Ange ditt sökord

 Öronproppar kan skydda örat mot skador mot höga ljud vid konserter. Foto: Nikola Spasenoski / Shutterstock.com

Öronproppar kan skydda örat mot skador mot höga ljud vid konserter. Foto: Nikola Spasenoski / Shutterstock.com

Unga struntar i öronproppar på konserter

Trots risk för bestående skador struntar ungdomar i öronproppar i samband med konserter.

Annons:

Det visar en ny undersökning som bland annat P4 Malmöhus rapporterar om.

Endast tre av tio använder öronproppar

Undersökningen, som kommer från ett företag som utvecklar hörselskydd, genomfördes bland totalt 1 000 ungdomar som går i högstadiet. Resultatet visade att 70 procent struntar i öronproppar när de går på konsert.

En liknande studie genomfördes av Socialstyrelsen för tolv år sedan och gav i stort sett samma siffror som den nu aktuella undersökningen. 

Permanenta hörselskador

Vid höga och starka ljud kan du drabbas av skador i hörselsnäckan (innerörat). Där finns små hörselceller, små hårceller som inte reparerar sig om de förstörs vilket kan leda till bestående hörselskador. 

Erik Odhagen som är specialistläkare på öron-näsa-hals på Borås lasarett säger till P4 Malmöhus att det är olyckligt att man inte lyckats nå ut med informationen om hur viktigt det är att skydda sina öron i samband med höga ljud.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: