Vi ska resa bort och ska därför ta Dukoral. Jag har sett att man inte får äta eller dricka något en timme före eller efter man tagit vaccinet. Vad händer om man råkar äta direkt före eller efter att man tagit Dukoral? 

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Dukoral är känsligt för den sura miljön i magen. När man äter eller dricker kan magsyraproduktionen i magen öka och effekten av Dukoral kan då bli sämre eftersom det blir för surt.

6 dagar 10 timmar sedan

Stämmer det att svampinfektioner i underlivet börjar i magen? Jag har mycket känslig mage som ofta är sur; kan det ha något samband med svampen? Kan saliven vara orsak till svamp vid oralsex? Har fått svampinfektion nästan en gång varje månad under två års tid. Det började med en infektion som behandlades med Flagyl. Efter behandlingen blev jag väldigt irriterad och det är irritationer som återkommer. Jag har behandlat med Paveryl och liknande men det kommer alltid tillbaks. Finns det tabletter som behandlar utan att ge en ny infektion? Min sambo blir också irriterad då och då; får han också svamp? Kan svamp förväxlas med herpes? Kvinna, 29 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Doktor Anders Hallén svarar: Den jästsvamp som infekterar kvinnors vagina kommer från tarmen. Svampen hör till den normala tarmfloran. Surhetsgraden i magen, eller för den delen i slidan, spelar igen roll. Det finns tablettbehandling för svampen i slidan som kan ge bättre effekt, men inte heller den kan för alltid utrota svampen.
Om ni har samlag när du har svampen i slidan kan din partner få svampinfektion under förhuden. För män är den ett mindre bekymmer – vi tvättar oftast bort den med vatten. Får han mycket besvär kan han låna lite av din svampsalva.

6 dagar 17 timmar sedan

Varför innehåller så många läkemedel laktos? Innebär det inte problem om man är laktosintolerant? Margareta, 56 år

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Laktos har tekniska egenskaper som gör att det passar bra för frystorkning och tillverkning av tabletter. Det finns dessutom gott stöd för att laktos inte har några skadliga effekter. Detta har gjort laktos till ett av de mest använda hjälpämnena i läkemedel.

Studier har visat att det vanligen krävs att en laktosintolerant intar åtskilliga gram laktos för att få symptom. De mängder man kan få i sig genom läkemedel ligger långt under detta och därför behöver en person med laktosintolerans vanligtvis inte avstå från medicinering av det skälet.

 
1 vecka 1 dag sedan

Hej! Jag har ett problem med min hud, den kliar väldigt mycket och när jag kliar så blir det rött och svullet eller bubblor i huden eller hur man ska säga. Och när man rör lite vid armarna eller benen eller någonstans, typ drar i någon kroppsdel så blir det svullet. Vad är detta? // Man 30+

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Du skriver inte hur länge du haft detta, men din beskrivning är den av den sorts nässelutslag som kallas dermografism, dvs nässelutslag utlösta av tryck på huden. Detta kan man ha som en övergående episod under veckor eller några månader, men det finns enstaka individer som har detta under åratal. S.k. antihistaminer, dvs samma sorts medicin som nyttjas mot pollenallergi, brukar ha god effekt, men måste tas regelbundet för att förebygga utslagen.
Tillståndet är ju inte farligt men besvärligt. Eftersom nässelutslag kliar så river man sig - vilket ger upphov till mer utslag och mer klåda.

1 vecka 2 dagar sedan

Finns det medicin för flimmer? Är Plavix tillräcklig blodförtunning??

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Med hjärtflimmer menar man att hjärtats förmak och kammare slår i otakt och att det då är ökad risk för blodproppsbildning och dessa lossnar, åker iväg och fastnar i hjärtats krankärl och ger en infarkt eller framkallar en propp io hjärnan med mer eller mindre uttalade symtomsom vid slag anfall. Beroende på förutsättningar brukar man försöka att göra en elkonvertering, där man får en strömstöt genom hjärtat för att se om det "hoppar rätt". Dessförinnan har man fått börja med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Tyvärr lyckas man inte alltid med att få hjärtat att slå rätt igen. De flesta patienterna brukar då få fortsätta med Waran mer eller mindre livslångt såvida man inte har några vad vi säger kontraindikartioner för den behandlingen. Jag tycker du skall tala med din läkare om detta och om det verkligen räcker med Plavix!

1 vecka 2 dagar sedan

Jag lider av migrän. Jag hade mycket mer när jag var yngre 11-14 men det har växt bort mycket på mig, tills nu.Jag har börjat få tillbaka anfallen mer och mer ofta. Ja försöker att se samband,men det enda jag kan få det till är att fysisk träning framkallar mina anfall. Ja har alltid fått höra att träning ska vara bra för migrän, inte försämra det. Vad kan det bero på? Eller är det att jag snarare alltid är hungrig efter träningen? Nu vågar jag knappt träna för jag är rädd att få anfall.Hjälp! / Cecilia 26 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

När det nu föreligger ansträngningsutlösta besvär som du skriver tycker jag att du skall genomgå en undersökning för att vi skall kunna utesluta att det har smugit sig in något annat i bilden. Hur är det med blodtrycket? Har du normala blodvärden? Ämnesomsättningen? Hur är det med ditt blodsocker? Blir sockervärdet för lågt när du antränger dig? Se allt till att du inte har varit på fastande mage länge innan du fysikt anstränger dig. Än en gång: Sök läkare och berätta om dina problem.

1 vecka 3 dagar sedan

För ca 20 år sen började jag få ytliga blodkärl på fötterna, speciellt på höger fot. Nu är snart hela foten blålila och det "kryper" uppför benet! Det gör inte ont men det är mycket störande utseendemässigt! Vad kan det bero på och kan man göra något åt det? / Inger, 58

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Detta är en del i normalt åldrande i hud och blodkärl. Du får inte bensår av detta och heller ingen funktionell påverkan. Förhindra denna förändring går inte. Behandling av dessa kärlförändringar görs inte i offentlig vård . Men det finns kliniker i privat sektor som troligen kan hjälpa dig.

2 veckor 4 dagar sedan

Hejsan! Jag har upptäckt en knöl på vänster sida av bakhuvudet. Det är inte så att knölen värker men trycker man på den gör det lite ont. Jag vet inte exakt hur länge jag har haft knölen men jag skulle väl gissa på en eller två månader. Min pappa pratar något om fettknöl? Men om det är det borde det väl inte göra ont när man trycker på den? Jag kanske oroar mig i onödan, men skulle vara tacksam för svar. Borde jag uppsöka en vårdcentral och kolla upp detta? Mvh Elin 17

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

En knöl är en knöl, som på latin heter tumör! Den kan vara fullständigt godartad som exempelvis en fettknöl eller en liten lymfkörtel. Sistnämnda kan vara lite ömmande och vara beroende på att man har ett litet sår eller infektion i hårbotten. Blir den större skall du söka liksom om det finns små knölar på andra ställen på halsen eller bakhuvudet i övrigt. Detsamma gäller om den inte försvinner inom ett par veckor.

2 veckor 5 dagar sedan

Jag undrar om jag kan äta Lanzo hur länge som helst.Jag har ätit dom i ca 7 år nu.Jag har försökt att sluta men då kommer besvären tillbaka .Jag tar dom för att jag ska kunna äta annars blir det stopp i halsen och jag får kräkas.Jag vet inte vad det är för fel egentligen med mitt problem. Det enda jag vet är att jag måste äta denna medicin för att kunna fungera.Men ibland blir jag orolig för att jag har tagit dom i så många år. Men jag måste ju göra det.

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Lanzo är en receptbelagd medicin som innehåller det verksamma ämnet lansoprazol. Det är läkaren som skrivit ut medicinen till dig som ansvarar för din behandling och avgör hur länge du kan ta den. Är du orolig bör du rådgöra med läkaren.
Det är vanligt att många använder den här typen av läkemedel under en lång tid och om det är motiverat att använda medicinen tycker jag inte du ska vara orolig.

I vissa fall har Läkemedel av den här typen kunnat öka risken för hypomagnesemi, dvs. att man har för lite magnesium i blodet. Ökad risk för benbrott har även visat sig, speciellt om man tar höga doser under lång tid. Benbrotten drabbar framförallt äldre och personer med andra kända riskfaktorer. Detta är dock något som inte är särskilt vanligt.

2 veckor 6 dagar sedan

Hej, jag har hört att testosteron halten avgör om du har håravfall och man har en hög halt så tappar man hår lättare. Stämmer detta? / Sandra, 20

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Nja, det finns en koppling mellan testosteron och s.k. manligt håravfall - som också kan drabba kvinnor. Men skalliga karlar har inte mer testosteron. Håravfallet handlar fr.a. om en ärftligt betingad känslighet för testosteronet i hårrötterna.

3 veckor 2 dagar sedan