Ange ditt sökord

För Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå är det andra året i rad som de kan stoltsera med förstaplatsen.  Foto: Shutterstock

För Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå är det andra året i rad som de kan stoltsera med förstaplatsen. Foto: Shutterstock

Sveriges bästa sjukhus 2017 utsedda

För sjätte året i rad har Dagens Medicin rankat landets bästa sjukhus. Bland vinnarna finns två sjukhus som behåller sitt grepp om förstaplatsen, och ett sjukhus som efter flera tidigare pallplaceringar äntligen intar toppen.

Annons:

Sjukhusen delas in i tre kategorier: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Vinnaren i respektive klass är Norrlands Universitetssjukhus, Västerviks sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus.

Medicinsk kvalitet väger tyngst

Bakom utmärkelsen Bästa sjukhuset 2017 ligger en jämförelse av hur sjukhusen, utifrån register och olika mätningar, presterar inom ett antal olika områden. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet.  Andra indikatorer är bland annat hur sjukhuset klarar vårdgarantin, patientenkäter och väntetider på akuten. Nytt för i år är också att underlag om ekonomin tagits med för samtliga sjukhus, tidigare år har det endast ingått för universitetssjukhusen.

Tillgängligheten en stor utmaning

För Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå är det andra året i rad som de kan stoltsera med förstaplatsen. Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting, säger till Dagens Medicin att de har jobbat mycket på att förbättra tillgängligheten, som hon beskriver som en stor utmaning. 

Vidare säger Ann-Christin Sundberg att Nus har en prestigelös organisation med lätt för samarbete över gränserna.

God cancervård banade väg för seger

Jämfört med förra året innehåller underlaget för Bästa sjukhuset 2017 också fler indikatorer på cancerområdet och inom huvudkategorin medicinsk kvalitet hamnar Nus överst i just cancersjukvård, där olika kirurgiska parametrar väger tungt. 

En bidragande faktor till att sjukhuset kan erbjuda så god cancersjukvård tror Elisabeth Olofsson Karlsson, verksamhetschef på cancercentrum, är att de har haft ett väl inarbetat arbetssätt som påminner om de standardiserade vårdförloppen redan innan de infördes. 

Framtidens utmaningar

När det gäller framtiden säger Ann-Christin Sundberg att det viktigaste blir att säkra personaltillgången. De måste se till att rekrytera och utbilda medarbetare så att det finns en tillräcklig bredd för att kunna vara sista länken i sjukvården i Norra regionen.

Vinnarkonceptet i övriga sjukhusklasser

Även i klassen mellanstora sjukhus (akutsjukhus med egen förlossning) återfinns förra årets vinnare i toppen: Västerviks sjukhus. Toppvärden inom tillgänglighet, överbeläggningar, trycksår, njursvikt och stroke leder till seger.

Vinnaren i kategorin mindre sjukhus (akutsjukhus utan förlossning) är Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det är första gången de kniper förstaplatsen, efter att tidigare år ha kommit antingen trea eller fyra. Nyckeln till framgång har varit ett envist arbete med att förbättra tillgängligheten, som inkluderar uppfyllelse av vårdgarantin och väntetider på akuten.

Bästa sjukhusen 2017 – hela listan

Bästa universitetssjukhus

  1. Norrlands universitetssjukhus
  2. Universitetssjukhuset i Linköping
  3. Karolinska universitetssjukhuset
  4. Skånes universitetssjukhus
  5. Universitetssjukhuset Örebro
  6. Akademiska sjukhuset
  7. Sahlgrenska universitetssjukhuset

Bästa mellanstora sjukhus

  1. Västerviks sjukhus
  2. Danderyds sjukhus
  3. Västmanlands sjukhus, Västerås
  4. Länssjukhuset i Kalmar
  5. Värnamo sjukhus
  6. Höglandssjukhuset, Eksjö/Nässjö
  7. Länssjukhuset Ryhov
  8. Karlskoga lasarett
  9. Södersjukhuset, Stockholm
  10. Hallands sjukhus Halmstad
  11. Gävle sjukhus
  12. Örnsköldsviks sjukhus

Bästa mindre sjukhus

  1. Capio S:t Görans sjukhus
  2. Norrtälje sjukhus
  3. Oskarshamns sjukhus
  4. Kullbergska sjukhuset Katrineholm
  5. Lasarettet i Motala
  6. Kungälvs sjukhus
Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: