Hej! Jag undrar om det är farligt att äta cymbalta 30mg utan kapseln kvar på?

Ångest - Maj-Liz Persson
Bild för Ångest - Maj-Liz Persson

Det är inget som läkemedelsföretagen rekommenderar. Om läkemedlet är förpackat i kapsel så är det så beräknat att läkemedlet ska tas upp på ett visst sätt och under en viss tid i mag-tarmkanalen.

4 år 8 månader sedan

Har artros i höft o knä och har väldig smärta. Finns någon hjälp? Vill ej opereras, har haft hjärtinfarkt. Hälsningar, Lennart 67 år

Smärta - Jan-Rickard Norrefalk
Bild för Smärta - Jan-Rickard Norrefalk

Det viktigt att Du tränar Din muskulatur och rörlighet oavsett om Du ska opereras eller inte. Dessutom är det viktigt att Du får den smärtlindring som krävs. Det finns läkemedel av olika slag som Du kan ha hjälp av, men även sjugymnastik med t ex traktionsbehandling i höftlederna, utprovning av hjälpmedel etc som Du kan vara hjälpt av. Viktnedgång och rökstopp är ju också något som gäller som allmän rekommendation. Om Du har svåra smärtor i vila trots dessa insatser får Du tillsammans med en narkosläkare diskutera risker och fördelar med en operation.

4 år 8 månader sedan

Fick precis diagnosen rosacea. Älskar att överkonsumera kaffe, alkohol och sol. Blir en stor omställning då dessa är utpekade som triggers. Har försökt google:a och läsa om fler triggers men hittar ingen information om tex olagliga preparat så som droger och anabola steroider, är dessa triggers? Beskedet kom som en chock har därför lite svårt att minnas vad läkaren sa till mig. Vill minnas att jag inte skulle använda antibiotikan Oracea och ansiktskrämen Financea samtidigt, stämmer det? Har ingen lust att betala ytterligare 750 kr på Akademiklinkien för att ställa den frågan. Tack på förhand och tack för att ni finns! Kent, 29 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Den grundläggande orsaken till rosacea är okänd men det finns en betydande komponent som är en regleringsrubbning av hudens blodkärl. Faktorer som påverkar dessa kan följaktligen få rosacean att blossa - och dit hör alla de saker du räknat upp. Anabola steroider har en kraftig påverkan på talgkörtelapparaten, och den är indragen i den mer uttalade rosaceainflammationen. Så självklart är det en negativ faktor och bruk av sådant kan helt blockera effekten den insatta behandlingen. Ja, du skall behandla med båda preparaten samtidigt och sannolikt skall du hålla på mycket längre med Finacea - rosacea behöver ofta långa behandlingstider.

4 år 8 månader sedan

Kan stress utlösa tarmvred? För ett par veckor sedan blev jag akut opererad för tarmvred i tunntarmen. För ca tre år sedan gjorde jag en gastric bypass med gott resultat och har mått bra. Jag har hört att stress kan utlösa tarmvred. Min arbetssituation är ohållbar både fysiskt och psykiskt. Dagligen känner jag mig sressad och otillräcklig. Jag sover dåligt, då tankarna ofta är på jobb.... Att opereras vill jag inte igen.... Därför undrar jag om det kan vara min arbetssituation som utlöst tarmvredet, eller är det en komplikation efter gp? Maria 37 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

En sak är alltid klar att långvarig stress av vilket slag det nu än är, är av ondo om man nu inte ser ett slut på detta tillstånd. Att säkert påstå att tarmvred uppstått av detta stresstillstånd är ju att alltid bedöma i det enskilda fallet där även tidigare operationer förstås spelar roll. Oavsett vilket är det viktigt att du i en framtid får en drägligare livssituation.

4 år 8 månader sedan

Bröt radius 11 jan. Gips 1v, sen operation 3 stift nytt gips 21 jan, borttag. 27 febr. ett av stiften ruskigt ont att ta bort. Hur länge är det normalt med smärtor efter detta? Ständigt ont, varmt runt handleden, lätt svullnad. Känselbortfall ovansidan nedanför långf. pekf. tumme men god funktion och styrka i hand och fingrar. Har inte riktigt kunnat träna upp böjförmågan ännu, gör ont att träna men jag kämpar. nära 2 veckor och lika ont. Mia, 72 år

Smärta - Jan-Rickard Norrefalk
Bild för Smärta - Jan-Rickard Norrefalk

Ibland blir smärtorna efter en skada längre kvarstående än beräknat. Anledningarna till det kan vara många, allt ifrån felläkning, svullnad, infektioner, eller skadad vävnad, t ex en nerv eller en muskel etc. I normala fall kan smärtan sitta i 6-8 veckor, men beroende på ovanstående kan den tiden förlängas. Det vanliga är att smärtan klingar av långsamt med tiden. I Ditt fall låter det som om en av känselnerverna blivit skadad eller att den fått för trångt pga svullnaden. Det är viktigt att Du får en bra smärtlindring och att Du tränar rörlighet och styrka i handleden. Träning i vatten, högläge och finger-hand-övningar tex med boll kan ha en gynnsam effekt både på styrka rörlighet och svullnad. Blir det inte bättre är det viktigt att Din läkare gör en smärtanalys så att Du får en bra smärtlindrande behandling. Om smärtan får sitta i obehandlad mer än 3 månader finns risk för att man kan drabbas av ett långvarigt smärttillstånd.

4 år 8 månader sedan

Hej, jag har ätit lyckopiller(setralin) 100mg i 22 år och undrar vad som händer om man slutar med dom, eller om man kan trappa ner. Äter även finasterin 5 mg för prostataförstoring. Ingemar, 66 år

Ångest - Maj-Liz Persson
Bild för Ångest - Maj-Liz Persson

Du ska alltid diskutera utsättning av antidepressiva med Din läkare. Regeln är att om man mår psykiskt bra och har gjort det en lång tid och vill sluta med medicinen, så kan man försöka sänka dosen etappvis och långsamt. Detta för att återgå till ursprungsdosen om man skulle börja må dåligt igen. Finasterid tabletter kan normalt tas tillsammans med andra läkemedel.

4 år 8 månader sedan

Hej, kan man ta alvedon när man har fått kortision spruta mot värk, slår paracetamol ut effekten från kortisionen? Maria, 63 år

Smärta - Jan-Rickard Norrefalk
Bild för Smärta - Jan-Rickard Norrefalk

Det går bra att ta paracetamol även om man har fått en kortisonspruta mot värk i någon led eller muskelfäste, om man behöver det för att få smärtlindring. Det som man har sett i vissa vetenskapliga studier är att om man tar kortison i tablettform, där smärtlindring är en av anledningarna till att man tar det, så är det tveksamt om paracetamol ger en ytterligare smärtlindring.

4 år 8 månader sedan

Hej, förlorade min bästa vän sen 25 år tillbaka i aug förra året. Det var otroligt sorgligt men har gått bra, helt plötsligt nu så känner jag mig ledsen och gråter för ingenting och är väldigt känslig. Funderar på om det hänger i hop med min ålder och klimakteriet. Är vanligtvis väldigt positiv och glad av mig. Känner inte igen mig själv. Ska jag bara vänta på att det blir bättre eller vart vänder jag mig för att samtala om detta? Min man är inte så förstående för allt som händer med mig just nu. Tacksam för svar. Annelie, 47 år

Ångest - Maj-Liz Persson
Bild för Ångest - Maj-Liz Persson

En krisreaktion som är relativt vanlig vid en förlust av en nära vän eller familjemedlem kan övergå i en depression. Det bästa är om Du kan få en samtalskontakt via Din vårdcentral. Det kan räcka med att Du får någon att prata med och beskriva Dina känslor och Din sorg. Om Du har en depression så kan Din husläkare hjälpa Dig med lämplig antidepressiv medicin alternativt KBT (kognitiv beteende terapi) via en psykolog.

4 år 8 månader sedan

Hej! Jag heter Sofie och är 25 år gammal. Jag har ett ständigt problem att varje ny månad blir jag jättedeppig och får lätt ångest och blir på kolosalt dåligt humör, ledsen och väldigt känslig. Jag tror de har med mina hormoner/PMS besvär att göra. Jag undrar om det finns något man kan göra för att mildra de hela för de blir väldigt jobbigt för mig att känna såhär varje ny månad. Mvh// Sofie , 25 år

Ångest - Maj-Liz Persson
Bild för Ångest - Maj-Liz Persson

Det tillstånd Du lider av kallas PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Det är ett tillstånd som innebär att man lider av ökad irritabilitet och nedstämdhet (och ofta också andra symtom) under veckan eller veckorna före menstruation, men är helt besvärsfri under tiden efter menstruation. Premalex heter det läkemedel som har indikation PMDS och doseringen är 10 mg /dag vid ägglossning (oftast 14 dagar före beräknad menstruation) och tar det fram till första menstruationsdagen. Premalex tabletter tas i återkommande perioder. Den optimala dosen brukar vara 20 mg dagligen, men vissa patienter kan få tillräcklig effekt vid 10 mg dagligen.

4 år 9 månader sedan

Jag är glutenintolerant, jag fick min diagnos för ca 1 år sedan. Upplever fortfarande att jag inte är bra trots gluten och vetestärkelsefri kost under snart ett år. Funderar på om jag kan ha vitaminbrist och vilket preparat som kan vara lämpligt för mig. Har läst att man som glutenintolerant kan behöva mer av tex zink och d-vitamin än vad som finns i multivitamintabletterna. Vad anser du om det och kan du rekommendera ngt vitaminpreparat. Undrar också om man kan prova att ta Proibs eftersom jag har mkt problem m gaser o ont i magen. Ofta på morgonen, blir ofta bättre när jag ätit lunch, men ibland blir det värre efter mat. Tar omeprazol just nu men det hjälper inte. Marie, 33 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Om man inte känner sig bra bör man ju fortsätta dialogen med behandlande läkare för att kanske utesluta annan bristsjukdom. Hur ligger det till med ämnesomsättningen? Och hur är det med vitamin B12 och värdena kopplade till detta? När det gäller Proibs har jag ingen erfarenhet, men man kan ju alltid pröva för att se om det blir bättre.

4 år 10 månader sedan