Ange ditt sökord

Det räcker med fem minuters hud mot hud-kontakt för att skabben ska sprida sig. Foto: Shutterstock

Det räcker med fem minuters hud mot hud-kontakt för att skabben ska sprida sig. Foto: Shutterstock

Surfplattor bakom ökning av skabb

Ny statistik visar att skabb ökar rejält runt om i landet och experter tror att surfplattor kan vara en orsak till ökningen.

Annons:

Det skriver tidningen Metro.

Skabb sprids när vi sitter tätt intill varandra

Lill-Marie Persson, överläkare vid Skaraborgs sjukhus i Skövde, säger till Metro att två av orsakerna till epidimierna av skabb tros vara just surfplattor och även tv-spel. 

Anledningen till detta är att man har sett att patienterna ofta är ungdomar och att skabben troligtvis spridit sig när man suttit tätt intill varandra. Lill-Marie Persson menar att i och med att surfplattorna är små så sitter man också nära varandra och att det räcker med fem minuters hud mot hud-kontakt för att skabben ska sprida sig.

Ökad försäljning av skabbläkemedel

Försäljningsstatistik från Apotekens service som Metro har tagit del av talar också för att skabb har ökat. I Värmland och Skåne har försäljningen av det vanligaste läkemedlet mot skabb ökat med cirka 80 procent sedan 2008. I hela landet är det en 25-procentig ökning.

Skabb gräver gångar i din hud och ger en långvarig och intensiv klåda. För att du ska bli av med skabb behöver inte bara den drabbade behandlas utan även familj och vänner. Lill-Marie Persson säger även till Metro att det är viktigt man behandlar äldre människor som har nedsatt immunförsvar och som kan ha kommit i kontakt med personer som har skabb. Detta för att de riskerar att drabbas värre än andra.

Se bild på skabbutslag.

Källa: Metro

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: