Vilket värde är normalt blodsockervärde? Är 5-5,5 ett övre värde innan man måste börja med insulin. Kan synen påverkas vid dessa värden? /Anders 66

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

5-5,5 i blodsocker är i sig ingen indikation på att man måste börja med insulin! Det är nu inte ett enstaka värde man ser på utan det måste till en del andra faktorer innan man börjar en behandling! Tala med din läkare eller distriktssköterska med intresse och kunskap i diabeteshänseende!
Ligger man stadigt på 5-5,5 i blodsocker tror jag inte att man skall oroa sig över synen. Fyller man kriterierna för en diabetesdiagnos kommer man att regelbudet få ögonen undersökta för att se om man behöver behandling av ögonläkare för att just slippa komplikationerna.

6 dagar 2 timmar sedan

Hej! Under natten fick min flickvän röda utslag över hela överkroppen men inte i ansiktet. Utslagen kliar inte. Hon har haft eksemproblem förut. Vi undrar vad det kan vara? Om jag har tagit på hennes eksem som hon har på fötterna och rört hennes armar och kropp med mina händer, kan det ha något att göra med utslagen? Hon har inte feber eller huvudvärk och inga utslag i ansiktet. HJÄLP! / Annika 20

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Ett eksem är inget smittsamt tillstånd så spridning på det sätt som frågan antyder finns inte. Beskrivningen av de aktuella utslagen medger inte en säker diagnos. Att det finns en eksembenägenhet sen tidigare leder gärna tankarna i eksemriktning, att det inte kliar talar mot eksem. Om detta fortsätter får ni be någon titta på utslaget.

1 vecka 34 minuter sedan

Jag har varit med om fyra bilolyckor och min nacke har tagit mycket stryk och musklerna är spända till max. Vore det en bra idé att prova Paraflex för att bryta den onda cirkeln eller är det en beroendeframkallande tablett? Har för mig att de har tagit bort den substans som ansågs framkalla beroendet. Mina besvär yttrar sig i yrsel, värk och domningar. Med vänliga hälsningar / Mari 48

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Paraflex innehåller den muskelavslappande substansen klorzoxason som inte har några kända beroendeframkallande egenskaper.

Vi kan inte bedöma vilken behandling som är bäst för dina besvär utan rekommenderar att du kontaktar en läkare.

1 vecka 16 timmar sedan

Jag äter metoprolol 100 mg/dag och äter även atarax 1 tablett 25 mg/dag mot ångest. Läser på atarax att den inte ska ges när man äter medicin för att få ner hjärtverksamheten. Läkaren som skrev ut ataraxen var medveten om att jag har haft en hjärtinfarkt och äter betablockmedicin. Ska jag våga ta ataraxen ändå? / Ann-Charlotte, 56

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Det är inget problem att kombinera Atarax och Metoprolol om din läkare har koll på din hjärtstatus och bedömer att du behöver använda båda läkemedlen.

De hjärtläkemedel som främst bör undvikas tillsammans med Atarax är de som påverkar hjärtats rytm, så kallade antiarytmika. Till den gruppen läkemedel hör inte Metoprolol.

1 vecka 3 dagar sedan

Jag har fått en blodutgjutning i ett öga - det har jag haft förut men nu har jag också fått ont i det ögat. Är det något som kräver läkarundersökning? Jag vill inte äventyra min syn, men inte heller åka till sjukhuset i onödan. / Ulla 69

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Oftast rör det sig om ett litet ytligt blodkärl i den yttersta hinnan i ögat som brustit. Detta kan ibland se helt groteskt ut,men behöver inte vara allvarligt. Har man ont tycker jag nog att man kan söka för detta utan att man kan anse att detta är ett onödigt besök. Viktigt är det förstås att man kan se lika bra nu som innan man fick blodutgjutningen

1 vecka 3 dagar sedan

Brukar få enstaka finnar under mens men denna månaden blossade sju stora upp veckan efter som ej försvunnit och det kommer nya hela tiden. Har ej bytt ut produkter. Har också fått ett stort rött märke som kliar men inte ser ut som eksem. Kan detta vara allergi? Dock förstår jag inte varför jag skulle få en massa finnar för det? Jag färgade håret en eller två dagar innan finnarna blossade upp och det kliade en del i håret efter.Tacksam för snabbt svar då jag har lite panik här borta. Mvh Karin 20

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Din beskrivning ger två tolkningsmöjligheter. Du kan ha en vanlig akne som börjat lite senare i livet - inte helt ovanligt. Akne beror sällan på utvärtes produkter. Att du färgat håret väcker misstanken att dina besvär kan vara orsakade av ett allergiskt eksem orsakat av hårfärgen. För att få hjälp att reda ut detta måste du nog söka - helst en hudläkare.

1 vecka 4 dagar sedan

Att kombinera medicin och alkohol ska ibland undvikas. Hur vet jag vilka läkemedel som går att kombinera med alkohol? Hur är det exempelvis med antibiotika eller medicinering vid högt blodtryck? Försämras medicineringen eller är det farligt?

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Ifall en medicin är olämplig att kombinera med alkohol så ska det finnas en varning i bipacksedeln. Anledningen till varning för alkohol varierar mellan olika läkemedelssubstanser så det är svårt att ge generella svar för ett helt användningsområde. I vissa fall kan det vara direkt farligt att kombinera läkemedel med alkohol.

För antibiotika är det ovanligt att effekten av läkemedlet påverkas av alkohol. Försiktighet med alkoholintag kan ändå vara motiverad eftersom alkohol kan ha negativ inverkan på kroppens egen förmåga att bekämpa en pågående infektion. Vissa sorters antibiotika kan dock i kombination med alkohol ge upphov till obehagliga reaktioner (ansiktsrodnad, huvudvärk, värmekänsla, blodtrycksfall och kräkningar).

Blodtrycksmedicin i kombination med alkohol kan t ex ge upphov till en förstärkt blodtryckssänkande effekt vilket kan ge blodtrycksfall.

Apotek eller Läkemedelsupplysningen kan ge information om olika läkemedel i kombination med alkohol. I vissa fall krävs dock en individuell bedömning av den behandlande läkaren.

2 veckor 6 dagar sedan

Frågan berör min pojkvän som är 21 år. Han har en salva för varje kroppsdel; ansiktet (mot akne), örsnibbarna, underarmarna, händerna, snoppsalva, analen och fötterna. Han använder nästan alla salvor dagligen samt bodylotion på resten av kroppen. Är det möjligt att ju mer han ger sin hud yttre hjälp, desto mer stänger kroppen av och slutar fungera själv? Är det ärftligt med så många problem? Jag undrar om eventuella barn kommer ärva hans hy, är dålig hy dominant? Är allergier ärftliga? Sofia 20

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Rent allmänt gör huden alltid så gott den kan. Och när det inte räcker till får vi hjälpa till. Någon risk att "skämma bort" huden finns inte. Du skriver inte vilken typ av hudbesvär han har, men visst ärver man hudtyp av sina föräldrar, dock inte så att barnens hud blir exakt lika dan. Det man också kan ärva är benägenheten för allergi. Vad man sen blir allergisk för bestäms av vad man kommer i kontakt med.

3 veckor 1 timme sedan

Hejsan! Är nyförälskad... träffade min särbo för ett år sedan. Vi har ett bra sexliv... men har nu fått ett problem. När vi har sex så "läcker" jag. Det blir väldigt blött i sängen. Det är när vi har det som skönast som det blir en "pöl" i sängen. Är detta urin? Kan det vara som det trycker mot urinblåsan? Har börjat träna mycket med knipövningar. Finns det något jag kan göra åt det här? Tacksam för snabbt svar Med vänlig hälsning Ulla, 54

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Om det nu inte blir bättre med knipövningarna, vilket är mycket viktigt att genomföra, bör du gå till en gynekolog för att få en undersökning av bland annat bäckenbotten. Tills vidare använder ni er av ett badlakan eller dyligt i sängen. Gör inte avkall på sexlivet!

3 veckor 20 timmar sedan

Hej! Jag äter sertralin 100mg varje dag. Men jag äter även minipiller. Kan mitt sertralin bli verkningslöst om jag äter minipiller? Med vänlig hälsning, Petra, 23

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Hej
Det finns inget som tyder på att Sertralin skulle bli verkningslöst av minipiller.
Hormonella preventivmedel kan dock ge nedstämdhet som biverkan. Om du upplever att du blivit mer nedstämd sedan du började med minipiller bör du ta kontakt med din läkare.

3 veckor 6 dagar sedan