Opererade bort gallblåsan 2013, men forts. ha anfall. (78 st under dessa 2 år). Fick nyss av misstag kodein, fick då akut pankreatit. Om man inte tål kodein, tål jag då morfin? (Ska på magnetröntgen av bukspottkörteln snart.) / Margareta, 70 år

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Om du inte tål kodein finns det risk att du reagerar på liknande sätt med morfin.
Kodein och morfin är nära besläktade med varandra och har likartade egenskaper.
Kramper i gallvägarna är biverkningar som förekommer hos båda.
Vissa personer kan vara mer benägna att drabbas av just denna typ av problem.
Morfin ska användas med försiktighet vid pankreatit.
Din läkare bedömer om du kan ta läkemedlet eller ej med tanke på dina besvär och din sjukdomsbakgrund.

3 dagar 15 timmar sedan

Min manlige vän tror att han har bältros, kan han smitta mig? bör/ska han söka läkare? Bodil, 65 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Bältros orsakas av det virus som vid första kontakten orsakar vattkoppor. Virus finns sen kvar i kroppen och nästa gång det aktiveras blir det bältros. Bältrospatienten kan alltså bara smitta den som inte haft vattkoppor. När ni får svaret är det för sent att söka läkare. Det läkemedel som finns skall sättas in snabbt och senast inom 72 timmar för att ha en hygglig effekt.

4 dagar 21 timmar sedan

Tydligen är mitt Kalium-värde för lågt med 3,20 vilket skall ligga upp emot 4,4. Vad är skadligt med för lågt Kalium-värde? Else, 80

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Vi vill gärna att kaliumvärdet ligger över 3,5. För låga kaliumvärden får man oftast av behandling med vissa vattendrivande mediciner. Vid värden ner mot 3,0 behöver man inte se annat än kanske lite diffusa symtom. Sjunker värdena under 3.0 är det risker med rytmrybbningar i hjärtat, framför allt om man har viss hjärtmedicinering, liksom att det blir muskelsvaghet generellt. Därför är det viktigt att kontrollera kaliumvärdet när man tar vissa mediciner. Blir värdena för låga får man äta tillskott med kaliumtabletter. Vidare är det bra med bananer och apelsinjuice som båda innehåller en del naturligt kalium. Är man frisk och inte har några mediciner och har ett värden på 3,2 skall man inte vara särskilt orolig! Det är ju bra om man följer kalimrvärdet med jämna mellanrum under ett år för att se att värdet är stabilt. Sjunker värdena får man undersöka bakomliggande orsak.

1 vecka 3 timmar sedan

Jag har en välreglerad Hypotyreos sedan många år. Fått problem med förtjockade naglar med svarta strimmor på. Naglarna är tryckömma och får dessutom längsgående lite upphöjda ränder. Undrar vad jag kan göra? Är det något att kolla upp närmare? Berit, 58 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Nagelförändringar kan vara besvärande men är i sig aldrig farliga. Flera generella hudsjukdomar, som psoriasis, kan ge nagelförändringar - och ibland bara detta utan hudförändringar i övrigt. Din korta beskrivning ger mig ingen säker diagnos och jag tycker du skall visa upp dina naglar vid tillfälle, men det bör vara för en hudläkare. Sen får jag erkänna att vi ofta inte har någon bra behandling att erbjuda. Men diagnosen kommer först.

1 vecka 4 dagar sedan

Jag har Nefrotiskt syndrom och äter Prednisolon (10 mg/dag). Min läkare fick för sig att byta till Myfenax. Efter två veckor fick jag sluta p.g.a. kräkningar och gick tillbaka till prednisolon. Lång tid efteråt mådde jag dåligt. Det kändes som om blodet försvann i huvudet så jag kunde ofta inte stå upp utan fick ligga halva tiden. Det höll på i två månader. Förklaring varför bytet och biverkningarna? Min läkare är själv inte så talför. Hälsningar, Markus

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

Vilka biverkningar man drabbas av och hur länge de varar beror på individuella faktorer och kan variera från person till person. Kräkningar är en av de vanligast förekommande biverkningarna av Myfenax. Förändrat blodtryck är även det en vanlig biverkan och att man får yrsel när man reser sig upp skulle kunna vara en följd av blodtryckssänkningen. Varför din läkare valde att byta behandling kan vi inte svara på. Jag föreslår att du ändå kontaktar henne/honom och frågar om anledningen till bytet samt informerar om de besvärliga biverkningarna. Det är även möjligt att rapportera biverkningar som privatperson här på läkemedelsverkets hemsida.

1 vecka 5 dagar sedan

När någon nyser rakt ut i luften, är det alltid eller sällan smittsamt? Har pga mediciner litet immunförsvar, så är alltid försiktig och har därför fått negativ kritik. Att alla nysningar ( om ej de allergiska ) inte är smittsamma då det ej är virus! Kan vara vanlig förkylning som ej smittar??? Tacksam för svar. Mvh Ingrid, 67 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

En nysningsretning kan som nämns vara av olika slag. Är det en nysning beroende på en allergi eller att man fått ett retande föremål eller ämne i slemhinnan är det förstås ingen smittorisk. Är man däremot förkyld och nyser ordentligt blir det ju ett moln med små små vattendroppar som kan innehålla massor av smittsamma viruspartiklar. Det gäller fram för allt om den nysande är i början av sin förkylning.

2 veckor 4 dagar sedan

Är det farligt att sola när man äter kåvepenin? / Johanna, 16

Läkemedelsupplysningen
Bild för Läkemedelsupplysningen

För vissa antibiotika bör man undvika att vara i solen helt under behandlingsperioden och även en tid efter.

När det gäller Kåvepenin finns dock inget hinder för att vistas i solen. Det är däremot viktigt att iaktta normal försiktighet i solen genom att t.ex. använda solskyddsfaktor eller täckande klädsel.

2 veckor 4 dagar sedan

Hej! Jag har en liten fråga ang. att sola efter brännskada. Jag brännskadade mig i mitten av aug förra året och det blev en ganska omfattande skada, andra gradens på hela vänster lår. Det läkte jättefint och efter en månad kunde jag helt ta bort bandage och även duscha utan någon sorts påse kring skadan. Så till min fråga, när kan jag börja sola, utan att behöva täcka över skadan? Jag ska på semester till kusten denna sommar, i början av aug. //Alexandra 22

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Man skall alltid undvika att bränna sig i solen. Du har sannolikt fortfarande en ökad känslighet i det tidigare skadade området. Så du bör vara extra försiktig med att exponera det för brännande sol. Enklast gör du det genom att följa grundreglerna: 1. försiktighet med solen fram för allt mitt på dagen då solen står högst; 2. behåll kläderna på. En tunn vit t-tröja ger inte mer solskyddsfaktor än ca 3; 3. och slutligen solskyddskräm.

2 veckor 5 dagar sedan

Hej! Jag har hela tiden allergiutslag på kroppen som min läkare sagt att det antagligen är urticaria. Han sa bara att det antagligen var det och gjorde inga tester. Utslagen kommer hela tiden och kliar sjukt mycket. Det är över hela kroppen, även i ansiktet. Inga av mina allergitabletter fungerar och det är så jobbigt att inte kunna kontrollera utslagen. Det är även på natten och förhindrar mig därför för att sova. Är det urticaria eller något annat? Och går det att få bort eller minskas ? /Julia 16

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Här fattas information för ett korrekt besked. Jag vet t.ex. inte hur länge du haft detta, jag vet inte hur utslaget beter sig, jag vet inte om du har några andra sjukdomar. Det du beskriver kan stämma med urticaria. Det som inte stämmer är att ingen medicin hjälper dig. Om det är urticaria du har så brukar det klinga bort inom ett par månader. Men med så mycket besvär som du har bör du tala med din läkare igen.

3 veckor 6 dagar sedan

Hej! Någonting som jag funderat länge på är om man utsätts för solens skadliga strålar när man kör bil eller buss. Jag menar om man inte utsätts för direkt solljus påverkas huden då i alla fall eller inte ett dugg? Sommaren närmar sig och det är tänkt att jag ska sitta och köra buss hela sommaren lång, just därför vill jag vara på säkra sidan. Mvh Sandesh, 29

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det som är skadligt i solljuset är de ultravioletta strålarna, en kortvågigare strålning som vi inte ser. En del av dessa som kallas UVB är de som orsakar att vi bränner oss i solen och det är också de som stimulerar nybildning av pigment. Dessa kortare strålar är också de som fr.a. innebär risk för framtida hudcancer. Men dessa strålar passerar inte glas. Så länge fönstret är stängt eller bilrutan uppvevad nås vi alltså inte av UVB. En lite långvågigare del av de ultravioletta strålarna, kallas UVA, passerar däremot glas. De tränger djupare ned i huden.

Den största delen av den fläckighet och rynkighet vi får som äldre orsakas av UVA. Dessa strålar ger också ett bidrag till utvecklingen av hudancer, men mycket mindre. Å andra sidan får vi inte glömma att det finns mycket positivt med solljuset.

1 månad 22 timmar sedan