Ange ditt sökord

I dag finns inget botemedel mot fibromyalgi eller i Sverige registrerat medicinskt preparat för behandling av sjukdomen. Foto: Shutterstock

I dag finns inget botemedel mot fibromyalgi eller i Sverige registrerat medicinskt preparat för behandling av sjukdomen. Foto: Shutterstock

Tema fibromyalgi del 1 – En jobbig smärtsjukdom

Det var på 1800-talet som symtomen på fibromyalgi på allvar började uppmärksammas. I dag vet forskarna att de tydligaste tecknen på sjukdomen är trötthet och kronisk smärta, troligen på grund av överbelastning i vissa delar av hjärnan.

Annons:

Fibromyalgi kan drabba såväl kvinnor som män och förekommer från tidiga barnaår till ålderdom.

Ny teori om syndromet fibromyalgi

– Snart förstod jag att det kunde handla om fibromyalgi där värken sitter i muskler och bindväv, och ger ömhet i rörelseorganen. I dag är Bo Fråst specialist i allmänmedicin med inriktning fibromyalgi, och arbetar på Arkadens mottagning i Märsta.

Tidigare ansågs fibromyalgi ha koppling till reumatism, men på senare år har bland annat Bo anammat forskarna Elisabeth Hanssons och Lars Rönnbäcks teori om att syndromet handlar om en överbelastning i vissa delar av hjärnan, en neurologisk störning som påverkar det centrala nervsystemet.

– I varje stund går en mängd signaler från vår kropp, våra sinnesorgan, vårt medvetande och vårt känsloliv in och ut från hjärnan. Dessa signaler är helt naturliga och passerar ett bestämt antal centra, ”filter”. Om man är född med extra känsliga ”filter” kan mängden information till slut bli så stor att ”filtren” överbelastas och nedsätts i sin funktion, förklarar Bo.

Hjärnans celler

Det som händer är att hjärnans celler, så kallade gliaceller, får svårt att städa bort de transmittorsubstanser (förmedlare av signaler mellan nervceller) som frigjorts i samband med de inkommande signalerna. På grund av svårigheten att röja bort substanserna ökar signalbruset i ”filtren”. Bruset medför två störningar: Hjärnan får svårt att skicka exakta signaler, vilket på sikt kan medföra en stor uttröttbarhet på grund av all energi som krävs för att motarbeta signalbruset.

– Dessutom antas signalerna störa andra viktiga centra i hjärnan, centrum för sömn och för våra automatiska kroppsfunktioner, vilket skapar obalanssymtom. Den här påverkan tycks förstärka smärtupplevelsen, säger Bo.

Svårt att ställa diagnosen fibromyalgi

Ännu går det inte att ställa en diagnos om fibromyalgi genom laboratorieprover eller andra medicinska undersökningsmetoder. I dag används en kriteriediagnos vars huvudkriterier är minst tre månaders generell smärta i alla fyra kroppskvadranterna: på höger och vänster sida, övre och nedre kroppshalvan, inklusive axialsmärta, det vill säga halsrygg, främre bröstkorg och/eller ländrygg.

– Förutom en ordentlig undersökning trycker jag lätt på 18 specificerade punkter, så kallade tender points, på patientens kropp. Smärtan i punkterna ska vara rejäl och inte bara lätt ömmande. Om smärtan sprider sig över ett större område kallas de trigger points, förklarar Bo.

Enligt Sveriges fibromyalgiförbund har två till fyra procent av den vuxna befolkningen fibromyalgi. Bo tror att det är betydligt fler som är drabbade.

– Det talas om att fibromyalgi ofta har samsjukdomar, till exempel kroniskt trötthetssyndrom. Alla belastningar, bland annat olika sjukdomar, som ger signalbearbetning till hjärnan kan bidra till att utlösa tillståndet.

Bo anser att fibromyalgi vanligen uppkommer efter en period av långvarig smärta eller psykisk belastning såsom trauma, kris och stress.

Fibromyalgi drabbar mest kvinnor, men även män

Under åren har det varit övervägande andel kvinnor som fått diagnosen fibromyalgi, det förekommer dock att män får samma diagnos. Bo Fråst ser främst två typer av personer som drabbas av sjukdomen: Dels de som utsatts för alltför stor psykisk och fysisk påfrestning, dels de som tar på sig mycket ansvar.

– Trots det kämpar personerna vidare, men deras överbelastade själar finner inte rum till läkning – och till slut blir ångesten så kraftig att kroppen plötsligt utvecklar fibromyalgi.

Hos den ”uppoffrande personlighetstypen” kan sjukdomen utlösas om hon känner ständig stress och oro och därtill har en ärftlig känslighet i sina filter i hjärnan. Således kan även belastade barn med liknande ärftlig benägenhet utveckla sjukdomen.

Medicinska och alternativa behandlingar

I dag finns inget botemedel mot fibromyalgi eller i Sverige registrerat medicinskt preparat för behandling av sjukdomen. Hos vissa kan smärtan lindras genom fysisk träning, avslappningstekniker förenat med kognitiv beteendeterapi, alternativbehandlingar samt en kombination av läkemedel.

Bo Fråst bedömer sina patienter utefter graden av besvär och delar in medicineringen i fyra läkemedelsgrupper. För patienter med relativt lindrig fibromyalgi föreskriver han ett smärtstillande läkemedel som verkar centralt och har en mild effekt. I den andra gruppen finns läkemedel som verkar allmänt dämpande på nervsystemet och primärt används för epilepsipatienter men även för ångestdämpning. Grupp tre innehåller SNRI-preparat, en typ av antidepressiva läkemedel. De stimulerar och höjer tillgången på ämnen som kan öka signalkapaciteten på vissa ställen i hjärnan. Medicinen kan inte bota, enbart blockera eller stimulera vissa delar av hjärnan så att effekten blir smärtdämpande. Den sista gruppen är olika smärtstillande preparat.

– Dessa läkemedel blir en sista lösning om inget annat hjälper, och bör endast tas för tillfälligt bruk.

Ibland upplever patienter med fibromyalgi en smärtlindring med akupunktur. Bo är tveksam till om det kan påverka gliacellerna i de störda hjärncentra.

– Men det finns inget som motsäger en sådan behandling.

Traditionell kinesisk akupunktur

Peter Torssell, lärare på Akupunkturakademin och med egen praktik i Sollentuna sedan 20 år, ger sina fibromyalgipatienter traditionell kinesisk akupunktur. Han rekommenderar en inledande behandling om två gånger i veckan under drygt en månad:

– På den tiden bör patienten ha märkt skillnad på sitt allmäntillstånd, sin värk och dess intensitet.

Enligt Traditionell Kinesisk Medicin (TKM) beror värk alltid på stagnationer i ett flöde. Genom att sätta nålar i kända punkter på kroppen elimineras ”stoppet” och energin kan åter cirkulera fritt, vilket innebär att smärtan lindras och läkning sker.

För behandling av fibromyalgipatienter poängterar Peter vikten av att ha olika tekniker i bagaget.

– Jag är inte så förtjust i elakupunktur eftersom jag är rädd för att gå miste om vissa subtila effekter. Istället använder jag ofta när det är lämpligt mjuka tekniker i kombination med tunna nålar som känns relativt lite för patienten.

Ny teknik kan hjälpa dig som patient att ta kontrollen

Fibromyalgi är en diagnos som går in under svenska Reumatikerförbundets intresseområde. Det är bland annat Reumatikerförbundet som hjälper till att sprida budskapet på Internationella fibromyalgidagen. Reumatikerförbundet satsar nu stort på att utveckla modern sjukvård och det gör man bland annat genom att ta fram en app, ”Reumatiker”, som ska underlätta vardagen för dig som har fibromyalgi. En app är ett litet program till din mobiltelefon som i det här fallet laddas ner gratis via Google Play eller Appstore.

I utvecklingen har Reumatikerförbundet lagt fokus på nyttan för dig med som patient samt att det ska vara säkert och tryggt att logga in. Loggar in gör du via bank-ID och därefter kan du bland annat hantera och få en översikt över dina recept. Om ni är flera i familjen som har tillgång till appen kan man även se anhörigas recept efter att man har godkänt detta. Recepthistoriken går 15 månader bakåt och det går också att beställa sitt läkemedel i appen och få det hemkört kostnadsfritt vilket underlättar för dig som patient. Det finns också en enkel genväg till din sjukjournal. Det kan vara skönt att känna att du på säker väg har kontroll på din behandling direkt i mobilen och det kan även hjälpa dig få en bra översikt.

Läs del 2 av fibromyalgiserien här

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: