Varning: Täck inte över barnvagnen med filt

Varning: Täck inte över barnvagnen med filt

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Många föräldrar täcker över barnvagnen med filtar eller sjalar när barnen ska sova. Men filten eller sjalen kan bli en dödsfälla då vagnen blir extremt varm.

Det konstaterar Helena Martin, barnhälsovårdsöverläkare för norra Stockholm.

Förekommande trend

Trots att man tidigare varnat för att täcka över vagnen menar Helena Martin i en artikel i tidningen Metro att många inte tar till sig råden. 

Helena Martin menar att det gått en trend i att hänga filtar eller sjalar över barnvagnarna, något som kan utgöra en direkt fara för barnet.

Små barn och värme

Helena Martin konstaterar att eftersom små barn inte själva kan göra någonting åt om det blir riktigt varmt är faran extra stor för barn. Istället är barnen beroende av att föräldrarna har koll, något som inte alltid är helt lätt.

Om det blir för varmt kan barn dels skrika men också bli slöa och trötta. Helena Martin säger att det är samma effekt som kan uppstå när små barn sover med för många filtar eller för nära föräldrarna i sängen vilket kan leda till plötslig spädbarnsdöd. 

Uppsök skugga

Målet är att barnet inte ska bli för varmt och det kan man uppnå genom att uppsöka skugga eller vända vagnen så att öppningen är bort från solen.

Det finns även parasoll som monteras direkt på vagnen och som kan skydda mot solen.

Fakta värmeslag Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer. Små barn har oftast inte fått igång sin förmåga att svettas och blir därför extra känsliga för värme.