Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fostervattenprov vid graviditet

Fostervattenprov erbjuds till alla kvinnor från 35 år och görs för att kontrollera om barnet riskerar att födas med vissa sjukdomar eller skador. Fostervattensprovet görs oftast i graviditetsvecka 14 -15, då det finns mycket fostervatten och en del kan sugas ut utan att skapa problem.

Annons:

Vad kan man se vid ett fostervattenprov?

• Fostervattenprov kan med nära 100 procents säkerhet fastställa om fostret har Downs syndrom och andra vanligt förekommande avvikelser. Risken för att få ett barn med Downs syndrom ökar med stigande ålder hos kvinnan.
• Det går också att se om fostret har andra sällsynta ärftliga sjukdomar liksom att påvisa speciella infektioner.
• Även om kromosomanalysen är helt säker finns inga garantier för att det väntade barnet inte kan ha andra typer av skador eller sjukdomar.
Vem kan göra fostervattenprov?
Fostervattenprov erbjuds till alla kvinnor från 35 år, men är frivilligt.
Kvinnor under 35 har också möjlighet att göra fostervattenprov om:
• annat test, till exempel KUB (kombinerat ultraljud och biokemisk screening), eller ultraljudsundersökning, visar en förhöjd risk för sjukdom eller skada hos fostret
• om det finns genetiska sjukdomar eller skador inom familjen
• om kvinnan tidigare har ett barn med genetisk sjukdom eller ryggmärgsbråck

Kvinnor som känner mycket stark oro för att föda ett barn med genetiska avvikelser kan i sällsynta fall få göra fostervattenprov.

Så går det till

• Före provtagningen görs en noggrann ultraljudsundersökning för att man ska hitta det bästa provtagningsstället.
• Läkaren för in en tunn nål genom buken och livmodern till fostervattnet och suger ut 10 milliliter fostervätska som sedan analyseras.
• Ingreppet, som tar cirka 5 minuter, sker utan någon form av bedövning och är i stort sett smärtfritt. Fostret påverkas inte.
• Kvinnor med blodgrupp Rh-negativ får en gammaglobulinspruta före ingreppet för att förhindra utveckling av antikroppar. Cirka var 8:e kvinna är Rh-negativ
• Fostervattenprovet analyseras sedan på laboratorium.
• Efter provtagningen ska kvinnan vila under det första dygnet och inte anstränga sig. Tunga lyft bör man avstå från de närmaste dagarna efter provtagningen.
• En del kvinnor kan direkt efter provtagning uppleva lite kramp, blöda något eller läcka fostervatten. Det ska försvinna fort, om det fortsätter i flera timmar ska läkare kontaktas.
• Det är viktigt att de blivande föräldrarna redan före provtagningen tar ställning till vad de ska göra om provet visar att fostret har sjukdomar eller skador. Man kan få rådgivning av barnmorskan eller läkaren på mödravårdscentralen om det skulle bli aktuellt att avbryta graviditeten.

Risker med fostervattenprov vid graviditet

Det finns en liten risk för att fostervattenprovet kan leda till missfall. Den beräknas till ett missfall på mellan 100 och 200 provtagningar

Läs mer artiklar om graviditet ”tryck på länkarna nedan”
Graviditeten i korthet vecka för vecka
Fosterdiagnostik – vanliga undersökningar
KUB-undersökning vid graviditet
Ultraljud vid graviditet
Foglossning – Bäckenuppluckring
Graviditetsdiabetes
Graviditetsillamående

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: