Hej! Jag bara undrar om jag har hamnat i en djup depression? Har mått dåligt från och till tidigare, men de senaste månaderna har det bara blivit mycket sämre. Jag sover och äter dåligt. Jag har inte lust för saker som jag haft lust för tidigare. Känner mig orkeslös och bara matt och har dåligt samvete för att jag mår som jag gör. Mvh Martina 31

Ångest - Maj-Liz Persson
Bild för Ångest - Maj-Liz Persson

Din beskrivning passar in på en depression och ta kontakt med Din vårdcentral och boka en tid för att prata med en läkare och uppge Dina symtom. Det finns bra skattningsskalor också som ger vägledning om hur djup Din depression är.

4 år 1 vecka sedan

Hej. Har en son på 18 månader som nu har haft kraftig hosta i 3-4 veckor och det visar inget tecken på att ge med sig. Vi har astma och allergi i familjen. Ida, 21

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Hosta som sådan kan sitta kvar i flera veckor. Hur mår han annars? Är han pigg och leker och äter bra? Sover han bra på nätterna? Är han allmänpåverkad skall han förstås undersökas speciellt om det också fortsätter och man får inte glömma som ni riktigt påpekar att det är astma i familjen.

4 år 2 veckor sedan

Hej! Min man fick Waran efter sin hjärtinfarkt. En kompis sa till honom att tar du Waran får du ingen ny infarkt. Är det så? /Gun-Britt, 63

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det är riktigt att man ger Waran för att minska risken för proppbildning framför allt om man har en oregelbunden hjärtrytmik kanske förmaksflimmer.

4 år 2 veckor sedan

Hej, är nu 16 år och har sedan jag var liten drabbats av streptokocker sår på/runt näsan ca 8 gånger per år. Mina lokala läkare säger inte speciellt mycket utan bara att jag ska behandla med salva (Altargo). Men tycker inte det är normalt att bli drabbad så ofta och det är inte speciellt roligt med dessa blåsor. Börjar misstänka att det är någon i min omgivning som smittar mig, men ingen jag vet får streptokocker som jag. Så vad tycker du jag ska göra ? (står inte ut med detta längre) / Linus 16

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

När man är i växande ålder händer det mycket i kroppen inklusive ens immunsystem. Får man blåsor och sår är det förstås viktigt att man tar sårodlingar Staffylokocccer/Streptokocker? Virusblåsor? Den här smittan är i så fall direkt kontaktsmitta. En annan salva man skulle kunna pröva är Microcid, som är bakteriedödande utan att det är något antibiotikum i densamma! Utan tvekan blir dess besvär bättre när man blir lite äldre. Det gäller nu att hålla ut!

4 år 2 veckor sedan

Hej, Min läkare sa att jag har Hypotyreos och skrev ut 25 mg Levaxin i 12 veckor. Nya prover har tagits och då har jag inte Hypotyreos utan vi slutar med Levaxin. Och detta pga mitt S-TPO ak värde som vid första provtagningen var 171 och efter 12 veckor med 25mg Levaxin så var det 327. Jag vill höra från någon annan läkare vad man kan utläsa av detta, så jag hoppas ni kan hjälpa mig. Provsvar fT4 var först 14 och 12 veckor senare 15,9, fT3 först 5,0 och 12 veckor senare 4,6, S-TSH var först 2,37 och efter 12 veckor 2,36. / Mia 45

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

När det gäller tillskott av Levaxin har man förstås att följa proverna, men allra viktigast är att man hör hur vederbörande mår! Man brukar säga att man behandlar inte värdena utan hur det mera står till. Det jag utläser av dina värden är att någon allvarligare störning har du inte! Jag brukar tycka att Tsh--värdet är det viktigaste värdet. Ser man till detta skulle du rent av kunna ta till och med lite högre dos ett par dagar i veckan. Mår du samtidigt bättre av en liten Levaxindos (som jag tror du menar 25 mikrogram) tycker jag du skall fortsätta med denna.

4 år 2 veckor sedan

Min man har fått rosfeber. Började i lördags, men vi åkte till vårdcentralen på söndagen. Väldigt svullen och varm från knäet och ner till vristen. Fick penicillin då och har ätit det sedan i söndags kväll. 39 grader i feber sedan dess och det har inte gett sig än. När bör man kontakta vården igen för att se om det är rätt penicillin (Kåvepinin)? /Susanne 44

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Har inte den svullnade rodnaden och febenr minskat inom några dagar skall ni förstås söka igen! Har man rosfeber är det rätt att ge Kåvepenin, som är ett V-penicillin, i första hand. Man får i så fall inte glömma cirkulationen då det skulle kunna vara möjligt att det kan vara en propp i de djupa blodådrorna i benet.

4 år 2 veckor sedan

Hej jag fick svar på mina levervärden idag. och bilirubin värdet var förhöjgt och låg på 0,31 jag undrar om jag behöver vara orolig och hur man ska gå vidare med det här. / David 21

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Bilirubinvärdet är ett av ett flertal värden som man ser på när det gäller levern.. Var alla de andra värdena normala och du inte har några besvär med ont i magen som vid gallbesvär, kan du vara mycket lugn. Inte sällan ser man dessa som vi säger isolerade förhöjningar av blilirubinet där alla andra värden är normala, samt att man även ser att ens pappa kan ha haft samma fynd. Detta kallas i så fall för Gilberts syndrom. Är det dessa förutsättningar bör inte inte vara det minsta orolig!

4 år 2 veckor sedan

Jag har kronisk inflammation i magsäcken och bråck i övre magmunnen. Jag fick diagnosen 2011. Kommer jag någon gång bli botat från det? MVH Kvinna, 48

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Bråcket i övre magmunnen blir du inte av med. Symtom från det här tillståndet kan ju variera. Det är viktigt att man inte är överviktig, undviker att röka, äter små måltider framför allt på kvällen. Lutar sängen något med att man under sängbenen på huvudsidan höjer upp 15- 20 cm. Sedan bör du diskutera medicinering med din behandlande läkare. Har man mycket uttalade besvär kan man i noga utvalda fall operera, där det är mycket viktigt att man får information hur det blir efter operationen.

4 år 2 veckor sedan

Hej! min kille är 23 år och hans testiklar ligger i magen sen födseln. Om vi två skulle vilja ha barn skulle det då kunna fungera? Skulle hans spermier fungera normalt då? / Sara 18

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Vi brukar alltid säga att man av olika skäl skall undersöka och kanske operera testiklarna så de kommer på plats i pungen. Bland annat ser man att det kan blir en något mindre vad vi säger fruktsamhet, även om det inte är helt uteslutet att han kan bli pappa.

4 år 2 veckor sedan

Jag har alltid pinkat något långsamt. Men på morgonen går det nuförtiden mycket långsamt. Senare på dagen är det OK igen. Jag har inga prostataproblem, det är konstaterat. Är det "normalt" med morgonsituationen? Carl, 72

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det är nog bra om du söker igen och att man får göra en undersökning av ditt flöde, liksom om det står mycket urin kvar i blåsan efter att du tömt densamma. Av stort värde är det också att veta att din njurfunktion är som den skall vara liksom att urinprovet är normalt. I sig är det inte helt ovanligt att det kan vara lite trögare första gången på morgonen liksom att det kan skilja om man står eller sitter när man kastar vatten.

4 år 2 veckor sedan
 

Veckans fråga

Börjar du känna av julstressen?

Nyhetsbrev