Ange ditt sökord

Din fokus behöver ligga på att just du mår bra, i grunden. Foto: Shutterstock

Din fokus behöver ligga på att just du mår bra, i grunden. Foto: Shutterstock

Stanna eller gå – så vet du om din relation är rätt för dig

Relationer är bland något av det härligaste men också svåraste du som människa ställs inför. Grunden till alla relationer är att de bygger på en kontinuerlig ömsesidighet, ett givande och mottagande. Men ibland blir det fel och då behöver man göra något åt det och det kan du gå stärkt ur.

Annons:

Det spelar ingen roll om relationen ifråga handlar om partners, vänner, släktingar. De flesta relationer sätts under luppen förr eller senare och ibland behöver vi rannsaka oss själva, är den här relationen rätt för just mig, just precis nu?

Självkänsla är grunden

Grunden till alla fungerande relationer är din egen självkänsla. Det är bara att konstatera att om vi inte älskar oss själva så blir det svårt att älska någon annan, vare sig det är en vän eller en partner. Med sviktande självkänsla kommer också tvivel inför olika relationer. Det kan vara tvivel som att:

  • Du inte tror att någon skulle kunna tycka om dig för den du är.
  • Att du inte är värd den specifika relationen.
  • Du inte vågar lita på att andra håller vad de lovar för du inte tror att du är värd det.
  • Du tänker att du inte kan leva upp till den bild som andra har av dig.

Låg självkänsla bidrar tyvärr till att det kan vara svårt att skapa nya relationer och upprätthålla befintliga då den låga självkänslan orsakar tvivel på den egna förmågan. Det tvivlet skapar en osäkerhet som med lätthet desvärre smittar av sig på andra. Så för att överhuvudtaget skapa en stabil grund till de relationer du väljer att ha i ditt liv är en förutsättning att du även arbetar på den egna självkänslan. Självkänsla ska inte blandas ihop med självförtroende, många har ett utmärkt självförtroende i till exempel yrkeslivet men kan ändå ha en låg självkänslan.

Tillit är limmet som håller relationer samman

Vi lever i en tid där relationer blir allt mer flyktiga. Vi flyttar på oss, både mentalt och fysiskt, i allt större utsträckning och relationer kommer och går mer intensivt än tidigare. Det gör också att det kan vara svårt att bygga upp det där trygghetsnätet av tillit som är en av nycklarna till relationen. Tillit kan också naggas i kanterna utmed livets väg då vi av olika orsaker kan känna oss svikna. För att undvika att bli sviken igen är det därför lätt hänt att vi väntar med att tillåta oss att känna tillit till nya personer, i nya relationer.

Att vara försiktig är inget fel men att vara rädd för att lita på människor kan hindra dig från att skapa nya relationer, och bibehålla de du har. Inte alltför sällan är det den dåliga självkänslan som tillsammans med oron för att bli sårad som bidrar till att vi har svårt att känna tillit. Ett råd är att ta ett steg i taget mot att känna tillit, börja med de du står närmast eller känner störst förtroende för. Tillåt dig att känna tillit och allteftersom, släppa kontrollen. När du börjar lita på andra, då kan andra börja lita på dig på fullaste allvar.

När relationen knakar – är relationen rätt för dig?

Oavsett om det är en vänskapsrelation eller en kärleksrelation, om relationen har många år på nacken eller är en helt ny relation så händer det att det börjar knaka. Beroende på vad du har lagt in för känslomässigt kapital i relationen kan detta kännas olika, är det en ytlig relation är det kanske lätt att vända bort blicken men är det en djupare relation kan det vara både smärtsamt och sorgligt.

Den viktigaste parametern för att upptäcka om relationen knakar är att se till dig själv. Ställ dig en enkel fråga:

  • Hur mår jag i den här relationen?

Utifrån den får du också en fingervisning om allt är bra, eller om det är så att någonting har hänt som du, om den du delar relationen med, behöver ta tag i. Här är det viktigt att inte lägga in värderingar i frågan. Det spelar ingen roll vems ”fel” det är, eller vad som har hänt. Frågan är densamma, hur mår du i relationen och utifrån det svar du ger dig själv kan du även ta tag i frågan. Det låter kanske lätt, men det är många gånger långt ifrån lätt. Särskilt om det är en längre relation eller en kärleksrelation. I den sistnämnda situationen handlar det även om många andra känslofaktorer. Men oavsett så om svaret på frågan är att du inte mår bra, då behöver du se över din situation för det är ett tecken på att relationen knakar.

Vad gör jag när relationen knakar?

Det finns olika sätt att hantera en knakande relation. Beroende på hur du mår är du också olika stark och redo att använda någon av de olika tillvägagångssätten. Du kan till exempel:

  • Kommunicera – det är alltid bra att prata, men se upp så det inte blir det enda ni gör.
  • Få lite luft – ibland kan man behöva ta en paus från varandra, oavsett om det är en vän eller ett förhållande. Tillåt varandra att ta en paus.
  • Prata med någon – en vän eller en professionell person som kan hjälpa till på vägen. Det är inte alltid lätt att komma på alla verktyg själv, då kan det vara skönt att få tips.
  • Ta dig tid – det är inte alltid saker och ting blir tydliga snabbt och med detsamma.
  • Respekt – visa alltid respekt till både dig själv och den andra parten.

Om relationen knakar och du dessutom mår dåligt är det viktigt att inte låta det gå för långt. Då finns det risk att du inte vet vad som är hönan eller ägget, om det är hur du mår eller hur relationen är som är den egentliga anledningen. Oavsett så är det faktiskt så att man ska inte må dåligt i en relation, vilken typ av relation det än är.

Ska jag lämna relationen?

Om du trots upprepade försök att tillsammans med den andra parten inte kommer vidare, att situationen inte förbättras, då kan det vara dags att revidera relationen. Ställ kontrollfrågan till dig själv hur du mår, om du upprepade gånger svarar att du inte mår bra i den relation du befinner dig behöver du göra någonting åt det.

Det är som med fysisk smärta, vi går ju inte med brutna ben eller leder och har ont för länge, vi kan stå ut en stund om det inte är alltför allvarligt men i längden gör det bara mer och mer ont och kan leda till bestående men. Så, vi behöver göra något åt det.

När jag lämnat relationen

Att lämna en relation är aldrig enkelt, vi människor gör ofta vårt bästa för att undvika smärta och sorg. En relation som tar slut, hur ytlig eller djup den är, är ju någonting som känns. Man får göra slut även med vänner som kanske inte tillför dig något i livet eller till och med drar ner eller förhindrar dig att må bra, hur tungt det än kan kännas.

Att hantera en avslutad relation är ett sorgearbete. För vissa är det ganska lätt och man går vidare, för andra är det en långdragen och tung process. Oavsett, tillåt dig själv att låta det ta tid. Oavsett vilken typ av relation du har lämnat så kan det ta olika lång tid att återhämta sig. Men återhämta sig gör man oftast. Ibland kan det, precis som i all sorgehantering, behövas hjälp från någon utomstående som kan se situationen på ett annat sätt och hjälpa dig hitta verktyg hur du hanterar avslutet. Andra gånger klarar du det på egen hand. Det viktigaste är att du kommer ihåg varför du lämnade relationen, och att målet är att du förhoppningsvis ska kunna svara positivt på frågan hur du mår inom en överskådlig framtid. Du kan gå stärkt ur en avslutad relation.

Kan man rädda en relation som börjat knaka

Genom att vara kommunikativ och tydlig med vad du känner gentemot den andra parten så kan man påbörja en ”räddningsaktion” i en relation som har börjat knaka. Det gäller dock att vara lyhörd och också bestämma sig för vad som är framsteg. Vad behöver ni göra för att det ska kännas bättre? När ni vet det, sker det faktiskt? Eller har ni fastnat i gamla hjulspår? Oavsett så går det naturligtvis att komma tillbaka till något positivt.

Det är olika från situation till situation och beroende på vad orsaken bakom det negativa är. Du ska dock vara försiktig med att göra för mycket avkall på dig själv och den du är, och det är viktigt att ni båda, i relationen, mår bra.

Du ska må bra

Din fokus behöver ligga på att just du mår bra, i grunden. Det kan vara du som behöver ta tag i din egen självkänsla, och tillit, för att på så vis orka med relationen, eller relationerna, i ditt liv. Och när du har gjort det kommer du alltid ha en stabil grund. 

Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, oavsett kommer du då ha de bästa förutsättningarna för att hantera en relation både i upp- och nergångar.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: