Ange ditt sökord

Riskminskningen gäller dock enbart bönder av manligt kön. Där var risken för höftfraktur i snitt 14 procent lägre jämfört med andra män i samma ålder.  Foto: Shutterstock

Riskminskningen gäller dock enbart bönder av manligt kön. Där var risken för höftfraktur i snitt 14 procent lägre jämfört med andra män i samma ålder. Foto: Shutterstock

Svenska bönder starka i höften

Våra svenska bönder är ovanligt starka i höften i jämförelse med andra yrkesgrupper. Det konstaterar brittiska och svenska forskare efter att ha studerat ett nationellt kvalitetsregister över höftfrakturer.

Annons:

Skälet till att just bönder har så starka höftpartier tror forskarna beror på att dem är mer fysiskt aktiva än andra yrkesgrupper.

Gäller enbart manliga bönder

RIKSHÖFT är namnet på det nationella kvalitetsregistret som forskarna har utgått ifrån. Registret innehåller höftfrakturpatienter och deras behandling och där registreras även de drabbades yrken, vilket gör att man har kunnat se en riskminskning bland bönderna. 

Riskminskningen gäller dock enbart bönder av manligt kön. Där var risken för höftfraktur i snitt 14 procent lägre jämfört med andra män i samma ålder. Med kända riskfaktorer inräknade, så som utbildningsnivå, inkomst och var i landet man bor, så var skillnaden ännu större, 39 procent. 

Bland kvinnliga bönder syntes däremot ingen skillnad jämfört med andra kvinnor. 

Svårt jämföra med bönder i andra länder

Att lantarbetare har ett fysiskt krävande arbete, som därmed även stärker deras höftparti, kan vara anledningen till att just bönder löper mindre risk att drabbas av höftfrakturer. 

Det är dock svårt att säga om riskminskningen även råder bland bönder i andra länder. Detta eftersom Sverige är ett av få länder som registrerar frakturer i höftregionen i ett nationellt register.

Annons:

Källor:

TT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: