Ange ditt sökord

Vitlöken lär ha odlats i Sverige redan under vikingatiden, men runt 1500-talet blev den impopulär på grund av sin starka lukt. Foto: Shutterstock

Vitlöken lär ha odlats i Sverige redan under vikingatiden, men runt 1500-talet blev den impopulär på grund av sin starka lukt. Foto: Shutterstock

Vitlök kan vara bra för hjärthälsan

Forskare ska i en ettårig studie titta närmare på vilken effekt vitlök kan ha på vår hjärthälsa.

Annons:

Studien kommer att genomföras vid Skånes universitetssjukhus.

Hundratals deltagare

I studien planerar man att låta ett hundratal personer ingå och principien är att det hos samtliga av deltagarna föreligger en viss risk för hjärt- och kärlbesvär.

Under perioden som studien pågår kommer forskarna att undersöka deltagarnas hjärta, mängd plack i kranskärl, blodfetter och hudens cirkulation.

Kan ha effekt på blodfetter och blodtryck

Vitlök har länge använts för att stärka vårat immunförsvar men det har även funnits en teori om att vitlök skulle kunna ha en effekt på exempelvis blodfetter och blodtryck. Tanken är att den nya studien kan bidra till att stärka den teorin.

Samtidigt hoppas forskarna bakom studien att man även kommer att kunna använda studiens resultat till att öka kunskapen om hur kost- och livsstilsval kan bidra till bättre hjärt- och kärlhälsa.

Fakta vitlök

Vitlök (Allium sativum), är en lökväxt. Den kommer troligen ursprungligen från sydvästra Asien och har varit känd i Egypten i över 5 000 år. Vitlöken används främst som en krydda i matlagningen. Vitlöken lär ha odlats i Sverige redan under vikingatiden, men runt 1500-talet blev den impopulär på grund av sin starka lukt. Vitlök kan odlas i Sverige, bäst resultat får man med franska sorter som Thermidrome, Messidrome, Printanor, med flera. Vitlöken har länge fungerat som medicinalväxt och har än idag rykte om sig att kunna motverka sjukdomar, främst förkylningssjukdomar. Vitlök har emellertid inte bevisats hjälpa mot förkylning, däremot har en del upplevt en lindring av symptomen. (Wikipedia)

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: