Ange ditt sökord

Spirometrimontern på Stockholms Centralstation för två år sedan. Foto: Ulf Sirborn

Spirometrimontern på Stockholms Centralstation för två år sedan. Foto: Ulf Sirborn

Testet genomförs med så kallad spirometri och tar inte mer än tio minuter. Foto: Shutterstock

Testet genomförs med så kallad spirometri och tar inte mer än tio minuter. Foto: Shutterstock

Är dina lungor tillräckligt friska för att blåsa upp en ballong? Visa vad du kan genom att lägga upp din selfiebild på sociala medier. Foto: Shutterstock

Är dina lungor tillräckligt friska för att blåsa upp en ballong? Visa vad du kan genom att lägga upp din selfiebild på sociala medier. Foto: Shutterstock

Testa dina lungor på Stockholms Centralstation!

Stora lungtestardagen på Stockholms centralstation 2-3 oktober arrangeras inom ramen för Världsspirometridagen, ett initiativ från European Lung Foundation. Testerna görs med hjälp av spirometri som är en metod att mäta lungfunktion och det enda sättet att ställa en pålitlig astma- eller KOL-diagnos.

Annons:

Det är Healthy Lungs for LifeCfA som deltar vid World Spirometry Day 2014 och arrangerar gratis spirometrimätning på Stockholms Centralstation den 2-3 oktober 2014 mellan klocka 08:00-18:00. Antalet tester är begränsat och väntetid kan förekomma.

Tema ren luft

Detta blir 5:e gången CfA arrangerar sådana allmänna mätningar och temat för 2014 är Ren Luft (#AndasRent #BreatheCleanAir). Liknande event kommer att äga rum världen över vid samma tidpunkt.

Temat bygger på att öka kunskapen om effekterna av luftföroreningar på lunghälsa generellt och i synnerhet för personer med lungsjukdomar.

Skapa uppmärksamhet

Syftet med offentliga spirometrimätningar är att skapa uppmärksamhet kring lungsjukdomar som astma och KOL, samt vikten av att mäta sin lungfunktion regelbundet med spirometri om man tillhör en riskgrupp. Eventet är del av den europeiska kampanjen Healthy Lungs for Life.

– Tanken med lungfunkionstmätningarna på centralstationen är att ge allmänheten möjlighet att testa sin lungkapacitet på ett enkelt och otvunget sätt, då många kanske drar sig för att boka tid hos läkaren. Vi kommer ha kunnig sjukvårdspersonal på plats och de som har avvikelser i lungkapaciteten får information om vilka åtgärder de kan vidta säger Esther Edlundh-Rose och Roelinde Middelveld, från Centrum för Allergiforskning vid Karolinska Institutet. 

Så genomförs testet

Testet genomförs med så kallad spirometri. Vid testet använder man en liten apparat, en spirometer. Först tar man ett djupt andetag, sedan blåser man ut i spirometern, som mäter hur mycket luft som kommer ut. Oftast räcker det med att blåsa tre gånger.

Totalt tar testet inte mer än 10 minuter. I den här artikeln kan du se en film och läsa mer om hur ett spirometritest går till. 

Stort folkhälsoproblem 

Det är femte gången som man ger folk den här möjligheten och målet är att genomföra 1500-2000 tester. Efter första evenemanget nappade man även internationellt och det är Sverige som är initiativtagare till evenemanget. Världspirometridagen i Stockholm arrangeras i samarbete med Centrum för arbets- och miljömedicin och Hjärt- Lungfonden. 

Tidigare event skapade stor uppmärksamhet i medierna, och många kom och ville mäta sin lungfunktion. Hela 14 % av de som gjorde spirometri på Centralen vid eventet 2012 hade patologiska värden, vilket visar att sjukdomar som astma och KOL utgör ett stort folkhälsoproblem.

Anta balloon challenge!

Är dina lungor tillräckligt friska för att blåsa upp en ballong? Visa vad du kan genom att lägga upp din selfiebild på instagram, facebook eller twitter med #AndasRent, samtidigt som du bidrar till forskningen kring lungsjukdomar med en donation. 

Man kan donera online med den här länken, välj då “Balloon challenge”. Man kan också ge till KIs bankgirokonto 5310-6217, ange “Balloon Challenge” som referens. Du kan också ta fina bilder i selfiehörnan på Stockholms Centralstation den 2 och 3 oktober!

Annons:

Källor:

Slussen.biz, Karolinska institutet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: