Ange ditt sökord

Läkemedelsverket uppmanar alla som vill tatuera sig att fråga ut den som håller i nålen om färgerna. Foto: Shutterstock

Läkemedelsverket uppmanar alla som vill tatuera sig att fråga ut den som håller i nålen om färgerna. Foto: Shutterstock

Tatueringsfärger kan ge cancer

När Läkemedelsverket gjorde en granskning av tatueringsfärger visade det sig att flera av de granskade färgerna innehöll cancerframkallande ämnen, tungmetaller och arsenik.

Annons:

Granskningen har nu lett till att 20 tatueringsfärger plockats bort från den svenska marknaden.

Höga halter av förbjudna ämnen

Av 29 tatueringsfärger man granskade blev endast två godkända när Läkemedelsverket analyserade innehållet. 15 av de 29 färger som undersöktes innehöll förbjudna ämnen. Sex av tatueringsfärgerna innehöll aromatiska aminer, som är förbjudna eftersom de kan ge cancer, skada arvsmassan, göra det svårare att få barn eller framkalla allergi.

Alla utom två färger bröt även mot de så kallade märkningsreglerna. Detta rättades dock till av sju av återförsäljarna.

Nedslående resultat

Att 20 av de totalt 29 granskade tatueringsfärgerna togs bort är nedslående menar Magnus Crona, utredare på enheten för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket. Det finns cirka 1 600 tatueringsfärger i Läkmedelsverket register över de tatueringsfärger som säljs i Sverige. Att de är registrerade innebär dock inte att de automatiskt är testade utan det är tillverkarens ansvar att se till att de ämnen tatueringsfärgerna innehåller är tillåtna.

Läkemedelsverket genomför stickprover och Magnus Crona förklarar att det är företagen och återförsäljarna som måste kolla upp att de ämnen som finns i tatueringsfärgerna är tillåtna.

Fråga tatueraren

Från Läkemedelsverket menar man att risken finns att många fler färger skulle förbjudas om man analyserade alla färger. Eftersom man bara utför stickprover jobbar man istället aktivt med att företag ska få bättre kunskap om regler och bli bättre på kontroller.

Läkemedelsverket vill även informera dig som vill tatuera dig om problemet och uppmanar alla som vill tatuera sig att fråga ut den som håller i nålen om färgerna.

Annons:

Källor:

Svt, Läkemedelsverket

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: