Ange ditt sökord

Annons:

Ann (37) anser sig (med all rätt) ha en lite ovanligare typ av fråga om gallstensanfall:

Jag fick gallstensanfall efter mitt första barns födelse. Sedan var jag symtomfri i nästan 2,5 år. Ultraljud visade ett antal mindre stenar. Jag tror att efter förlossningen när hormonerna ändrades så började min gallblåsa att fungera ordentligt igen och stenarna spolades ut.

Jag tror att mina besvär var starkt kopplade till den hormonella omställningen under graviditeten. Vad jag förstår ökar kolesterolhalten i gallan när man är gravid. Och gallblåsetömningen påverkas av graviditeten. Min blåsa kanske blev väldigt slö samt påverkad av det trånga utrymmet i buken.

Mitt andra barn föddes 3 år efter det första. Anfallen kom tillbaka under graviditeten och jag hoppades på samma utveckling som förra gången, dvs att min kropp själv skulle ta hand om de stenar som fanns kvar i gallblåsan. Denna gång visade det sig vara jobbigare eftersom anfallen var betydligt kraftigare. Troligtvis hade jag kvar stenar, som växte till sig denna gång. Jag fastade 24 tim för att få den onda cirkeln att sluta sig, så att jag kunde börja äta igen.

Senaste halvåret har jag haft 17 anfall, trots försiktighet med maten. Och jag har gått ner in vikt. Opererade mig nyligen för att jag inte kunde fortsätta på detta vis.
Fynd: tre små 4-5 mm stenar.

Har – tyvärr i efterhand – fått veta att det finns andra behandlingar att tillgå, vilket har gjort att jag nu inte känner någon större glädje över mitt beslut att ta bort gallblåsan. Jag skulle ha velat prova allt, innan jag beslutade mig för operation. Jag försöker leva sunt och vara aktiv. Jag är 174 cm lång och väger 62kg.

Skrivet av Christer Hjortsberg…

* Kunde medicinering ha hjälpt mig att få bort stenarna? Hade jag fått behålla min gallblåsa ett antal år till? Kan detta kombineras med stötvågor? Varför används inte denna behandlingsmetod mer?

På Anns första fråga är svaret NEJ. Medicinering hade INTE kunnat hjälpa henne. Men stötvågor hade kunnat vara ett alternativ. Stötvågor kräver dock apparatur, som inte alla lasarett har tillgång till.

* Hur kan man vara så säker att stenarna återbildas? Efter graviditet kanske min gallblåsa fungerar som den skall.

På Anns andra fråga är svaret också NEJ. Sannolikt kommer kosten inte att ha tillräcklig effekt för att tömma ut stenarna.

* Inser nu att jag skulle fått rådet att stimulera kontraktionen av blåsan istället för att vara försiktig med fettintaget. Möjligtheten fanns då till tömning. Fungerar gamla kurer med olivolja? Stimulerar man då kontraktionen och stenarna rinner ut i gallgången om de är tillräckligt små?

Sannolikt är det INTE stenarna i sig som ger smärta och besvär, utan det kommer troligen från ett kramptillstånd i gallgången. Vid en operation blir du av med gallgången men vid en stötbehandling påverkar man BARA STENARNA. Kosten kommer heller inte att kunna göra någon skillnad. Att få krampanfall i samband med graviditet är något som vi ofta ser och sannolikt sker det en kontraktion i gallgången precis som vid sammandragningar i livmodern och mekanismen är därmed troligen den samma.

* Varför är man så snabb att ta till galloperation? Allt gick så snabbt.. Istället för att ge information om alternativa behandlingsmetoder! och hjälpa mig att hitta den behandling som passade mig bäst. Jag kände att jag inte hade något annat val än operation. Känns som ingen har lyssnat på mina teorier kring min gallsten; är de så felaktiga? Idag inser jag bredden av denna sjukdom; därav den nya kunskapen som jag hittat på siter från andra sidan Atlanten.

Att avlägsna din gallgång (med operation) var nog därmed helt korrekt i just ditt fall.

Gallans irrgångar

Ann tackade för svaren, men förstod inte riktigt:
Man opererar inte bort gallgångarna utan gallblåsan. Gallgångarna behövs ju för att gallan skall kunna vandra från leven till tolvfingertarmen för att spjälka fettet i födan.

Varför är det inte stenarna som ger besvär? Man tror att ett gallstensanfall är ett kramptillstånd i gallblåsan, som troligen orsakas av att en sten hindrar flödet av galla till/från gallblåsan? När stenen sedan faller tillbaka in i gallblåsan eller ut i gallgången släpper anfallet. Får man bort stenarna så bör besvären försvinna. Annica ville ha ett förtydligande.

Doktor Christer Hjortsberg fortsätter att reda upp “Gallans irrgångar”:
Mycket riktigt! Man kan tänka sig att just gallstenarna ger irritationen i gallgångarna och att detta ger besvären.

MEN!

Man öppnar inte bara gallblåsan och tar bort gallstenarna, utan man tar bort HELA gallblåsan (med stenar och allt).

Det uppstår nu ett PROBLEM och det är att inte alla patienter blir BESVÄRSFRIA med denna operation (!) och detta gör att man tror att det DESSUTOM rör sig om ett kramptillstånd, som sannolikt kan ha utlösts MEKANISKT av gallstenarna. Mycket talar för att det rör sig om KRAMPTILLSTÅND i gallgångarna, som ju även förbinds med bukspottkörteln, varför krampen i så fall är vävnadsutlöst och stenarna är därför sannolikt inte alltid den primära orsaken till besvären.

Kan man då se patienter med gallbesvär UTAN stenar? Svaret är JA! Ofta tolkas dessa besvär som pankreatit, som gastrit – Zantac har GOD effekt på just gallbesvär – eller som allmänt diffusa magbesvär.

BRA att du frågade, så att vi kunde utveckla detta, som är sådant som inte tycks vara allmänt känt, trots att gallstensbesvär inte alls är särskilt ovanligt.