Läkaren tog bort en så kallad naevtumör som han sa var relativt godartad. Och min fråga är; Vad är en naevtumör?
Redaktionen
Skrivet av Anders Halvarsson...
Naevus betyder fläck, märke och tumör betyder knöl. Beroende på cellernas utseende i mikroskopet ser man om det här är helt godartade celler eller om det är av mera elakartad typ. I vissa fall finns det celler som ligger någonstans mitt emellan som till exempel basaliom. Dessa är bra att ta bort då de med tiden sakta blir större, samtidigt som de inte skicka några dottersvulster till andra delar i kroppen. Man följer gärna upp dessa personer inom 3, 6 eller 12 månader.
5 år 11 månader sedan
Jag har sedan 2003 ett konstaterat bråck på övre magmunnen. Jag har sedan dess ätit olika protonpumpshämmare i olika styrkor; ibland hjälper det efter några veckor men ibland tycks inget hjälpa. Senast jag var hos läkaren sa hon att detta är något som jag måste leva med resten av livet och att man inte gör något åt det. Jag kan verkligen inte förlika mig med tanken på att må så här alltid... Privatliv, arbetsliv, ja, allt påverkas ju när man inte mår bra. Kan verkligen inget göras åt ett diafragmabråck? Sedan undrar jag även om den nya så kallade tarmkameran kan undersöka matstrupe och magsäck istället för gastroskopi?
Redaktionen
Skrivet av Anders Halvarsson...
En viktig sak när det gäller diafragmabråck är att äta ofta och i små portioner. Den egna vikten kan också spela roll, där man kan se en klar förbättring vid viktnedgång hos överviktiga personer. Beroende på förutsättningarna kan man operera och även använda sig av en laparoskopiska metod med så kallad titthålsteknik. Det är vanligt att först göra en gastroskopi och eventuellt en röntgenundersökning. Med tarmkamera menar man troligtvis den fiberoptiska tekniken som används vid gastroskopin. I en framtid kommer man helt säkert att använda sig av skiktröntgenteknik, datortomografi tillsammans med magnetkamera, där sedan en dator gör färglagd tredimensionella bilder av hela tarmen! Sedan kan man ”åka” genom hela tarmsystemet och se om det föreligger några sjukliga förändringar!
5 år 11 månader sedan
Jag fick en känsla av att magen åkte hiss upp och ner + att jag kände mig svimfärdig. Detta skedde ca 10-15 minuter efter intagande av en brioche/sötbröd utomlands och jag var tvungen att kräkas men fick bara upp magsyra. Efter denna händelse har min mage varit svullen, fungerar dåligt och jag har mycket gaser som luktar oerhört illa och det känns som om jag har en klump i halsen dygnet runt. Har ni något gott råd att ge om vad jag skall ta mig till?
Redaktionen
Skrivet av Anders Halvarsson...
Man bör diskutera igenom situationen med någon läkare. Det är viktigt att man gör en basal bedömning av anamnesen, det vill säga ärftlighet, tidigare sjukdomar, medicinering i övrigt, viktnedgång eller viktuppgång? Efter dessa frågor bestämmer man sig för fortsatta undersökningar som gastroskopi, röntgen eller ultraljud.
5 år 11 månader sedan
I början hade jag blödningar och slem från tarmen 1-2 ggr/år, men sedan ca 1½ år har jag haft ständiga besvär. Jag har behandlat med Colifoam och Predklysma, men besvären har återkommit direkt efter avslutad behandling. Min husläkare skrev i augusti en remiss till kirurgen för undersökning. Jag gjorde i september en sigmodeoskopi, i december en koloskopi. Proverna visade att det finns inflammation i den nedre S-formade delen av tjocktarmen, men man kan inte säga exakt vilken typ av inflammation det rör sig om. Remiss skrevs till medicinkliniken och nu i februari 2005 fick jag komma dit. Under denna väntan har jag blivit mycket bättre. Jag har inte behövt behandla sedan november. I september började jag dricka kosttillskottet Aloe Vera som sades vara bra mot tarminflammation, och det verkar stämma. På medicinkliniken fick jag Pentasa för intag morgon och kväll i 2-3 år och ev livet ut. Jag blev dock aningen skeptisk, när jag fick veta vilka biverkningar som kunde följa. Jag tycker inte att det känns bra att ta denna medicin och tog även upp detta med läkaren, som fortfarande tyckte att jag skulle ta Pentasa i preventivt syfte. Jag skulle vara mycket tacksam för ännu en åsikt om detta. Jag vill ju inte bli sämre i tarmen; samtidigt känns det mycket oroande att äta Pentasa, speciellt nu när jag har blivit bra. Denna vecka har jag dock haft lindriga besvär som jag tror kommit dels pga oro för detta med medicineringen, dels för att jag har det mycket oroligt på arbetet just nu med stora förändringar och svåra beslut. Jag har inte börjat medicinera med Pentasa. Jag är 160 cm lång, väger 57 kg och tränar regelbundet 3-4 ggr/vecka.
Redaktionen
Skrivet av Michael Wedén...
Du har alltså haft besvär av detta i 7-8 år, tidigare i s.k skov (attacker), nu mera kontinuerligt även om det har blivit lite bättre. Koloskopi har påvisat att det rör sig om en inflammation som endast sträcker sig några dm upp i tarmen. Det är alltså högst troligt att det rör sig om ulcerös kolit. Crohns sjukdom kan inte uteslutas, men förefaller mindre troligt.

Det finns allt skäl i världen att du skall behandlas kontinuerligt med t ex Pentasa, som är ett effektivt läkemedel med få biverkningar. De flesta patienter har inga problem alls med att ta medicinen. Risk för biverkningar måste ställas mot problemen med sjukdomen och de symtom den ger dig. Du överbetonar risken med biverkningar men verkar acceptera att ha besvär av sjukdomen.

Målet med behandlingen i ditt fall är att reducera symtomen och minska risken för nya skov. Grovt sett minskas risken till hälften, men det kan variera mycket mellan olika individer. En del håller sig helt symtomfria; andra har dålig effekt. Man måste pröva för att avgöra hur det fungerar i just ditt fall. I grund och botten tror att jag att du ännu inte riktigt har accepterat sjukdomen, vilket gör att du överdriver problemet med behandling. I själva verket är det ett stort steg på vägen när man har ställt diagnos. Diagnosen är en förutsättning för korrekt behandling.

Ulcerös colit har ett sjukdomsförlopp, som ibland kan göra det svårt att utvärdera behandlingseffekten. Skoven kan komma och gå, vare sig man har behandling eller inte. Målet med behandlingen är att skoven skall komma glesare, eller att de blir mildare. Jag är övertygad om att du i det långa loppet mår bäst med behandling.

5 år 11 månader sedan
Ibland har det gjort så ont att jag har skrikit. Även revbenen längst ner är alldeles ömma och det strålar upp mot lymfkörtlarna i halsen. Det kan hålla i sig i flera timmar ibland. Vad kan det vara?
Redaktionen
Skrivet av Michael Wedén...
I första hand tänker jag på gallbesvär. Ta kontakt med läkare! Om dina besvär blir akuta och svåra bör du söka akut hos någon jourläkare. Det underlättar ofta om läkaren har möjlighet att undersöka dig med pågående besvär. Dessutom kan provtagning bidra till att skapa klarhet.
5 år 11 månader sedan
Det första tre gångerna pågick attacken i ca 3-4 timmar efter intag av Ipren. Häromnatten var smärtan så kraftig att jag var tvungen att söka in akut då varken Ipren eller Voltaren hjälpte. Smärtan pågick i ca 6 timmar och avklingade efter en smärtstillande Voltaren-spruta. Jag kräktes även den 4:e gången, vilket jag inte gjort de andra tre gångerna. Jag är under utredning genom vårdcentralen. Man misstänker gallproblem. Inget anmärkningsvärt kunde dock upptäckas på ultraljudet. * Kan det vara något annat problem i gallan förutom gallsten som orsakar smärtorna? Jag har hört att man genom viss diet kan undvika anfall. Att man ska undvika fet mat är givet, men man ska ju också undvika äpplen, päron, paprika, gurka och ägg. * Vad i dessa produkter orsakar anfall? Hjälper det att skala äpplet? Jag undrar vad jag "säkert" kan äta. Jag gillar avocado, morötter, tomat, apelsinjuice, tranbärsjuice och sushi. Kan jag äta detta? * Är socker ok? (kan man äta godis eller dricka läsk när det suger?) * Kan alkohol framkalla gallstensanfall? Frågan gäller särskilt öl och rödvin. * Känner ni till någon sajt på internet med mattips till människor med gallproblem? * Vad gör att anfallet går över? Löses kristallen upp eller flyttar den från sitt blockerande läge? * När man får smärtstillande medel och smärtan avklingar, vad händer då? Ligger kristallen fortfarande kvar och blockerar? Dvs är det bara smärtan genom smärtstillande som går över? Om kristallen ligger kvar i sitt blockerande läge: ökar det risken för infektion av gallblåsa/bukspottskörtel? * Jag hade mitt senaste anfall för 36 timmar sedan och känner mig fortfarande öm i övre regionerna av magen. Det känns värre om jag trycker på magen och om jag hoppar/går, dvs med nedslag i marken (studs). * Efter anfallet känner jag mig också "sjuk", dvs matt, feberkänsla (dock utan feber). Har det en koppling till anfallet eller har jag helt enkelt blivit sjuk pga utmattning efter smärtan. * Kan man äta ris, potatis, blåbärssoppa, nyponsoppa, havregrynsgröt? Som det är nu törs jag knappt äta något alls, då jag är rädd för ytterligare anfall.
Redaktionen
Skrivet av Michael Wedén...
I första hand tänker jag också på gallbesvär. Normalt sett utlöses besvären av kramp i gallgångarna när en liten sten tar sig ut från gallblåsan via gallgångarna till tolvfingertarmen. Hos en del personer kan det förekomma kramper av liknande slag, men utan att gallstenar kan påvisas. Som komplikation till gallsten kan det uppstå en inflammation i gallblåsan. Inflammationen kan vara av akut eller kronisk karaktär.

* Gallans funktion är att ”lösa fett i vatten” och gallblåsan tömmer sig när vi äter fet mat. Ägg och äpplen kan ibland utlösa besvär, men det finns naturligtvis en stor individuell variation. Mer exakta råd än så kan man nog inte ge. Däremot så bör inte socker eller söta födoämnen riskera att försämra, normalt sett inte heller alkohol.
* I första hand tycker jag att man skall utreda dina besvär och om det konstateras bero på gallan kanske fundera över operation. Är man osäker på orsaken, bör du be om en remiss till kirurg.
* När krampen släpper, eller att stenen har gått ner i tarmen: själva stenen löses inte upp.
* När krampen släpper ökar chansen att stenen förflyttas neråt. Om stenen fastnar ökar risken för inflammation.
* Smärtorna kan finnas kvar i området en kort period efteråt. Man kan naturligtvis också känna sig allmänpåverkad.
* Var inte rädd för att äta! Det är ju inte så att ett gallstensanfall riskerar att utlösas varenda gång du äter fet mat t.ex.

5 år 11 månader sedan
De första årtiondena behandlades jag som psykfall, då man inte med kända metoder kunde konstatera något fel på mina nio meter tarmkanal. Alla sorters undersökningsmetoder, gastroskopi, koloskopi m.m. har inte visat något fel i tarmarna. (Naturligtvis, det finns ingenting att se!) 1969 fick jag (äntligen) diagnosen IBS. Det var ju i och för sig intressant att veta, men fortfarande har jag inte hittat någon medicin som hjälper mig bort från smärtan. Naturligtvis vet jag att vad man äter har stor betydelse. Man talar om ökat fiberintag, men det klarar inte jag. Däremot är det viktigt att inte äta stora mängder av bönor, kål och sådant som bildar mycket gaser, då gaser är en av de tråkigare biverkningarna som till stor del förhindrar normalt socialt liv. Eftersom jag har s.k. IBS-C, är mitt problem konstipation, hård avföring. Laxermedel underlättar något, men smärtorna kvarstår. Jag har genom Internet och på andra sätt följt utvecklingen av nya läkemedel. Det fanns en tid ett preparat, Alosetron, som provats mot IBS, men troligen för tidigt, för det drogs tillbaka. Nästa medel tycks vara Zelmac, som med bra resultat använts i en hel del försök, både inom och utom landet, Vet också att t.ex. Henry Nyhlin, Ersta sjukhus i Stockholm, och Magnus Simrén, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, arbetar med detta och att det gjorts flera kliniska undersökningar både inom och utom landet, med gott resultat. Vissa amerikanska prov talar om succé. Det senaste resultatet jag har hört talas om är från Täby Närsjukhus, där dr Kristina Zachrisson gjort prov med Zelmac, med bra resultat. Har naturligtvis talat med min "husläkare" på VC, men ingen tycks veta hur jag kan komma under behandling med Zelmac, betänk att det tog 40 år att få diagnosen IBS! Vad har ni för råd att ge?
Redaktionen
Skrivet av Michael Wedén...
Det är väldigt positivt med pålästa patienter, och dessutom att någon i Din ålder använder Internet så flitigt! Jag tror att många läkare inte förstår att utnyttja patienternas egna resurser.

Som du har märkt uppstår det ofta problem i form av mer gaser när man försöker öka fibermängden. Eftersom många IBS-patienter också har gasproblem redan från början, så är det inte konstigt att det kan försämras. Alosetron (Lotronex) lanserades som ett läkemedel mot IBS med diarré hos kvinnor, men drogs tillbaka pga viss förekomst av allvarliga biverkningar. Det har relanserats i USA, men får bara förskrivas med restriktioner. Tegaserod (Zelmac, Zelnorm) finns i bl a USA mot IBS med förstoppning hos kvinnor (under 65 år). Det är troligen på väg in på den svenska marknaden snart, men om det vet jag inget exakt. Svenska läkare har deltagit i kliniska prövningar med preparatet, men själv har jag tyvärr inte några erfarenheter.

I båda fallen skall man dock understryka att effekt bara har bevisats hos kvinnor, samt att effekten av allt att döma är måttlig. En andel av patienterna har rapporterat god effekt, men inte alla. Man skall också räkna med risken för biverkningar, t ex att Zelmac kan ge diarré. De goda effekterna kan gälla både förstoppningen, buksmärtorna och gaserna. Tills vidare anser jag att man skall ha en realistisk uppfattning om vad dessa nya preparat kan tillföra. Troligen kommer vi dock att få se en snabb utveckling inom detta område. Eventuellt skulle det kunna gå att ordna med licens för behandling med Zelmac. I så fall skall du be om en remiss till en gastroenterolog, t.ex. på Sahlgrenska.
Ett alternativ till behandling, när buksmärtor är huvudproblemet, är antidepressiva. Oftast krävs endast en låg dos. Det kan säkert din husläkare hjälpa till med.

5 år 11 månader sedan
Jag har försökt finna någon logik i det hela, men smärtorna uppstår oregelbundet, efter det jag ätit något och det kan göra så ont att jag är tvungen att gå ifrån festen, lektionen etc för att lägga mig ner. Jag har även svårt att andas. Jag fick diagnosen "förstadium till magsår" för ett par år sedan, men medicinerna fungerade inte. Det kan gå flera månader mellan smärtorna och då får jag för mig att det kanske inte varit så farligt, men nu har jag kommit underfund med att det är något som inte stämmer. Jag har hört talas om någon magsjukdom då man saknar en viss nedbrytningshormon eller liknande, att allt kan fungera normalt ibland och ibland inte. Jag har för övrigt inga allergier och lever sunt överlag.
Redaktionen
Skrivet av Michael Wedén...
Jag utesluter magsår och gissar på glutenallergi: Magsår är en direkt ovanlig sjukdom hos en 19-åring, som vuxit upp i Sverige. "Förstadium till magsår" är en tokig benämning, som används alldeles för lättvindigt vid olika magsmärtor. Har man dessutom provat magsårsmedicin utan effekt, så kan den orsaken anses vara utesluten.
En möjlig, men inte jättevanlig, orsak är glutenallergi. Diagnosen kan ställas med hjälp av gastroscopi med vävnadsprover. Blodprover kan också säga en del. Kan det vara glutenallergi du har hört talas om?

Den allra vanligaste diagnosen vid magont, särskilt hos unga, är "funktionell dyspepsi" Med det menas egentligen att man inte har kunnat hitta någon synlig förändring vid gastroskopi och inte heller hittat något onormalt vid provtagning. Det skall inte heller finnas någon misstanke på IBS eller annan tarmsjukdom.

Det är väl så att magen precis som annat är olika hos oss människor. En del har en känsligare mage, som kräver lugnare livsföring, regelbundna måltider och tarmvanor, psykisk balans etc för att vi skall må bra. Känner man ofta av sin mage är det lätt att oron skapar en ond cirkel. Eftersom detta uppenbarligen är ett problem för dig, bör du söka (hus-)läkare för att diskutera dina besvär. Denna gång bör man inte nöja sig med att bara skriva ut en medicin, utan istället försöka ta reda på orsaken om det är möjligt. Det tror jag är bättre både för dig och doktorn.

5 år 11 månader sedan
Kan det vara så eller vad kan det annars bero på? Vilken läkare skall jag kontakta? Jag har varit hos tandläkaren.
Redaktionen
Skrivet av Michael Wedén...
"ja, det är möjligt": Du bör tala med din husläkare, eller en öron-näsa-halsspecialist. Mandlarna (tonsillerna) kan vara orsak till dålig andedräkt.
5 år 11 månader sedan
Jag har haft lite problem med min mage i ca fyra veckor nu, och en vecka tidigare hade jag fått lite blod på toapapperet efter utförda behov. Det varade 4-5 dar och jag har därefter inte haft något blod på toapappret, men magsmärtan finns kvar. Smärtan ligger på 3-4 på en skala 1-10 och försvinner under flera timmar för att sedan komma igen och sitta i några timmar - för att sedan försvinna igen. Jag har inte haft någon feber och viktnedgång, jag motionerar ca 1 1/2 timme dagligen i rask takt eller cyklar till jobbet; jag har alltid motionerat på olika sätt; jag röker inte men har snusat men slutat sedan 9 månader tillbaka. Jag dricker måttligt med öl och vin (varannan helg 2-3 öl eller några glas vin) och väldigt sällan sprit. Den dova smärtan kan variera och kan komma på olika ställen i buken, ibland ovanför naveln, på morgonen lite längre ner, innan jag går på toa; sedan försvinner den. Jag åt Lamisil 250 mg några veckor i samband med mina smärtor. Jag slutade med medicinen för jag trodde att den var orsaken men smärtan har inte försvunnit för det.
Redaktionen
Skrivet av Michael Wedén...
Jag föreslår koloskopi: Du nämner att du motionerar, är icke-rökare och sparsam med alkohol. Det är bra, men det "vaccinerar" oss inte mot sjukdom. Ibland möter jag patienter som känner sig lurade eftersom de har gjort allt som är nyttigt, men ändå blivit sjuka. Visst är det bra med sunda vanor, men sjukdom och död är delar av mänskligt liv, som vi endast i ringa utsträckning kan förhindra.

Du har alltså en smärta i buken, som förbättras av tarmtömning, samt beskriver förekomst av blödning i samband med toalettbesök. Det finns alltså all anledning att koppla dina besvär till (tjock-)tarmen. Med hänsyn tagen till din ålder (47) rekommenderar jag en tarmundersökning, lämpligen en koloskopi. Kontakta din husläkare!

5 år 11 månader sedan