Ange ditt sökord

Många könssjukdomar ger små eller inga besvär vilket gör att de kan vara svåra att upptäcka. Foto: Shutterstock

Många könssjukdomar ger små eller inga besvär vilket gör att de kan vara svåra att upptäcka. Foto: Shutterstock

Sexuellt överförbara infektioner (STI)

I den här artikeln berättar vi mer om den tråkiga sidan av sexuella kontakter, nämligen sexuellt överförbara infektioner (STI:er), i folkmun ofta kallade könssjukdomar. Du kan läsa kort om de vanligaste STI:erna samt hur du gör om du har eller misstänker att du har en STI.

Annons:

Könssjukdomar, sexuellt överförda infektioner, sprids via sexuella kontakter och smittar via könsorganen, munnen eller ändtarmen. Vissa sexuellt överförda infektioner som hiv och syfilis, smittar också genom blod. Risken att få en sexuellt överförd infektion är störst om man har vaginalsamlag eller analsamlag och flera sexuellt överförda infektioner överförs också genom munsex. För att minska risken att få sexuellt överförda infektioner kan man använda kondom och i vissa fall, som med exempelvis kondylom, även vaccinera sig i förebyggande syfte.

Många sexuellt överförda infektioner ger små eller inga besvär vilket gör att de kan vara svåra att upptäcka. Ibland märker man inte alls att man blivit smittad. Om man har haft oskyddat sex med en ny partner är det alltid bra att gå och testa sig oavsett om man får några symtom eller inte. Ju fler sexuella partners man har, desto större är risken att få sexuellt överförda infektioner.

Några vanliga könssjukdomar

Klicka på länken ”Läs mer om…” så kommer du till en längre och mer utförlig beskrivning av respektive könssjukdom.

Kondylom

Hur smittar det? Kondylom är vårtor som orsakas av humant papillomvirus. Det smittar vid sex och samlag och är svårt att skydda sig helt mot. Kondom är ofta inte ett tillräckligt skydd. Man kan vaccinera sig mot kondylom, vilket kan ge ett visst förebyggande skydd. Detta måste dock tas innan man fått viruset! Vad gäller livmoderhalscancer orsakas det ofta av andra typer av HPV-virus än de som orsakar kondylom. Det finns över 100 olika typer av HPV-viruset, några orsakar enbart vårtor och är ofarliga, andra är “farliga ” och kan orsaka exempelvis livmoderhalscancer. Kondylom orsakas främst av de “ofarliga” typerna av HPV-viruset.
Symtom? Kondylom upptäcks genom att man får vårtor på eller runt könsorganen.
Behandling? Kondylomvårtorna kan behandlas med receptbelagd medicin mot könsvårtor, eller på STI-mottanging.
Läs mer om kondylom

Gonorré

Hur smittar det? Gonorré orsakas av bakterier som kan ge infektioner i könsorganen, men också i svalg och ändtarm.
Symtom? Vanligast är en gulaktig och illaluktande flytning och att det svider rejält när man kissar.
Behandling? Gonorré behandlas med antibiotika. Behandlingen är kostnadsfri.
Läs mer om gonorré

Klamydia

Hur smittar det? Klamydia orsakas av bakterier och smittar via sex och samlag.
Symtom? Det vanligaste symtomet hos både män och kvinnor är att det svider när man kissar.
Behandling? En klamydiainfektion går att bota och behandlingen är antibiotika.
Läs mer om klamydia

Syfilis

Hur smittar det? Syfilis orsakas av en bakterie och smittar vanligen genom sex utan kondom.
Symtom? Under första perioden uppstår sår på könsorganen. Sedan riskerar man feber, halsont och rödaktiga utslag. Det är viktigt att söka vård omedelbart.
Behandling? I de tidiga stadierna kan syfilis behandlas med antibiotika.
Läs mer om syfilis

Genital Herpes

Hur smittar det? Genital herpes är en virussjukdom som smittar via sex.
Symtom? De första symtomen kommer när viruset aktiveras. Det blir rött, kliar och svider kring könsorganen.
Behandling? Vid kraftig smärta kan receptfria smärtstillande läkemedel hjälpa.
Läs mer om genital herpes

HIV

Hur smittar det? Hiv smittar via kroppsvätskor och blod och vanligast är att smittan överförs via samlag.
Symtom? De vanligaste symtomen vid den så kallade primärinfektionen är en period av feber, ont i halsen, svullna lymfkörtlar, olika hudutslag och svampinfektion i munnen.
Behandling? Det finns idag ingen behandling som kan bota hiv och ta bort infektionen från kroppen men effektiva bromsmediciner kan minska mängden virus i kroppen och bromsa upp sjukdomen.
Läs mer om HIV

Smittskyddslagen

I Sverige finns en speciell lag, Smittskyddslagen, för vissa smittsamma sjukdomar. Vissa könssjukdomar (gonorré, hiv, klamydia och syfilis) omfattas av Smittskyddslagen. Lagen finns till för att minska smittspridningen av olika könssjukdomar. All undersökning, vård och behandling som behövs är gratis. Man är skyldig att göra de undersökningar och ta de prover som behövs, samt genomgå behandling om man är smittad.

Om man misstänker att man kan vara smittad av någon av dessa sjukdomar är man skyldig att omedelbart söka läkare. Dessutom måste de sexuella partners som kan ha smittat meddelas (“partneruppföljning”).

Sök vård

• Om du haft sex utan kondom och vill testa dig.
• Då du har skäl att anta att du smittats av en sexuellt överförbar infektion som lyder under Smittskyddslagen. Får du ett partnerbrev, är du skyldig att söka vård.

Var kan man undersöka sig och få vård

• Ungdomsmottagning
• Gynekologisk mottagning
• Venereologmottagning
• Mödravårdsmottagning
• Hud- och STI-mottagning
• Vårdcentral

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: