Hej! Jag är en 19 årig kille som emellanåt brukar få infektioner i huden efter att jag har klämt finnar och så. Det brukar bli som små bölder som varar och ömmar, och ibland får jag något penicillin för detta. Nu nyligen fick jag något som heter Heracillin. Jag går sista året på gymnasiet och brukar festa till det då och då och nu undrar jag om det är farligt att dricka alkohol när man äter penicillin? Jag har letat på nätet och hittar lite olika svar. Tacksam för svar. / Jon (19 år)
Redaktionen
Hej Jon! Det är inte farligt att dricka alkohol med måtta, några öl eller så, om man tar penicillin eller annan antibiotika. Det är dock viktigt att man tar tabletterna när man ska och inte hoppar över några doser. Ryktet om alkoholen och penicillin kommer från penicillinets ”barndom” då doserna var så små att om man kissade mycket, och det gör man ju efter ett par öl, så kunde det påverka effekten.
5 år 4 månader sedan
Hej! I Fass står det att inga interaktioner finns mellan champix och andra läkemedel. Vilket låter osannolikt. Jag äter Metamina (dexamfetaminsulfat) för ADHD och växlar mellan snus och ciggaretter i perioder. Jag använder sällan både och undr samma period. När jag röker blir det upp mot 20 ciggarerett om dagen och på kvällen rullar jag cigg på fimpen eftersom jag har som regel att aldrig ha mer än ett paket hemma. När jag snusar blir det en dosa om dagen och har alltid snus inne. Jag upplever ingen njutning överhuvudtaget och trotts att jag bara känner äckel när jag röker/snusar är jag lika snabb på nästa, Jag har samma relation till kaffe. Av nikotinplåster blir jag stirrig på ett sätt jag inte orkar med och de andra nikotinläkemedlen ex spray blir bara väldigt dyra ciggaretter. jag upplever att min nikotinism och mitt kaffebruk ökar biverkningar från min medicinering och att jag måste välja. ADHD-medicinen fyller en funktion och nikotin gör det inte så valet borde vara enkelt kmen jag kan inte sluta. Min fråga är; eftersom nikotin påverkar dopagena processer antar jag att champix stabiliserar dessa på nåt sätt. MIn ADHD-medicin påverkar dopagena och noragena processer likväl och detta borde ju innebära en risk för interraktion. Finns det någon sådan risk? Exempelvis att Metaminan fungerar sämre? Oandra sidan församrar ju nikotin och kaffe funktionen redan. Fungerar champix också på överkonsumtion av kaffe? Det kanske låter fånigt men personligen har jag lika svårt att hålla mig undan kaffet trotts att jag har IBS och kronisk magkattarr. Är Champix något för mig må tro? Vad säger ni? Abborren (man 29år)
Redaktionen
Champix (Vareniklin) är framtaget specifikt för att vara ett stöd för att öka chanserna att sluta röka. Detta har visats på ett övertygande sätt i ett flertal vetenskapliga studier. Nyligen har Champix goda effekt även visats i en snusstoppsstudie. Det finns dock såvitt jag vet inga studier i vad mån Champix skulle ha någon effekt på kaffedrickande och jag tror inte heller att någon sådan studie kommer att göras.

Det viktigaste du kan göra för din framtida hälsa är att sluta röka och vill du dessutom bli en nikotinfri nikotinist och inte låta nikotinbegäret styra ditt beteende ska du även sluta snusa. Störst chans att lyckas med båda dessa är att använda Champix i kombination med stödjande samtal. Huruvida Champix är lämpligt för just dig bör du dock diskutera med din läkare.

5 år 4 månader sedan
Jag har varit rökfri i ca 5 veckor, slutade tack vare en halsfluss, var alldeles för olustigt att röka när man kände sig så konstig i halsen. Nu till mina frågor. Jag har inte blivit riktigt bra efter min halsfluss, varit fortsatt små förkyld och nu även blivit hes och hostig. Skall tillägga att jag genomgick en penicillin kur på 10 dagar. Det kommer massa slem, speciellt efter att jag sovit. Kan mitt rökstopp orsaka att jag inte blir av med förkylningen? Har det nåt med flimmerhåren att göra? Jag har även upplevt stor förändring på min mage/tarm. Jag har IBS och har haft stora magbesvär i ca 10 år, i början av rökstoppet blev magen helt plötsligt bra och jag trodde att alla mina magbesvär berott på rökningen. Men nu har det blivit sämre igen, har ofta kramper i magen, är trög men inte förstoppad känner mig smått illamående ganska ofta. Äter omeprazol varje dag för min IBS och antar att jag skall fortsätta med detta. Vad beror detta på? Skall man behöva må så här dåligt när man slutar röka? Är det inte nu man skall få må bra när man lyckats med detta? Jag hoppas att jag kan få lite mer svar här än vad jag fått på vårdcentralen, enligt dom är jag frisk, behöver bara vila pga av min förkylning. Tack på förhand! karoline (29år)
Redaktionen
Grattis till ditt rökstopp. De allra flesta som slutar röka mår bättre efter att den kemiska abstinensfasen är över vilket vanligtvis är inom tre veckor. Det som kan kvarstå efter denna tidsperiod är röksug, aptitökning och viktökning. Varför du mår som du gör kan jag inte svara på men du kanske ska boka en tid till din läkare med önskemål om att grundligt gå igenom dina frågor.
5 år 4 månader sedan
Hej! Jag har en tjej på snart 2 år och en på drygt 3 månader. Vi sover i samma rum, och den lilla har jag i sängen bredvid mig. Jag helammar henne. Jag har börjat småröka lite, igen efter mina graviditeter, kanske 3-4 cigaretter i VECKAN. Jag försöker tajma så jag gör det när jag vet att den lilla sover lite längre, ofta blir det då 2-3 h innan jag måste amma igen. Jag gör det heller inte senare än 2-3 h innan jag går och lägger mig. Förstår att det är svårt att säga exakt hur skadligt det är, men vad är din bedömning, tror du att de (framförallt den lilla förstås) påverkas av min rökning? Tacksam för svar! Smårökande småbarnsmamma (36år)
Redaktionen
I den cigarettrök som du drar in finns ett mycket stort antal ämnen varav flera är kända cancerframkallande hos människa. Skulle dessa ämnen förekomma i delar av denna koncentration på en arbetsplats skulle arbetsplatsen omedelbart stängas. Vi har mindre kunskap i vilken utsträckning dessa ämnen passerar via modersmjölken till barnet. Jag utgår från att du med hänsyn till barnens hälsa inte röker inomhus då även den sk. sidoröken innehåller många skadliga ämnen.

Sen finns det ytterligare en aspekt av detta. Dina barn kommer förhoppningsvis att se upp till dig och risken är då stor att de kommer att göra som du gör även vad gäller rökningen. Du bör ha goda chanser att sluta helt om du lyckats hålla rökningen på en så låg nivå som du beskriver. Du kan vända dig till ”Sluta röka linjen” på telefon 020-84 00 00 för stöd men även till intresserade enheter inom sjukvården.

5 år 4 månader sedan
Hej har efter ca 30 år som rökare, nu slutat. I ärlighetens namn fattar jag inte varför det skulle ta sån tid att besluta detta för jag har inte haft några som helst problem att sluta.. Det är nu 10 mån sedan och jag har ännu en fruktansvärd hosta. Jag är kontrollerad för allt, typ kol, bronkit osv, men man hittar inget som är fel. Vad gör jag?Sover dåligt, hostar på "fel ställen" och vid fel tillfälle och jag är trött mest hela tiden. Energilös helt enkelt. Årlig läkarkontroll med alla prover visar att jag "mår jättebra" Jalundi (kvinna 56år)
Redaktionen
Grattis till att du efter 30 år lyckats sluta röka. Det vanliga är att hostan minskar eller försvinner efter ett rökstopp. Varför du fortsatt hostar kanske aldrig går att få svar på men du bör vända dig till den läkare som hållit i utredningen. Ibland kan hostan försvinna efter en period med läkemedel som vid astma trots att du inte har denna sjukdom. Vid andra tillfällen kan en period med hostdämpande läkemedel till natten göra att hostan minskar eller i bästa fall försvinner.
5 år 4 månader sedan
3. Hej! Jag har en fundering. Det är nämligen så att jag under en segdragen förkylning tycker att symptomen förändras under tiden. Kan det vara så att det som först var en virusinfektion kan vidareutvecklas till en bakteriell infektion? T ex händer det att snoret t ändrar färg samt att hostan blir mer slemmig. Ska jag gå till läkare då för att få penicillin? / Fundersam (Kvinna 20 år)
Redaktionen
Hej Fundersam!
Det händer att man får en bakterieinfektion efter en virusinfektion, men oftast är det själva virusinfektionen som ger olika symptom under själva sjukdomsförloppet. Snuvan är rinnande i början och blir tjockare och mer färgad efter hand. En normal förkylning tar 10 dagar innan den gett med sig helt. Skulle du få feber, hosta, andningsbesvär eller värk över bihålorna när det gått en vecka-10 dagar är det dags att gå till läkare för bedömning och då kan penicillin behövas.
5 år 4 månader sedan
Hej! En gång fick jag hudutslag efter att ha ätit penicillin. Vågar jag äta penicillin igen eller är jag allergisk?/ Andersson (Man 28 år)
Redaktionen
En del utslag som kommer samtidigt eller efter en penicillinkur orsakas av allergi, och då ska man undvika penicillin framöver. Men alla utslag är inte äkta allergi utan kan vara en tillfällig reaktion eller till och med orsakade av själva infektionen. Jag råder dig att kontakta din husläkare som kan ta blodprov och också ge dig en låg testdos penicillin. Reagerar du då inte med utslag kan du ta penicillin även i framtiden.
5 år 4 månader sedan
Hej! Ibland står det om ”mördarbakterier” i tidningarna, vad är egentligen detta? Är det något man behöver oroa sig för eller försöker media bara skrämma oss? /Astrid (Kvinna 46 år)
Redaktionen
Hej Astrid!
Man kallar ibland en sorts bakterier, streptokocker, för ”mördarbakterier”, när de är särskilt aggressiva och snabbt, oftast bara inom en eller ett par dagar, orsakar en allvarlig infektion som omfattar ett hudområde och underliggande muskler. Musklerna förstörs (”äts upp”) av bakterierna. Tillståndet är ganska ovanligt men allvarligt och förenat med hög dödlighet, därav namnet ”mördarbakterier”. Behandling med både antibiotika och operation är ofta nödvändigt och oftast krävs även intensivvård. Det är speciella stammar av streptokockerna som är så här aggressiva och de dyker upp ibland och försvinner sedan igen.
5 år 4 månader sedan
Hej. När jag började med p-piller (neovletta) för drygt tre årsedan så sa barnmoskan att man är skyddad från och med det första pillret man tar efter mensen. Men en vän har nyligen hört att det kan ta drygt en vecka innan man är skyddad när man börjar äta igen efter ett uppehåll. Kan det vara så? Lina (23år)
Redaktionen
När man börjar med sina P-piller så börjar man med första tabletten på första mensdagen och fortsätter, då ger det ett säkert skydd direkt. Börjar man mitt i menscykeln tar det en vecka innan det ger ett säkert skydd. Om du tar dina p-piller varje dag och sedan har 7 dagars uppehåll eller tar sockerpiller så är du ändå säker hela tiden.
5 år 5 månader sedan
Hej! Jag har ätit Jasminelle p-piller i ca 6 veckor - då den första kartan var slut började jag direkt på en ny karta i syfte att skjuta upp mensen vilket man kunde göra enligt bipacksedeln. Dock har jag nu trots att jag äter pillrena regelbundet fått blödningar i princip varje dag. Nu vill jag därför att min mens skall komma "på riktigt". Skall jag nu då, i mitten på den nya kartan sluta att äta hormonpillrena i en vecka och sen börja på en ny karta efter 7 dagar eller hur lång tid skall jag pausa med pillrena? Har jag då fullt skydd hela tiden? Matsson (kvinna 23år)
Redaktionen
Småblödningar är vanligare den första tiden när man börjar med P-piller så vänta med att skjuta på mensen till du tagit dem några månader. Att sluta och göra ett uppehåll för att börja med ny karta är helt rätt. Du har fullt skydd ändå.
5 år 5 månader sedan