Hej! Min 7-åriga son vaknade med vattkoppor i morse. Min fråga är om hans lillebror kan gå till dagmamman på måndag om han inte fått några koppor eller verkar vara på väg att bli sjuk? Tack på förhand. Annica, 41

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Vattkoppor är ett av värdens mest smittsamma sjukdomar och hör barnaåldern till. Då man knappast kan skydda sig mot sjukdomen, tycker jag att lillebror kan gå tilll dagmamman såvida han är frisk och inte har några synliga koppor. Hur som helst skall barnen ändå genomgå detta och jag har en känsla av att ju yngre barnen är desto mindre syntom, även om det som vanligt är individuellt och under förutsättning att barnen är friska i övrigt.

21 timmar 39 minuter sedan

Jag har haft könsherpes i 15 år och får ganska ofta utbrott. Jag får ofta ont i huden i ansiktet, huvudet eller på benen innan herpesutslagen. Frågade en läkare om detta som sa att det har inget med herpes att göra. Är det så att ont i huden i ansiktet eller huvudet inte har med herpes att göra? Kim, 34

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Man kan få “nervsmärta” i huden innan herpesutslaget blir synligt. Om du har herpes i underlivet är känningar i benet inte helt ovanligt. Det är mindre sannolikt att känningarna i ansiktet beror på herpesen men inte helt uteslutet.

1 dag 1 timme sedan

Jag har upptäckt färskt blod i min avföring, men det gör varken ont när jag torkar mig eller när jag tömmer tarmen. Jag har tänkt att gå till vårdcentralen, men vill INTE att någon pillar mig i stjärten. Jag undrar om det finns alternativ till undersökning. //Micke. 22

Redaktionen

Denna vår kropps mest försummade område och fortsatt tabubelagd! Det verkar vara hemorrojder du har drabbats av. Du bör definitiv göra en undersökning för att få diagnosen klarlagd. Visst kan det vara generande liksom för kvinnor att gå till gynekolog. En av de vanligaste orsakerna till hemorrojder är dålig kost, dvs avsaknad av framför allt fibrer! Vidare för lite vätska och motion.

1 vecka 19 timmar sedan

Hej! Jag har en mörk leverfläck på min hand. Den är inte till besvär mer än att den är där. Den är från nästan svart till en jämn övergång till brunt på kanterna. Mina frågor är om man kan ha svarta leverfläckar? Och är det jag beskrev ett cancersymtom? Philip, 16 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Redan din ålder talar mot att du skulle ha hudcancer - även om det inte är omöjligt. Visst kan pigmentfläckar se svarta ut och ändå vara ofarliga. Det du beskriver är knappast en cancerfläck. Tidiga tecken på pigmenttumör i huden är 1. en fläck som ändrar sig snabbt och breder ut sig i hudens plan; 2. fläcken blir oregelbunden i kanten; 3. det uppkommer flera färger i fläcken - inte bara en eller två utan tre - fyra. Blödning och klåda är senare tecken på tumöromvandling.

1 vecka 20 timmar sedan

Vad krävs för att få en gastric bypass? / Marie 38 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det krävs att man har en mycket uttalad övervikt, samt att det föreligger uttalade besvär med kroppen i övrigt. Vidare att man har blivit utredd för eventuell andra bakomliggande orsaker exempelvis underfunktion av ämnesomsättningen, samt att man prövat med olika metoder för att gå ned i vikt. Det enda är i de flesta fall att man ser på intaget av kalorier och hur mycket man gör av med! Det finns annars inga genvägar!

2 veckor 17 timmar sedan

Hej, jag har en dotter på 8 år vars pappa har Hepatit C. Hur han har smittats är okänt, han har inga symptom av sjukdomen. När min dotter senast var hos honom lånade hon hans tandborste då hon hade glömt sin egen. Jag har hört någonstans att Hepatit C kan smittas på det sättet, behöver jag vara orolig? Ninnie (51år)

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Teoretiskt skulle det kunna vara möjligt om tandborsten används omedelbart efter att pappan borstat sina tänder och haft blodspår kvar på tandborsten. Sannolikheten till smitta får betecknas som liten, även om jag avråder från att använda samma borste. Är man mycket orolig över om dottern skulle ha fått smittan, får jag rekommendera att man tar ett blodprov på flickan om några veckor.

2 veckor 21 timmar sedan

Jag har fått buksmärta på höger sida i höjd med naveln och nedanför. Det medför svälld mage och rikligt med gaser. Varje gång som det inträffar får jag förstoppning 3 till 4 dagar. Numera inträffar det allt oftare oavstt vad jag äter. Problemen är störst nattetid. Magvärken kommer när jag lagt mig. Tidigare har magen fungerat som en klocka med avföring varja morgon problemfritt. Mvh, Peter, 63

Redaktionen

Om man i din ålder får sådana besvär bör tarmen undersökas! Ta kontakt med behandlande läkare, gå igenom problematiken och ta ställning till röntgenundersökning eller koloskopi efter det att man har undersökt avförings- och blodprover.

3 veckor 21 timmar sedan

Kan hårborttagning med laser orsaka cancer? Finns det områden man bör undvika om man gör denna behandling. Anna, 27 år

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

Nej du får inte cancer av laserbehandling. Man kan behandla alla områden. Men det är en åtgärd och det finns alltid en liten risk att det trasslar. Så det är alltså viktigt att välja en kompetent utförare, som man också kan fråga om hur eventuella komplikationer hanteras.

3 veckor 1 dag sedan

Hej, min son nu 31 år, men han har aldrig klarat av att äta vitlök. Han får så ont i magen då, varför?? Vitlök ska ju vara så nyttigt. Jag har försökt att inte säga att vitlök har använts i maten för och se om han skojat eller inte tyckt om lukten, men nej. Är bara nyfiken på varför. Hälsa är mitt stora intresse så vill gärna veta. Tack på förhand Helen, 50 år

Allmänläkare - Anders Halvarsson
Bild för Allmänläkare - Anders Halvarsson

Det är nog bara så att en del människor inte tål vitlöken. Blir man dålig i samband med vitlöksintaget, är det bara att låta bli. Det finns ju så många andra grönsaker som är väl så nyttiga!

4 veckor 16 timmar sedan

Måste man behandla en svampinfektion i underlivet eller kan den läka ut av sig själv? Hur länge dröjer i så fall detta? Om man däremot väljer att behandla, hur vet man vilket medel man ska välja? Finns det olika svampsorter och hur kan man urskilja vilken man lider av? Maria, 27

Hud- sex- samliv - Anders Hallén
Bild för Hud- sex- samliv - Anders Hallén

En svampinfektion i underlivet är inte farlig. De orsakas alltid av jästsvamp. Obehandlad kan den komma och gå under lång tid (månader). Endast i undantagsfall behöver man undersöka vilken jästsvampsart som orsakar infektionen. Vilken behandlingsvariant man väljer beror inte minst av personliga preferenser.

 

4 veckor 19 timmar sedan