Hur länge kan nervrotspåverkan kvarstå i form av störd sensibilitet? Smärtorna har klingat av efter fyra dagar. Finns det risk för ischemi om ischiasnerven är i kläm under längre tid?
Redaktionen
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Nej det låter inte som du har risk för en inklämning. Om en nerv kommer i kläm domnar den successivt bort tills man inte känner smärtan längre. Man kan då även uppleva att man heller inte har någon kontroll över benet som ju styrs av nervbanorna.
Risken för en kronisk inklämning är emellertid mycket liten och ger förutom smärta inledningsvis förlust av kontroll av benets styrsel, även i vissa fall en känsla av att man tappar kontroll över blås- och tarmfunktionen.

De allra flesta besvär försvinner emellertid efter ett par veckor med vila, värme och medicinering. Det låter inte som attt du behöver oroa dig och det kommer nog att lösa sig alldeles utmärkt för dig.

9 år 3 månader sedan
Jag är under medicinering med 12 st Thacapsol 5mg och 1 st Levaxin 100mg. Dessförinnan hade jag ont i axlar och fötter. En professor sade att jag hade RLS-syndrom och därför fick jag Madopark. Men efter sex månader slutade jag med den, när dom upptäckte hyperthyreos. Enligt en endokrinolog-professor som undersöker mig två ggr/år kommer smärtan som jag har att försvinna, när värdena ska vara stabila. Under tiden besökte jag husläkaren och fick Diklofenak 50mg, Stesolid 2mg, Tradolan 50mg, utan att känna mig bättre på något sätt. Under perioden gick jag ner i vikt och hade ont mest i hela kroppen. Jag kunde inte jobba som lokalvårdare och har därför varit sjukskriven. En typ av depression har uppstått och av vikarierande husläkare fick jag prova Seroxat 20mg i några dagar, men sedan sade han till mig att sluta med dem och istället börja jobba. På nätterna kan jag inte sova bra, eftersom värken är ännu värre. Fötterna är "irriterade" och känns svullna och jag har också stickingar. Röntgen visar inga skelettförändringar. Jag ber läkaren att skriva en remiss till reumatolog eller neurolog, men han tycker inte att det behövs och å andra sidan säger han att det är lång väntetid. Värdena är fortfarande lite höga trots att jag äter medicinen. Operation har varit omöjlig eftersom det skulle påverka ögonen. Försäkringskassan tycker att jag ska börja jobba gradvis trots att jag inte mår bra. Jag skulle vara tacksam om ni kunde ger mig en ledtråd.
Redaktionen
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Det här var FLERA frågor i ett men jag skall se om jag kan " bena" upp detta för dig.

1. Om man har HYPERTHYREOS betyder detta att man har en ÖVERPRODUKTION av ämnesomsättningshormonet. För att bota detta tar man Thacapsol som hämmar sköldkörteln, men ofta leder till att produktionen blir för låg och man måste då tillföra extra dos av ämnesomsättningshormon. Man får en s.k HYPOTHYREOS. Detta fungerar nog helt nornalt i ditt fall just nu.
2. När det gäller din VÄRK så har den nog en annan orsak. Det kan vara en begynnande ARTROS som ger dig besvär och mot detta är nog INTE Stesolid eller Tradolan en bra behandling.
3. Till detta tycks det dessutom finnas en nedstämdhet som gör att du fått ANTIDEPRESSIV medicinering och det kan ju diskuteras om det är just detta som du behöver. Försäkringskassan tycker INTE att din värk nedsätter HELA din arbetsförmåga - och det är kanske så att OM du arbetade med ett ANNAT arbete så skulle din värk bli bättre. Det kan ju betyda att de tycker att detta lika mycket ar ett arbetsplatsproblem som ett medicinskt problem. Jag tycker nog att det INTE låter som att vare sig en neurolog eller reumatolog har något ytterligare att erbjuda dig. Du behöver nog istället en " klok " och förstående läkare som ser hela dig och dina besvär och som kan lotsa dig igenom dina svårigheter. Byt läkare om du känner dig missförstådd. Det kanske är just det du behöver för att få hjälp med dina besvär så att du känner att du får grepp om dem.

Lycka till!

9 år 3 månader sedan
Jag sökte akut och gjorde röntgen som visade, att jag har små förkalkningar. Tidigare hade jag ont i armbågarna och de sa att jag har kristall i armbågarna. Jag blir tacksam om du berättar vad den sjukdomen innebär, och vad jag ska jag göra. Kommer jag att bli bra igen. Har jag slarvat med maten? Finns bot? Jag är mycket orolig.
Redaktionen
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Jag tror att du vill säga att du fått GIKT, som är en sjukdom runt leder som kan orsakas av för höga mängder urinsyra i blodet och som gör att om detta är fallet bör man ta medicin för att minska urinsyrehalten i kroppen. Vid AKUTA giktanfall hjälper antiinflammatorisk medicinerig och ofta går det över på ett par dagar.
De fynd som man såg på röntgen låter lite "ospecifika" och svårtolkade och har nog inget samband med dina besvär utan representerar sannolikt äldre skador i ligament och senfästen. För GIKT finns det bot så du behöver inte vara orolig.
9 år 3 månader sedan
om man kan få vårtor på läpparna?
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Skrivet av Anders Hallén...
Javisst. Vårtor på läpparna är inte helt ovanligt. Underlivets vårtvirus, som orsakar kondylom, verkar dock inte trivas så bra på läpparna.
9 år 3 månader sedan
Vad kan det vara och är det farligt?
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Skrivet av Anders Hallén...
Den enda förklaring jag kan tänka mig till denna dramatiska beskrivning är vårtor (kondylom) på ollonet och i urinröret. Bör behandlas – sök husläkare eller venereolog(köns-)mottagning.
9 år 3 månader sedan
Vad kan detta bero på. Känner ingen smärta.
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Skrivet av Anders Hallén...
Sök en doktor för undersökning. Det är inte alltid så enkelt att hålla isär innehållet i pungen.
9 år 3 månader sedan
Den ömmar inte och det gör inte ont: Ska jag avvakta innan jag söker läkare?
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Skrive av Anders Hallén...
Beställ en tid, för du kommer säkert att få vänta – men jag tror inte att detta är någor elakartat. Den viktigaste frågan är om förändringen sitter på testikeln eller i närheten av den.
9 år 3 månader sedan
Han har varit i kontakt med Sesam-mottagningen för att utesluta könsjukdomar, med en urolog, som gjort en cystoskopi-undersökning för att utesluta prostatit, har gjort svampodling, men inget resultat på dessa prover heller... "Vet i tusan vad detta kan vara", besväras oerhört mycket även psykiskt, men känner inte att han blir inte tagen på allvar när han gång på gång möter läkare! Funderar t.o.m på att ta sitt liv, istället för att gå runt med en penis som luktar apa och rinner för jämnan. Vet inte vart han skall vända sig. Ropar på hjälp!!!
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Skrivet av Anders Hallén...
På den beskrivning Sune ger kan jag bara säga som han själv gör – "vet i tusan vad detta kan vara". Dina möten med sjukvården har uppenbarligen inte varit helt lyckade. Men jag kan inte se någon annan lösning än att du försöker igen för att hitta en doktor som hjälper dig att reda ut vari ditt problem sitter. Om det är en husläkare eller en specialist på en Sesam-mottagning tror jag spelar mindre roll. För inte skall detta få dominera ditt liv.
9 år 3 månader sedan
Dom ser ut som uttorkade fläckar, lite rosa-aktiga. Vad är det och hur får man bort det?
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Skrivet av Anders Hallén...
Beskrivningen låter som eksem. Pröva receptfritt hydrokortison från apoteket.
9 år 3 månader sedan
Han har haft ont i höger njure i ett antal år och varit hos läkare som tog prover, bl.a ett spermieprov. Doktorn konstaterade att jag hade prostatit så jag fick antibiotika som jag åt i ett år. Det blev mycket bättre men nu har prostatiten kommit tillbaka. Till saken hör att jag har svårt att behålla mitt stånd men det blev också mycket bättre under denna period men har nu också blivit mycket sämre igen.
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Skrivet av Anders Hallén...
Prostatit är trist på många sätt, bl.a genom sin tendens att återkomma. Uppenbarligen behöver du nu mer behandling, men det är inte säkert att du måste äta mer antibiotika; ibland fungerar inflammationshämmande medicin som t.ex Ipren. Hör med din doktor.
9 år 3 månader sedan