Trött och utbränd? – kan vara sköldkörteln

Trött och utbränd? – kan vara sköldkörteln

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Sköldkörteln styr ämnesomsättningen. Symtomen vid en dåligt fungerande sköldkörtel är mycket diffusa i början. För en läkare kan det vara svårt att diagnostisera brist på sköldkörtelhormon utifrån enbart symtomen, men även provsvar kan vara svårttolkade. Sjukdomen är dock lätt att behandla om man hittar den.

Problem med sköldkörteln så kallad hypotyreos är vanligt. Det är speciellt vanligt att kvinnor insjuknar under eller efter klimakteriet men även efter förlossningen kan sjukdomen uppkomma. De vanligaste tidiga symtomen är trötthet, nedstämd, allmän känsla att något är fel men när sjukdomen fortskrider tillkommer frusenhet, förstoppning, torr hud, viktuppgång, håravfall och mental tröghet. 4-8 procent av alla kvinnor drabbas av hypotyreos och det är 5-10 gånger vanligare hos kvinnor än män. En mycket viktigt grupp att hitta är gravida eftersom fostret behöver tyroxin för att utveckla hjärnan. Man har till och med diskuterat screening i början av graviditeten för att hitta hypotyreos.

Fritt T3 är viktigt
TSH (tyroidea stimulerande hormon) tillverkas i hypofysen och stimulerar sköldkörteln att producera tyroxin (T4). T4 omvandlas sedan i framför allt levern till hormonet trijodtyronin (T3) som är det aktiva hormonet. T3 och T4 kan sedan bindas till ett protein och blir då inaktiva. Därför är det fritt T3 som är det viktigaste sköldkörtelhormonet vad det gäller att påverka kroppen. Vid behandlig är det dock T4 (Levaxin, Euthyrox) man ger eftersom det har visat sig vara lättare att styra nivåerna av T3 med den behandlingen.

Provsvaren svårtolkade

Provsvaren vid hypotyreos kan vara svåra att tolka eftersom fritt T4 i blodproven visar normala värden. Dessa patienter kan ändå ha symtom såsom trötthet, nedstämdhet, förstoppning och torr hud. Det är då viktigt att gå vidare och tolka provsvaren av TSH som då kan vara förhöjda. Vid subklinisk hypotyreos med symtom behandlas man också med T4, speciellt viktigt är detta om man planerar att bli eller är gravid.

Se film om hypo- och hypertyreos där professor Ernst Nyström berättar om sjukdomen och behandlingen Klicka här
Läs även artikel om hypertyreos (för mycket sköldkörtelhormon) Klicka här

Källor:
Internetmedicin (Prof Ernst Nyström), Läkartidningen nr 12-13, 2008