En i min familj har blivit rekommenderad att aktivera sitt lymfsystem. Kan du förklara vad det innebär och vad det är bra för. / Lars-Olof, 38 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Jag ställer mig lika frågande till vad man menar utan att ha mera fakta i sammanhanget. Man kan ju tänka sig att man har med en person att göra som går omkring med ständigt återkommande infektioner och att den här personen vid utredningen visar sig ha en brist i sitt immunsystem och då skulle behöva ha ett tillskott av immunglobuliner med jämna mellanrum. Annars rent stärkandeför immunförsvaret är varierad kost, god kondition och vid stressad tillvaro försöka att stressa av så mycket som möjligt.

1 vecka 3 dagar sedan

Jag har en son (30 år) som väger närmare 175 kg till sina 190 cm. Hur ska jag få honom motiverad till att gå ner i vikt? Man blir orolig att han kommer att få hjärt- kärlsjukdomar innan 40-års ålder. Själv så vill han inte se problemet med vikten. Han har försökt med olika metoder, typ drycker. Men han vill inte gå på hälsokontroll eftersom han mår "bra". Vad kan jag göra för att motivera honom? Själv håller vi föräldrar på att träna, tänker på vad vi äter med mera. Orolig förälder! Lovisa, 45

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Med de här måtten har man en högst påtaglig fetma, med så småningom kommande besvär med leder, hjärta och kärl. Det är nu fullt klart fastslaget att det finns bara ett sätt att gå ned i vikt: man måste se till att enegitillförseln i form av både mat och dryck är mindre än den energi man gör av med i sitt muskelarbete. Det finns inga genvägar! Försök igen att få honom att gå till läkare för att tala igenom situationen!

3 veckor 6 dagar sedan

Hej! Våra barnbarn har flera gånger blivit smittade av mask på dagis, men vi har inte blivit smittade vad vi har märkt. Min fråga är vad som händer om man skulle gå med obehandlad masksmitta (förutom att det naturligtvis inte är bra ur smittosynpunkt?) Försvinner masken av sig själv till slut? Tack för hjälpen! Vänliga hälsningar Gunnar, 56

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Om den skulle försvinna av sig själv tar det nog mycket lång tid, förutom att risken är stor att övriga familjemedlemmar blir smittade och får besvär. Det är därför viktigt att hela familjen behandlas samtdigt, samt att man följer övriga råd med tvätt av framför allt sängkläder.

3 veckor 6 dagar sedan

Min son som är 6 år har sedan ca 2-3 månader tillbaks en knöl i magen. den känns ungefär som en lymfkörtel och ligger ca 1 cm lite åt höger ovan naveln.I böejan var den svår att palpera men nu känner man den lätt. Inga problem med magen. Dålig aptit, svettas mycket men bara nattetid. Alltid varit smal men har nu gått ner några kilo det senaste året, väger ca 20 kg och är ca 128 cm lång. Hoppas på svar! /Sussie, 40 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Med de här symtomen, knöl och framförallt viktnedgång, måste ni söka läkare för närmare undersökning om vad det kan röra sig om!

4 veckor 3 timmar sedan

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig? Stina, 29

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Handlar det om stora mängder fetaost är det möjligt att man kan få diarré. Det är bra med ett måttligt intag av osten ifråga. Det verkar som att du utvecklar så kallad ”skolfrökenmage”, dvs utan möjlighet att gå på toaletten när man behöver. Viktigt att man försöker se till att situationen är så lite stressinnehållande som möjligt. När det gäller kaffe gäller det att alltid vara måttlig. Någon allvarligare skada på tarmen torde det knappast bli. Som oraklet i Delfi sade: ”måttfullhet i allt”!

4 veckor 6 timmar sedan

Får jag återkommande herpes? Utslag stort som en femöring på ena skinkan. Det svider, kliar och blir till små vätskefyllda blåsor. Vad beror det på? Tycker mig se ett samband med trötthet, stress och dålig sömn. Brukar dessutom få ont i kroppen, ofta i benen med värk som förflyttar sig från underben till lår och som kan vara mycket besvärande. Kerstin, 57)

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Du beskriver en typisk herpes. Herpesutbrott kommer ofta i samband med stress i vidaste bemärkelse. När virus växer till uppe i nervknutan uppstår ofta en utstrålande nervvärk. Tala med din läkare, det kan löna sig med virushämmande medicinering.

4 veckor 12 timmar sedan

Jag var hos doktorn i förra veckan pga trötthet och en fruktansvärd huvudvärk. Jag har kronisk värk från ländryggen upp till huvudet och ut i båda armarna efter tre bilolyckor. Den huvudvärk jag har nu är av annan art. Det togs många prover. Jag hade högt blodtryck 180/100 samt lågt blodvärde 101. Mitt EKG var helt normalt. Mitt blodtryck har aldrig i vuxen ålder varit högre än 130/80; mitt blodvärde aldrig under 126. Jag gjorde en GBP-operation för snart 4 år sedan, helt utan komplikationer. Kvinna, 56

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Är blodtrycket 180/100 mot tidigare 130/80 kan det vara orsak till huvudvärken. Det är nu viktigt att få ned blodtrycket, samt att även få se varför blodvärdet ligger så lågt som 101, då det åtminstone bör ligga på 115-120. Jag utgår ifrån att man nu kommer att följa båda värdena och se vad som behöver utredas och behandlas. Prognosen borde vara mycket god beträffande huvudvärken, när blodtrycket går ned och blodvärdet går upp.

 

4 veckor 1 dag sedan

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra. Detsamma gäller min ork, jag får upp flåset ju mer jag rör på mig. Jag antar att ni råder mig att sluta röka, men är det för sent? Jag är 59! /Jan-Olov, 59

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det är aldrig för sent att sluta röka!!! Ta kontakt med din vårdmottagning och be om att få hjälp att sluta!

4 veckor 1 dag sedan

Hej. Jag har små vita knottror på överläppen. Det ser ut som små fettansamlingar, som varken kliar eller gör ont utan bara är där. Har munherpes någon gång per år men inget allvarligt. Hör dessa saker ihop? Knottrorna sitter liksom inne under huden. Jag lider inte av det men spänner jag läppen så ser det lite märkligt ut. Danne, 34 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Det du upptäckt är alldeles normala talgkörtlar – av samma typ som finns överallt i huden. De har inget med din herpes att göra.

1 månad 1 dag sedan

Hej, jag har ett hudproblem på/under förhuden och på ollonet. Inga beskrivna symtom för vanligt förekommande veneriska sjukdomar verkar stämma in på mitt problem. Problemet orsakar förträngning i förhuden och ibland klåda. Huden har fått en gråaktig färg och är skör på de ställen som drabbats. Jag trodde först på en svampinfektion, men inga receptfria läkemedel jag prövat har hjälpt. Vad kan detta vara för något? Vart skall jag vända mig för att slippa passera den 'vanliga' vägen via vårdcentraler och allmänläkare innan jag får kontakt med rätt läkare? Man, 37

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Din beskrivning stämmer exakt med ett tillstånd som heter balanitis xerotica obliterans; något svenskt namn finns inte. Namnet är helt enkelt en beskrivning av processen, som är en inflammation i hud och slemhinna och den inflammationen läker med en viss ärrbildning som orsakar förträngningen. Genom att dämpa inflammationen med extra stark kortisonsalva (Dermovat) kan man förhindra ytterligare förträngning och i bästa fall också få en del av den redan uppkomna att gå i retur. Hudläkare är specialister på detta men du kan nog få hjälp av din husläkare om du har svårt att få tag på en hudläkare.

1 månad 1 dag sedan
 

Veckans fråga

Börjar du känna av julstressen?

Nyhetsbrev