Hejsan. Jag har tagit prover på min sköldkörtel 2ggr. Resultaten visar 4,2 och 4,8. Min läkare säger att det är normalt. Men när man läser på nätet så finns det läkare som skriver att man ska ligga runt 2,5, men att alla har olika gränsvärden. Vad tycker du man ska göra? Petra, 29 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det viktigaste i sammanhanget är om du har symtom som kan vara förenliga med nedsatt funktion av sköldkörteln, samt att man även tittat på värdet T4 tillsammans med TSH, provet som du nu talar om.

4 år 7 månader sedan

Hej! Jag har en konstig molande värk i mitt högerben. Det känns bara när jag sitter ner t.ex i bilen och på jobbet. Det känns på undersidan av skinkan och strålar ofta ner på undersidan av låret men även från knät och neråt på framsidan, längs med smalbenen. Precis längs med smalbenen kan man säga. Det liksom strålar i benet. Har sökt på nätet men överallt står det om Ishias men då borde man väl ha ont i ryggen också. Det har kommit senaste månaderna och det blir inte bättre. Det är alltid i högerbenet och jag börjar fundera på om jag kanske borde gå till doktorn? Kan det vara farligt? Jag har som sagt inte ont i ryggen alls. Men min känsla är att det är som om en nerv ligger i kläm någonstans. Otroligt tacksam för svar. /Malin, 41 år

Smärta - Jan-Rickard Norrefalk
Bild för Smärta - Jan-Rickard Norrefalk

På Din fina beskrivning låter det som om ischiasnerven kommit i kläm mellan två muskler i höger sätesmuskulatur, ibland kallat ”Piriformissyndrom”. Mycket riktigt kommer besvären alltså inte från något diskbråck i ryggen även om de kan likna varandra. Ofta förvärras det av att man sitter sk. ”Halv skräddare” dvs. när Du korsar benen och lägger höger ben över vänster knä. Problemen ökar också om man sitter i låga fåtöljer eller i bilen. Över huvudtaget när man har en ställning där knäleden kommer ovanför höftleden. En sjukgymnast kan undersöka Dig och ge Dig några behandlingar samt träningsprogram, stretchövningar och ergonomiska råd.

4 år 7 månader sedan

Jag fick en svår dep/ångest i sept 2012, var helt utslagen. På psyken har jag fått med. Olazapin och Mirtazapin samt nu över 23 behandl. med ECT. Har blivit bättre men ej bra kan inte ta mig för med ngt., kan ej vara ensam, det kryper i kroppen. Läser i bipacks. vad olazapine är bra för: inget av vad som näms där stämmer med mina symtom. Undrar därför om det är rätt medicin jag äter? Britt, 83 år

Ångest - Maj-Liz Persson
Bild för Ångest - Maj-Liz Persson

Mirtazapin är ett antidepressivt läkemedel och Olanzapine är ett stämningsstabiliserande samt antipsykosläkemedel. Den kombinationen av läkemedel är inte ovanliga i psykiatrin vid depressioner. Det låter mycket med 23 ECT behandlingar om det skett i följd. Det man kanske ska fundera på är om Du inte behöver fler psykosociala insatser som boendestödjare etc. så att Du får lite mer social samvaro.

4 år 7 månader sedan

Skulle hämta ut Aberela ,vilken jag har på recept, men tydligen har den slutats att tillverkas. Det är den enda krämen som haft effekt på mina problem. Har provat alla andra preparat, allt från roacuttan till antibiotika och allsköns krämer. Finns det nån annan kräm innehållande Tretinoin mvh. Desperat kvinna, 50 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Skulle hämta ut Aberela ,vilken jag har på recept, men tydligen har den slutats att tillverkas. Det är den enda krämen som haft effekt på mina problem. Har provat alla andra preparat, allt från roacuttan till antibiotika och allsköns krämer. Finns det nån annan kräm innehållande Tretinoin mvh. Desperat kvinna, 50 år

4 år 7 månader sedan

Jag har plötsligt fått ont i höger inre nyckelbensfäste. Det är ömt och svullet.har inga större besvär att röra armen,men det är lite rött och svullet precis i leden. vad har hänt och vad bör man göra? MVH Benny, 79 år

Smärta - Jan-Rickard Norrefalk
Bild för Smärta - Jan-Rickard Norrefalk

På Din beskrivning låter det som om Du drabbats av en inflammation i leden mellan nyckelbenet och bröstbenet. Har Du andra symtom eller sjukdomar ? En undersökning hos Din doktor och ställningstagande till antiinflammatorisk medicinering eller injektion och en liten medicinsk utredning rekommenderas.

4 år 7 månader sedan

40år man,sambo,två barn,2o6år,har egentligen allt jag kan önska av livet.Lider ca.3mån tillbaka av medelsvår depression.orolig,rastlös, panikkänslor,skamsen.haft dep tidigare, första för ca.7år och andra för 5,5år sedan,tillfrisk rel snabbt efter sjskr,terapi och medicin,citalopram 20mg. Ätit denna medicin i princip hela tiden sedan dess.När jag fick 3:e dep ökades cital. till 30mg, kan denna "lilla" ökning ge någon effekt?tycker själv att den inte gör det..Tycker själv att jag gör som man ska, motinerar, aktivera mig med sånt som jag brukar tycka om m.m.men det händer inte så mycket,kanske lite bättre.Har nu trappat upp arbetstiden till halvtid, vilket funkar sådär, ska börja 75 procent nästa vecka, känns lite skakigt, Är det sunt att öka arbetstiden när jag fortf känner mig "ostabil"? Mikael, 40 år

Ångest - Maj-Liz Persson
Bild för Ångest - Maj-Liz Persson

Detta är alltså en återkommande depression (3:e episod) som Du lider av. Om Du ätit 30 mg Citalopram i 3 månander och inte är helt återställd i Din depression så måste Din läkare ändra på medicineringen och byta till ett annat antidepressivt läkemedel och eventuellt lägga till något stämningsstabiliserande läkemedel. Om Du fortfarande bara har en husläkare så be att få en remiss till specialistpsykiatrisk öppenvårdsmottagning, där det finns expertis på just det vi kallar för terapirefraktär depression.

4 år 7 månader sedan

Min flickväns dietist påstår att ett lägre pH-värde i kroppen gör att man inte kan drabbas av sjukdomar/förkylningar. Eller åtminstone förminska dem. Stämmer detta påstående? Jag, som är mer kritiskt lagd, har svårt att acceptera detta utan vetenskapligt belägg. Jacob, 20 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Jag tillhör också den mera kritiska gruppen tills vi får veta lite mera om det verkligen förhåller sig!

4 år 7 månader sedan

Hej! Jag upplever smärta vid gång. Smärtan är typ som hålkänsla men sitter strax bakom under högra revbenen. Dock kommer denna känslan upp så fort jag börjar gå. Jag har 4 år tillbaka opererat bort gallblåsan. Det hjälper inte att spänna magmusklerna och smärtan kan hålla i sig hela promenaden. Jag undrar mest om det är något jag bör oroa mig över eller ta kontakt med en läkare? //Tack på förhand. Helena, 27 år

Smärta - Jan-Rickard Norrefalk
Bild för Smärta - Jan-Rickard Norrefalk

Det låter i sig inte som om det är något allvarligt, men det är ju tillräckligt besvärande för att jag ska tycka att en läkare bör undersöka Dig. Du kan ha fått en stelhet i nedre revbenen som gör ont när Du rör på Dig, eller en muskelspänning med stelhet i bröstryggen. Kanske påverkades någon nerv vid operationen eller att en nerv då kom i kläm ? Att smärtan släpper när Du slutar promenera är i sig ett gott tecken men det är ju samtidigt viktigt att vara fysiskt aktiv. Med en rätt diagnos kan man sedan se om det är en läkare eller sjukgymnast som kan vara till ytterligare hjälp.

4 år 7 månader sedan

Är en kvinna på 74 år som har ätit antidepressiv medicin sen 2011 02 . Först fick jag citolapram sen Cymbalta under 2011 Sen fick jag Mirtasapin 45mg . men jag har lidit av svår ångest,och ätit sobril och stesolid Slutat på eget bevåg med dom Har ej ätit dom sen 201301. Men min oro sitter i Är rädd att ångesten skall komma . det gör den ibland.Men värst är oron, men detär ju en viss ångest också Tacksam för svar till Kerstin, 74 år

Ångest - Maj-Liz Persson
Bild för Ångest - Maj-Liz Persson

Citalopram, Cymbalta samt Mirtazapin är antidepressiva läkemedel som hjälper både vid depression och ångest. Man kan som tillägg till dessa läkemedel ge direkt ångestdämpande läkemedel som Sobril, Stesolid. Dessa sk bensodiazepiner ska man helst inte äta under långa perioder då det finns risk att man kan bli beroende av dem. Därför finns alternativ som Lyrica som har god effekt på just ångesten. Andra lugnande icke beroendeframkallande ångestdämpande läkemedel är Atarax och Lergigan.

4 år 7 månader sedan

Har artros i höftled och (värst) i handlederna. Smärtsamt vid rörelse men nu även vilosmärta, nätterna blir sömnlösa och dagarna sega. Höftop. inte aktuell ännu och handop. har jag tackat nej till 2012. Vågar inte. Problem: Ff sedan 1991, stroke 2002 samt 2007 (lindriga). Tar Waran, täta kontroller. Mår dåligt av Alvedon, magen i uppror mest hela tiden. Måste få ett smärtstillande SOM FUNGERAR. Går flitigt hos sjukgymnast men brosket får jag ju inte tillbaka hur jag än tränar. Vad finns? Kai, 75 år

Smärta - Jan-Rickard Norrefalk
Bild för Smärta - Jan-Rickard Norrefalk

Det låter som om Du har det riktigt besvärligt både med artroser och att Du sedan är drabbad av andra sjukdomar som gör att Du tar blodförtunnande medicin. Det i sin tur gör att Du inte kan ta en hel del andra smärtmediciner då de innehåller acetylsalicylsyra eller liknande ämnen, vilket inte går ihop med Waran. När Du nu har vilosmärta och sömnstörningar tycker jag att Du ska fråga Din doktor om inte en långverkande stark opioid i låg dos skulle kunna vara värt att pröva ? Kanske i plåsterform eller i tablettform.

4 år 7 månader sedan
 

Veckans fråga

Kommer du att vaccinera dig mot TBE i år?

Nyhetsbrev

---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Doktorn.com" Insert the code below on: Doktorn.com - All URLs ----------------------------------------------------------------------------------------------