Vad krävs för att få en gastric bypass? / Marie 38 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det krävs att man har en mycket uttalad övervikt, samt att det föreligger uttalade besvär med kroppen i övrigt. Vidare att man har blivit utredd för eventuell andra bakomliggande orsaker exempelvis underfunktion av ämnesomsättningen, samt att man prövat med olika metoder för att gå ned i vikt. Det enda är i de flesta fall att man ser på intaget av kalorier och hur mycket man gör av med! Det finns annars inga genvägar!

1 år 10 månader sedan

Jag har problem efter hyvling av prostata att det läcker urin varje natt. Jag har ordinerats Detrusitol SR 1 tablett till natten men tycker inte att det hjälper.Finns det något annat som fungerar bättre? Mvh Leif 70 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Tyvärr kan är en av nackdelarna efter en protataåtgärd vara att man får viss inkontinens i mer eller mindre uttalad grad. Mitt råd är att du tar kontakt med operatören för att höra vad som skulle passa dig bäst när du nu har de här besvären.

1 år 10 månader sedan

Hej! Jag har Crohns Sjukdom sen 30 år tillbaka och har gått på alla typer av medicin. Men nu är det så att jag blivit allergisk mot ägg. Är det vanligt att man blir det när man är äldre eller är det på grund av att man tagit så mycket på min tarm? Är opererad 12 ggr och ca: 2 m är borta från tunntarmen och 2 dm på tjocktarmen. Har börjat på min LCHF-diet nu och där ingår mycket ägg. Vad kan man byta ut äggen mot i så fall? Tacksam fär svar. /Eva 56 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Jag tror ju knappast att äggallergin behöver bero på Chrons sjukdom och det är heller inte vanligt att att man utvecklar äggallergi som äldre, även om det förekommer. Tål man inte ägg, måste man avstå från desamma oavsett bakomliggande orsak. Viktigt att man upplyser om detta om man vill vaxccinera sig mot olika saker t.ex influensa, då vaccinet är odlat på hönsägg och små mänger äggprotein finns med i vaccinet, vilket man då kan reagera negativt på! För övrigt börjar man på att dikutera LCHFdieten på olika håll, då man är tveksam till att det är bra med dessa fettmängder på sikt! Jag tror att det är klokt att tala med en dietist i ditt fall!

1 år 10 månader sedan

Hej Hur lång tid efter att man tagit bort trakeostomi, kan man prata någorlunda normalt? Skadas stämbanden? Andra nackdelar efter att denna tagits bort? / jenny 40 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

I de här fallen är det viktigt att man har samtal med Öron-Näs o Halsläkare, som kanske behöver spegla ned eller använda sig av fiberoptik för titta på stämbanden. Det är förstås också beroende på varför man haft den här behandlingen innan man kan yttra sig om framtiden.

1 år 10 månader sedan

Hej , jag har fått blåsor på munnen och från vad jag har läst verkar det vara munherpes, läste nånstans om att det hjälper om man gör hål i blåsorna,klämmer ut varet och torkar sedan ut såret med alsolsprit eller liknande. Nu undrar jag om detta verkligen skulle kunna fungera och vad finns det för eventuella bi-effekter./ Johan, 17 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Har man klara blåsor utan tecken till gulvit varbildning, tycker jag inte att du skall göra hål på de här blåsorna själv! Då är det bättre att du frågar någon läkare om du vid återkommande besvär istället skall pröva att få utskrivet en antivitusmedicin av Acicklovir eller Geavirtyp som kan hjälpa mot herpesvirus!

1 år 10 månader sedan

Hej. Har börjat bajsa svart. Har en längre tid haft diareer, men detta kan bero på att jag har Ulcol, med ett par års mellanrum. Har denna gången inte sökt läkare trodde det skulle läka själv. Jag har nu smärtor i magen för minsta lilla jag ätit. Det svarta bajset har avarat i tre dagar. Måste jag söka läkare. // Anki, 63

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Jag tycker att du skall söka läkare för detta omgående då det nu är tecken till att det är blod i avföringen. Speciellt viktigt om du har haft vad jag förstår Ulerös colit tidigare. Förutom att man undersöker tarmen skall man se hur det står till med magsäcken hur ligger det till med dina blodväden i övrigt framförallt blodvärdet och järnhalten i blodet.

1 år 10 månader sedan

Hej!! Min bror tog ner en vägg för ca 3 år sedan och i samband med detta fick han svårt att andas och sökte Sjukvård där det konstaterades att han hade 50% lungkapacitet Just då,nu är det bra igen.Men han har nu gjort ett radontest som visar förhöjt värde, hur farligt är detta för hans lungor i framtiden tänk om han får lungcancer kan man få det av detta?? Vad ska han göra? Hoppas du hjälper mig med ett svar. Ett jätte tack på förhand Kram från en orolig syster/ Johanna 36 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Är det förhöjda värden av radon i huset, måste man få hjälp med hur man skall bli av med detta. Man vänder sig till kommunen som skall ha personal, som kan hjälpa till med råd i det här fallet. Har han fortsatt besvär med andningen måste det förstås följas upp.

1 år 10 månader sedan

Hej, Jag går på gymnasiet och jag tar studenten snart. Bor i Göteborg och är en ganska normal tjej. Jag har dock problem att kissa. Det är lite pinsamt men alltså jag har väldigt svårt att slappna av när jag ska kissa. Min fråga är om det finns något läkemedel/muskelavslappnade medel som gör så min blåsa slappar av? Tack, Felicia 18 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Innan du börjar med någon medicinering tycker jag att du skall tala med någon om dina besvär. Besvären brukar vara av psykologisk natur, varför det gäller att hitta en modell där du kan slappa!

1 år 10 månader sedan

Finns det medicin för flimmer? Är plawicks tillräcklig blodförtunning??

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Med hjärtflimmer menar man att hjärtats förmak och kammare slår i otakt och att det då är ökad risk för blodproppsbildning och dessa lossnar, åker iväg och fastnar i hjärtats krankärl och ger en infarkt eller framkallar en propp io hjärnan med mer eller mindre uttalade symtomsom vid slag anfall. Beroende på förutsättningar brukar man försöka att göra en elkonvertering, där man får en strömstöt genom hjärtat för att se om det "hoppar rätt". Dessförinnan har man fått börja med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Tyvärr lyckas man inte alltid med att få hjärtat att slå rätt igen. De flesta patienterna brukar då få fortsätta med Waran mer eller mindre livslångt såvida man inte har några vad vi säger kontraindikartioner för den behandlingen. Jag tycker du skall tala med din läkare om detta och om det verkligen räcker med Plavix!

1 år 10 månader sedan

Har fått provsvar från VC att min kolesterol är för hög, Jag undrar varför? jag har varit vegetarian i 47 år? Bakar mitt bröd själv motionerar, och äter alltid min egen hemlagade mat? /Kvinna 67 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Kolesterolläget styrs av processer framför allt levern och är genetiskt programmerat. Man kan förstås påverka dett om man är för överviktig äter kraftig eleaktig kost osv. Så har vi fallen med personer som sköter sig exemplariskt, som i ditt fall och ändå är kolesterolvärdena för höga. Ha inget dåligt samvete för detta då man inte kan påverka sitt arv! Man får då om man har andra riskfaktorer som högt blodtryck, högt blodsocker, hög vikt och inte minst rökning, ta ställning om man skall ordinera blodfettsänkande mediciner.

1 år 10 månader sedan