Fråga Doktorn

Ställ fråga!

Kan ett medfött hjärtfel på barn konstateras på EKG när barnet fylld 6 år eller mera? Man, 83 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Ett EKG kan mycket väl ge indikation på hur det ligger till med hjärtats funktion. Det är dock minst lika viktigt att barnhjärtspecialist gör en ultraljudsundersökning av hjärtat om man misstänker en medfödd hjärtmissbildning.

3 månader 1 vecka sedan

Vilken tid på dygnet skall man ta kolesterolmedicin? Alla som jag har kollat med tar sin tablett vid sänggående. Min läkare har sagt att jag skall ta den till middag. Kristina, 48

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Vi har efter en tidigare rapport, från en italiensk studie, sett att man tillgodogör sig medicineringen lite bättre om man tar den här medicien på kvällen i stället för på morgonen, varför vi har den ordinationen. Hur stor skillnaden är på effekt om man tar tabletten på morgonen kan jag inte säga. Det viktigaste är andå att man tar medicinen även om det diskuteras en hel del fram och tillbaka vad som är bäst.

5 månader 3 veckor sedan

Har hört att det finns läkemedel mot högt blodtryck som inte påverkar mannens potens. Stämmer det? /Gunilla, 62

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Ja! Den senaste generationen av blodtryckssänkande medicinering påvekar potensen relativt lite, jämfört med tidigare mediciner mot högt blodtryck. De tillhör gruppen At-ll-blockare.

9 månader 6 dagar sedan

Hej. Min dotter är 9 år, 136 cm lång, vikt 30 kg. Hennes blodtryck (mättes av skolsyster och min dotter sittandes) var 115/45. Är det verkligen normalt, tycker det låter väldigt lågt. Fundersam mamma, 46 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det här blodtrycket anser jag alls inte vara för lågt. För åldern helt normalt. För att exakt säga hur det ligger kan man behöva göra upprepade mätningar även i liggande.

9 månader 2 veckor sedan

Hej! Jag brukar bli lite svullen om benen på kvällen.Varför brukar man bli rådd att använda stödstrumpor? Är det bra av hälsoskäl eller av vilken orsak? Mvh Martin 92 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Lite svullnad i benen mer eller mindre får vi nästan alla människor när vi suttit en hel dag. När man blir lite äldre kan man dels få obehag med att det känns stelt i benen, dels att man lättare kan får eksem och sår, ja till och med proppar i benen. Har man då stödstumpor förbygger man nämnda obehag.

1 år 3 månader sedan

Hej! Vill ha råd. Har en dotter på 20 år som har högt blodtryck.Sköterskorna är oroade men läkaren nonchalerar detta. Sist var trycket 150/111, puls 106. Oftast ligger det undre trycket runt 100, som lägst har det varit 86 vid koll. Pulsen brukar ligga på 90-100. Hon är frisk för övrigt. Många nära släktingar äter medicin för högt blodtryck. Läkaren har aldrig hört talas om nån så ung med detta tryck och vet inte hur han ska göra verkar det som. Ska vi byta läkare? Tack på förhand! /Orolig mamma

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det första man måste göra är att se om det föreligger en verklig, som vi säger, hypertoni eller inte. En enstaka mätning räcker inte. Jag brukar i osäkra fall göra en 24-timmarsmätning, som går till så att man sätter på en manchett som vanligt och att den kopplas till en liten kompressor och dator, stor som ett cigarettpaket och har den hängande i ett band kring halsen exempelvis. Det hela sköter sig själv och man får på ett dygn 70-80 mätningar. Då ser man genomsnittvärdet över dygnet och dels hur det ser ut dagtid, dels nattetid. Finner man att värdena är för höga måste man gör vidare undersökningar med blodprover, EKG, njurfunktion och så vidare, samt börja behandla då dessa värden är för höga!

1 år 4 månader sedan

Finns det medicin för flimmer? Är Plavix tillräcklig blodförtunning??

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Med hjärtflimmer menar man att hjärtats förmak och kammare slår i otakt och att det då är ökad risk för blodproppsbildning och dessa lossnar, åker iväg och fastnar i hjärtats krankärl och ger en infarkt eller framkallar en propp io hjärnan med mer eller mindre uttalade symtomsom vid slag anfall. Beroende på förutsättningar brukar man försöka att göra en elkonvertering, där man får en strömstöt genom hjärtat för att se om det "hoppar rätt". Dessförinnan har man fått börja med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Tyvärr lyckas man inte alltid med att få hjärtat att slå rätt igen. De flesta patienterna brukar då få fortsätta med Waran mer eller mindre livslångt såvida man inte har några vad vi säger kontraindikartioner för den behandlingen. Jag tycker du skall tala med din läkare om detta och om det verkligen räcker med Plavix!

1 år 7 månader sedan

För ca 20 år sen började jag få ytliga blodkärl på fötterna, speciellt på höger fot. Nu är snart hela foten blålila och det "kryper" uppför benet! Det gör inte ont men det är mycket störande utseendemässigt! Vad kan det bero på och kan man göra något åt det? / Inger, 58

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Detta är en del i normalt åldrande i hud och blodkärl. Du får inte bensår av detta och heller ingen funktionell påverkan. Förhindra denna förändring går inte. Behandling av dessa kärlförändringar görs inte i offentlig vård . Men det finns kliniker i privat sektor som troligen kan hjälpa dig.

1 år 7 månader sedan

Hej Jag har hjärtflimmer sedan några år och äter Warafarin Orion. Är det totalförbud att ta ett par glas vin eller ett par öl till maten någon gång i månaden? Jag har inte heller helt klart för mig vad för slags mat jag bör undvika. Mitt pk-värde är stabilt ca 2.2. Stig, 68 år

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Alkohol i måttliga mängder påverkar inte effekten av warfarin. Det viktigaste med kosthållningen under warfarinbehandling är att undvika plötsliga förändringar av matvanorna. Livsmedel som innehåller K-vitamin kan minska effekten av warfarin. Man behöver inte undvika dessa livsmedel helt, men stora mängder bör undvikas och det dagliga intaget ska vara så regelbundet som möjligt.
Hög halt av K-vitamin finns bl.a. i gröna grönsaker, bladgrönsaker och örter. Mer detaljerad information om kost finns i läkemedlets bipacksedel. Kontakta din läkare eller mottagning om du känner dig osäker på vad som gäller för dig.

2 år 1 månad sedan

Jag har haft hjärtinfarkt och tar blodtrycksmedicin, trombyl och ator- vastatin för kolesterolet som ligger på 5,4. Undrar nu hur farligt det är att äta ägg, en del säger att det inte alls är farligt för kolesterolet och en del säger att äta högst 2 ägg/vecka. Undrar även över räkor om man inte äter romen? Ann-Britt 68 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Äter man varierad kost spelar knappast lite ägg i sammanhanget någon större roll liksom att man unnar sig en räka ibland utan att man frossar. Det är minst lika viktigt att man motionerar och undviker rökning liksom att blodsockret ligger på en bra nivå, samt att man håller en bra vikt. Förutom det totala kolesterolvärdet spelar också förhållandet mellan de ”onda och goda” värdena en viktig roll och att de ligger på en tillfredställande nivå!

2 år 3 månader sedan