökspersonal har varit infekterade med kolera men haft milda eller inga symptom alls och som i sin tur smittat restaurangbesökarna. Dålig handhygien hos kökspersonal kan därför vara en av orsakerna till varför man blir sjuk på resan.

Symtom och behandling vid kolera

Kolerasymtom uppstår inte nödvändigtvis på en gång utan det kan ta några dygn och ibland upp till någon vecka från det att du smittats till att du blir sjuk. För en vanlig resenär skiljer sig oftast inte koleraorsakad diarré från andra akuta diarréer. Om man behöver ställa en klinisk diagnos gör man det genom att kolerabakterien påvisas i avföringen.

Vanliga symtom vid kolera (skiljer sig inte från annan akut diarré)

  • Riklig och vattning avföring
  • Uttorkning

Vanligtvis förekommer inte kräkningar i samband med kolera däremot leder de vattentunna diarréerna till att du snabbt förlorar stora mängder vätska och blir uttorkad. Om du upplever något av följande symtom bör du söka vård omgående:

  • Blod i avföringen. 
  • Hög feber och fryser.
  • Svåra magsmärtor eller återkommande kräkningar.
  • Om diarrén kvarstår i mer än en vecka.

Vaccin mot kolera

Det finns vaccin som skyddar mot diarré orsakat av kolera och som stimulerar immunförsvaret i tarmen. Vaccinet, som kan tas av barn över 2 år, vuxna och även gravida, är det enda godkända drickbara vaccin som finns idag och kan fås på vaccinationscentraler, vårdcentraler och företagshälsovården.

Grundvaccineringen för vuxna är två doser med en till sex veckors mellanrum. Skyddseffekten, som är 85 procent, uppnås efter ungefär en vecka. För att få kontinuerligt skydd rekommenderas en ny dos inom två år, har mer än två år passerat behöver du två nya doser.

Behöver jag vaccinera mig innan resan?

Förutom att det är trist att sitta på toaletten på semesterresan så kan det vara extra viktigt för vissa personer att vaccinera sig på grund av hälsoskäl. Diarré och kräkningar är påfrestande för kroppen och man kan förlora mycket vätska. Exempelvis barn och äldre samt personer med hjärt-kärlsjukdom, diabetiker, inflammatorisk tarmsjukdom, njursjukdom och lungsjukdom. De som står på blodförtunnande läkemedel kan få svårare att hantera sina värden när de inte kan äta som vanligt. De som tar syrahämmande läkemedel bör vaccinera sig eftersom den skyddande magsyran är borta och då kan bakterier och virus lättare ta sig ned i tarmen.

Även de personer som har opererat bort magsäcken (gastric by-pass) har inte heller kvar den skyddande magsyran. Om du reser till länder med hög risk för diarrésjukdom bör du överväga att vaccinera dig innan avresa för att undvika diarrésjukdom. Vaccination kan även hjälpa till att motverka risken att du får med dig antibiotikaresistenta tarmbakterier hem till Sverige.

Riskgrupper

  • Gravida
  • Diabetiker
  • Personer som använder magsyrahämmande läkemedel (mot magkatarr, halsbränna och magsår)
  • Personer med hjärtkärlbesvär
  • Personer med inflammatorisk tarmsjukdom

Hur skyddar jag mig mot magbesvär på resan?

Det finns en hel del att göra för att minska riskerna att bli smittad. Precis som hemma i Sverige så är en god hygien en av de absolut bästa och mest grundläggande förebyggande åtgärder som du bör tänka på.

Beroende på vilket land du ska bege dig till kan det vara bra att kolla upp vilka resurser det finns när det kommer till rent vatten. Som förebyggande åtgärd kan det vara en god idé att packa desinficerande våtservetter, handdesinfektion och liknande så är man inte lika beroende av rinnande vatten. Om vattenkvaliteten är god ska du såklart alltid tvätta händerna med tvål och vatten, helst i 20 sekunder och alltid efter att du har varit utomhus och innan du äter.

Så skyddar du dig mot magbesvär på resan

  • Var noga med hygienen efter toalettbesök.
  • Använd gärna handdesinfektion i någon form.
  • Undvik råa grönsaker, mjukglass, råa ägg, majonnäs.
  • Undvik bufféer där maten står framme länge.
  • Undvik opastöriserad mjölk och ost
  • Skala frukt och grönsaker.
  • Undvik is från kranvatten.
  • Drick bara vätska från burk eller flaska.
  • Drick inte kranvatten.
  • Fundera på om du och ditt eventuella resesällskap bör vaccinera er.
Annons:

1177, FASS, Folkhälsomyndigheten, Internetmedicin

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: