Hej Min pojkvän har vad jag tror är en fettknöl eller underhudsfinne på ryggen. I början var den liten och hård men började efter ett tag att växa uppåt inte ut mot sidorna. Precis som att det var något som samlades där under. Efter ett tag började det också se ut som att det var ett pytte litet hål i fettknölen/finnen. Började då trycka på fettknölen/finnen och det kom ut en vit/gulaktig sörja som var fast och inte rinnande. Efter att ha tryckt ut de mesta av gegget. Så syntes det knappt att han hade kvar fettknölen/finnen. Nu har den börjat växa igen och trycker man på den så kommer det ut samma sörja som jag beskrev innan. Är det här något jag (vi) borde oroa oss för och ska vi kolla upp det hos t.e.x vårdcentralen? Kan det vara en underhudsfinne? Men då borde ju vätskan som kommer ut vara rinnande och inte fast? Eller är det en fettknöl eller något annat? Fettknölen/finnen är vit och hård , den gör inte ont. MVH Orolig flickvän (24år)
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Detta är en tilltäppt och uppsvullen talgkörtel. Fortsätter den att envisas får man skära ut den. Men farlig är den inte.
3 år 4 månader sedan
Hej jag har haft nu i snart 5 månader en vårta på sidan av min tumme och som nu har spridit sig en till nedanför. Jag e just nu i Japan och fick hjälp på appoteket med ett plåster med salicylsyra och efter att ha använt den så är vårtans "skal" borta och e röd, lite köttaktigt och runt om vårtorna har det blivit lite vitt på den friska huden. Är detta någon tag behöver oroa mig för eller måste jag kanske ta mig in till ett sjukhus? H. (kvinna, 21år)
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Det låter som om din vårtbehandling fungerar. Låt det vara ifred och läka ett tag. Men det kan hända att du behöver behandla en omgång till på samma sätt.
3 år 4 månader sedan
Kan man få skabb utslag i ansiktet om man är vuxen? jag har skabb som jag behandlar med Tuntex, men har nu fått finnlikanade utslag i ansiktet, dem kliar inte, kan det vara en reaktion av salvan jag på resten av kroppen annars? LISA (44år)
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
På en vuxen går inte skabb upp på huvudet. Du får söka annan förklaring till ansiktsutslaget.
3 år 4 månader sedan
vad är det för skillnad på en infektion och en inflammation? Vilken är den bästa ansiktskrämen när man har rosacia? Går det bra att använda Eucerin med 5% karbamid? sj (kvinna, 56år)
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Vid en infektion har man en inflammation som är orsakad av mikoorganismer. Men inflammation kan uppkomma på andra sätt, som t.ex. vid reumatiska sjukdomar. Ingen behandling är absolut bäst vid rosacea – du får prova dig fram.
3 år 4 månader sedan

Hej, Jag undrar om hur det är; smittar HIV och Hepatit C genom pussar/kyssar? Har hört så mkt olika och det gör mig orolig eftersom jag är så rädd för de sjukdomarna, och pussar kan man ju få från mer främmande människor. //Orolig (kvinna, 28år)

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Hej,
Hiv och hepatit är blodsmittor, dvs pussar smittar inte.

3 år 4 månader sedan
Jag kände mig matt och febrig precis som om jag skule få influensa men dagen efter hade jag fullt med nässelliknande utslag på hals, bröst och buk. Det är varmt men kliar inte. Kan detta vara nässelfeber, hade något liknande för 9 år sedan då fick jag cortison tabletter. Liselotta (51år)
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Hej,

Nässelutslag kliar oftast men inflammationen kan också ge värmekänsla. Så visst kan det vara nässelutslag.

3 år 4 månader sedan
Är tandblekning skadligt för emaljen? Hur länge "håller" en blekning? (Eva, 65år)
Redaktionen
Hej Eva, Tandemaljen tar inte skada av blekmedlet. Däremot kan överskott skada tandköttet om blekmedlet läcker ut.

Ett bleknings resultat beror på många faktorer. Bla utgångsfärgen, vad man äter och framförallt dricker. Rödvin / te / kaffe/ tobak på skyndar missfärgningen igen.

Det är inte ovanligt att en vanlig gelblekning utförd med skenor kan hålla i 2-4 år. Det går alltid att bleka mer om man har kvar sina blekskenor. Mvh, Fredrik Wennerlund

3 år 4 månader sedan
Hej jag är en tjej på 17 år som läser till att bli frisör. Jag har det här senaste året haft mycket problem med min hy. När jag va liten hade jag eksem, vissa perioder extremt mycket. Mest var det i armveck och knäveck, men kunde uppkomma på en hel del andra ställen. Men eksemen avtog när jag va kanske 13 år. Jag hade aldrig eksem förrän jag började gymnasiet. Då började det sakta komma tillbaka i arm och knäveck. På vintern fick jag jätte torra och spruckna händer men jag fortsatte ändå som vanligt med att shamponera, färga.. Ja sånt som alla frisörer gör. Jag fick också akne, vilket jag aldrig haft tidigare. När vintern försvann fortsatte mina händer vara väldigt torra mellan fingrarna. Det har varit så i ett halvår nu. Men när jag använder armband och ringar (med nickel) får jag röda, torra fläckar. Ibland kan det finnas små vätskefyllda knölar i dom. jag har likadana fläckar på höger axel. En fram och en bak. På dom finns inget pigment? för jag är liksom vit där. Jag har också en hel del eksem på benen och i ena armvecket. Så nu håller jag på att överväga - är den här förändringen ett tecken på att jag inte borde bli det jag verkligen vill bli? Frisör (kvinna 17år)
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Du har vad vi kallar ett atopiskt eksem. En av grunderna för detta är en tunnare och ömtåligare hudtyp som har svårare att klara av hudnötande arbeten. Och frissa är ett typiskt sånt. Eksemet är ofta bättre sommartid – huden mår bättre då och solljuset påverkar ekseminflammationen. De vita fläckarna beror på att inflammationen stör pigmentcellerna. Lite låter det som om du skulle vara nickelallergisk.
Jo, du skall nog fundera över ditt yrkesval. Det är lättare att byta nu än om några år. För du kommer inte att bli av med din eksembenägna hud.
3 år 6 månader sedan
Hej! Jag har lidit av nässelutslag i över ett år nu samt fått 5 st allergichocker då läppar kinder nått fall ögonen blivit mycket svullna. Ska undvika ett ämne som finns i bla impren, ibumetin , treo, eeze. Har astma. Äter fortfarande ceritezin mot nässelutslagen(får utslag om jag inte tar dem) Hur länge kan man äta Ceritezin? Kan det bli några biverkningar. Jag känner mig väldigt trött och nu senaste dagarna så känner jan mig deppig fast jag egentligen inte har speciellt mycket att vara deppig för. I två dagar har jag även haft värk och ilingar i höger lår (närmare knät än höft) i natt vaknade jag av det flera ggr och nu när jag sitter vid datorn på jobbet så kommer det omvartannat.Vet inte riktigt vad min fråga var. Främst är det väl om kroppen kan få biverkningar om man äter ceritezin en längre tid. Maria (Kvinna, 34år)
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Du har haft dina nässelutslag länge men alls inte extremt så. Så länge du har effekt av Cetirizinet kan du lugnt fortsätta att ta dem. Om den effekten avtar kan det fungera att byta till ett annat antihistaminpreparat.
3 år 6 månader sedan
Hej.jag har problem med en förhårdnad under min högerfot,som jag har haft länge. ca.5 år.Hon jag går hos på fotvård säger att det är en förhårdnad och min läkare säger att det är en vårta.Den trycker så hemskt när jag går så ibland vet jag inte hur jag ska sätta ner foten för då dunkar det i den av trycket.Jag filar och använder plåster för förhårdnader.har även provat för fotvårtor men hjälper inte .Min läkare säger att det inte går att göra nåt åt den.Har du nåt tips om hur jag ska kunna gå lättare på foten?Jag har bra skor.Finns det nån kirurgisk hjälp med en sån här sak?Vore tacksam för svar snarast.MVH En som undrar... (Kvinna 37år)
Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Oavsett om det är en vårta eller en förhårdnad är den viktigaste grundprincipen att hålla området tunt. Bara om det får växa till och bli tjockt ger det tryck i fotsulan. (Å andra sidan får du inte vara så hårdhänt att du orsakar irritation på det sättet.) Kirurgi i fotsulan är alltid en riskabel sak. Får man en ärrbildning kan den ge ännu mer besvär. Jag tror att du i första hand skall luta dig mot din fotvårdare.
3 år 6 månader sedan