Ut och resa i sommar - se över ditt mässlingsvaccin

Ut och resa i sommar - se över ditt mässlingsvaccin

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Efter att mässling har brutit ut på flera håll i både Europa och världen går nu Folkhälsomyndigheten ut och varnar för att resa utan att vara vaccinerad.

Till tidningen Aftonbladet säger statsepidemiolog Anders Tegnell att om du inte är säker på om du är vaccinerad mot mässling är det lika bra att vaccinera sig. 

Tar med sig mässling hem

Under det senaste året har mer än 10 000 fall av mässling rapporterats inom EU. I länder där mässling sprids kontinuerligt, som Vietnamn och Filippinerna, har även flera dödsfall rapporterats. Att någon dör i mässling är ovanligt men det händer, sjukdomen kan också leda till allvarliga hjärnskador.

De senaste två åren har det förekommit 50-100 fall med personer som har blivit smittade utomlands och inte upptäckt smittan förrän de kommit hem. Man kallar det för "importfall". Eftersom det kan ta upp till tre veckor innan mässlingen bryter ut kan andra hunnit blivit smittade under tiden.

Bra att ha skydd

Mässling är mycket smittsamt och det kan räcka med att byta flyg på en plats där det finns ett utbrott för att du ska bli smittad. Därför säger Anders Tegnell till Aftonbladet att det är lika bra att utgå ifrån att om man ska resa är det lika bra att ha skydd.

Sedan 1971 har Sverige vaccinerat barn mot mässlingen men det finns inget register över vem som har fått mässlingsvaccin, är man osäker är det därför bättre att vaccinera sig igen. Första sprutan mot mässling ges vid 18 månader. Även om man har ett högt skydd efter en spruta skadar det inte att ta två sprutor då det handlar om "hängslen och livrem", säger Anders Tegnell. Har man yngre barn menar Anders Tegnell att det kan vara läge att vaccinera dem tidigare om de ska följa med på en utlandsresa. då man kan ge vaccin åtminstone till 9-månadersbarn.

Ofarligt vaccin

Nästan alla barn vaccineras idag, mellan 97-98 procent. Mässlingsvaccinet är ett ofarligt vaccin även om man har haft mässling och det är inga problem att "råka" vaccinera sig en andra gång. 

Världshälsoorganisationen har som mål att utrota mässlingen och har inlett ett internationellt arbete mot sjukdomen och Anders Tegnell säger att av så kallade barnsjukdomar är mässling den med marginal den farligaste. Det är en sjukdom som man ska ha stor respekt för, konstaterar Anders Tegnell.

Resa med små barn

Ska du resa med små barn ska du alltid kontakta BVC och be om råd. Olika platser innebär olika risker för små barn och därför är det viktigt att få rätt kunskap om hur du bäst skyddar ditt barn på resan. Även själva resan kan vara påfrestande om den är lång och det är alltid bra att få råd om vad som rekommenderas från kunnig vårdpersonal.

Fråga i god tid innan resan!

--

Har du frågor kring vaccin och resor? Fråga vår vaccinationsläkare Ola Strömstedt. Klicka här och välj "Infektion & Vaccin" och skicka in din fråga.

 
---------------------------------------------------------------------------------------------- Tracking Code: Standard (Asynchronous) "Doktorn.com" Insert the code below on: Doktorn.com - All URLs ----------------------------------------------------------------------------------------------