Hej! Jag är 40 år och tjej och planerar en längre resa i Syd-och Mellanamerika. Jag är redan hepatit A+B-vaccinerad Jag har hört att jag kanske måste vaccinera mig mot mässlingen. Jag kommer inte ihåg om jag fick mässlingvaccin som barn. Annat jag behöver? Mvh, Annlie

Vaccinationer och resemedicinska frågor - Ola Strömstedt
Bild för Vaccinationer och resemedicinska frågor - Ola Strömstedt

Generellt bör man ha skydd mot hepatit A, grundskydd (stelkramp/difteri, uppgraderas efter 30) och Dukoral mot kolera, men är man borta t.ex. 3 veckor eller har ett ökat riskbeteende bör man också ha skydd mot hepatit B samt tyfoid. Malariaprofylax och Gula febern blir också aktuellt. Helt säkert har du fått minst en dos mässling (MPR) som 12-åring, varför det räcker med en dos till för att vara på säkra sidan.

1 vecka 1 dag sedan

Vilka är dom främsta biverkningarna när man slutar röka? Och vad kan man göra förutom att använda nikotin tuggummin osv? Har du några tips skulle det vara super! Tack på förhand / Fanny

Rökavvänjning - Per-Åke Lagerbäck
Bild för Rökavvänjning - Per-Åke Lagerbäck

Fanny,
Att röka medför en ökad risk för en rad ogynnsamma effekter på hälsan. Som rökande kvinna kan du statistiskt förvänta dig en livslängd på ca 74 år varav 20 år med självupplevd ohälsa. Motsvarande för en icke rökande kvinna är förväntad livslängd ca 83 år varav 13 år med självupplevd ohälsa. Om du röker ett paket cigaretter/dag från 16 års ålder får du betala ca 1,1 miljoner kronor för att åstadkomma denna ohälsa och tidiga död.
Jag kan inte se några bieffekter förknippade med ett rökstopp. Däremot kan du uppleva abstinensbesvär såsom nikotinsug, irritabilitet, frustration, ilska, ångest, koncentrationssvårigheter, rastlöshet, ökad aptit och viktuppgång. Frånsett viktuppgången är dessa besvär dock vanligtvis snabbt övergående och kan ofta mildras med läkemedel som också radikalt ökar chansen att bli nikotinfri. Om du går upp i vikt eller inte styrs helt av kalorier in och ut (=kost + motion) men det blir än tuffare att styra detta under en period efter ett rökstopp. Vänd dig till din vårdcentral som kan stödja dig i din önskan att bli nikotinfri.
Mvh,
PÅL

2 veckor 1 dag sedan

Hej! Normalt är jag aldrig sjuk men tyvärr har jag råkat ut för förkylning 4 gånger under denna vintern. Tycker mig märka att detta inträffar varje gång då jag passar mitt barnbarn. Kan hon föra med sig "dagisbakterier" till mig? Kan man vaccinera sig mot detta eller vad göra? Tusen tack på förhand Kate 61 år

Vaccinationer och resemedicinska frågor - Ola Strömstedt
Bild för Vaccinationer och resemedicinska frågor - Ola Strömstedt

Tyvärr är det ganska vanligt att vi lite äldre på nytt kan drabbas av förkylningar när vi passar våra barnbarn. Vi har ju själva drabbats när vi var små och i vår ungdom av likartade infektioner. Våra virus, som det ju oftast handlar om, har ju under resans gång muterat och ändrat sig något varför vi inte har den optimala immuniteten. Det är ju därför man inför inflensaperioden varje år måste veta vilka stammar det handlar om och göra vaccin emmot. Vi har har den här vintern haft ovanligt många människor som varit dåliga i influensa och influensaliknande sjukdomar, då det visat sig att det vaccin vi haft inte hjälp fullt ut beroende på att virusstammarna ändrat på sig någo,t muterat, under resans gång. Ja barnbarnen kan således mycket väl ta med sig virus som vi inte haft tidigare! Så några andra "förkylningsvacciner" en de som bjuds mot influensa har vi inte. Talar vi om lunginflammationsvaccination är det en annan sak.

2 veckor 1 dag sedan

Jag har blåsor på hela kroppen som svullnar upp om nätterna och på morgonen är de alltid borta och inte vätskefyllda. Kortisonkräm fungerar. De ser ut som myggbett, fast större och mer ovala. De är vita, hårda och markant kännbara. Det är inte relaterat till tvätt/sköljmedel. Jag har problemfri hy, men är allergisk mot pollen, stenfrukter, pälsdjur etc., Jag har aldrig haft bekymmer med krämer eller parfymer. Vad kan mina problem bero på och hur kan jag få blåsorna att sluta irritera mig? Tack för hjälpen! /Emma 22

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Några blåsor har du inte men nässelutslag (en blåsa innehåller alltid vätska). Du skriver inte hur länge detta pågått. Nässelutslag, urticaria, är vanligt, ofarligt men irriterande. Det kan utlösas av infektioner, läkemedel, i samband med en del födoämnen men i de flesta fall förblir orsaken okänd och besvären går bort av sig själva. Under tiden nässelutslagen kommer skall man äta s.k. antihistaminer regelbundet och förebyggande och det brukar ha god effekt.

2 veckor 1 dag sedan

Finns det något annat medel, än tenutex mot skabb? Man, 52 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Tenutex är det enda registrerade skabbpreparatet. I enstaka fall används med s.k. licensförskrivning Nix kräm eller tablettpreparatet ivermectin. Då krävs alltså recept.

2 veckor 6 dagar sedan

Ligger det någon sanning i påstående jag hört om att man inte ska ta sin medicin tillsammans med mjölk. Detta på grund av att det så att säga skär sig i magen och att verkan av medicinen därmed försämras?

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Varför man inte skall ta vissa mediciner med mjölk är att kalcium i mjölken binder medicinen till sig och därmed får man inte den optimala effekten av tabletterna. Har man funderingar kring detta med den enskilda medicinen skall man tala med förskrivande läkare eller med personal på apoteket, som kan tala om hur man bäst tillgodogör sig medicinen.

3 veckor 1 dag sedan

Hej, är nu 16 år och har sedan jag var liten drabbats av streptokocker sår på/runt näsan ca 8 gånger per år. Mina lokala läkare säger inte speciellt mycket utan bara att jag ska behandla med salva (altargo). Men tycker inte det är normalt att bli drabbad så ofta och det är inte speciellt roligt med dessa blåsor. Börjar misstänka att det är någon i min omgivning som smittar mig, men ingen jag vet får streptokocker som jag. Så vad tycker du jag ska göra ? (står inte ut med detta längre) / Linus 16

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Jo, om du har streptokocker måste de komma från någon. Det är inte ovanligt att barn bär streptokocker utan att vara sjuka. Men din beskrivning får mig att undra om du inte har återkommande utbrott av hepres simplex virus, inte minst att du beskriver blåsor. Sök bums du får blåsor nästa gång för att få prov taget för herpes simplex. Har du det finns bra behandling.

1 månad 4 dagar sedan

Vad är benmärgsaplasi? Jag har en blodsjukdom som heter PNH, mina värden ligger lite i underkant så nu vill man ta ett nytt benmärgsprov för att se om jag har en störning i benmärgen: benmärgsaplasi Men vad betyder det?

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det betyder att du har en störning i benmärgen med möjligen lite mindre eller annolunda benmärgsceller. PNH betyder annars Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria, dvs att du i morgonurinen har röda blodkroppar. Här är vi inne på specialistområden och inte tillhör min vardag! Därför skall du tala med den specialist du har kontakt med.

1 månad 1 vecka sedan

Det står om ebola överallt och jag ska åka på safari till Sydafrika på nyår med min fru. Hur orolig behöver jag vara och kan vi kanske vaccinera oss innan avresa? Bengt, 67

Vaccinationer och resemedicinska frågor - Ola Strömstedt
Bild för Vaccinationer och resemedicinska frågor - Ola Strömstedt

Vaccin mot Ebola finns inte tillgängligt för resemedicinsk användning i dagsläget. Tänker man rationellt kring sjukdomsrisker i allmänhet finns det vanligare sjukdomar man i stället bör överväga att vaccinera sig mot. Sydafrika har ännu inget fall av Ebola.

1 månad 1 vecka sedan

Numera finns det vaccin mot herpes på katt och de stora förbunden kräver att katter, som ska ställas ut, är vaccinerade mot h erpes. Nu undrar jag finns det sådant vaccin även för människor? Och kan det i så fall bara användas på människor, som inte redan har herpes? Jag har haft munsårsherpes sedan jag var 18 år (50 år sedan, hehe) och sista utbrottet var ganska rikligt och besvärande med många år och en del på insidan av läpparna, där salvorna inte kommer åt. Maud, 68 år

Vaccinationer och resemedicinska frågor - Ola Strömstedt
Bild för Vaccinationer och resemedicinska frågor - Ola Strömstedt

Något vaccin mot herpes simplex finns inte för människa. Däremot finns vaccin mot herpes zoster, dvs. bältros, som rekommenderas äldre, särskilt över 60 år.

1 månad 1 vecka sedan