Ange ditt sökord

Snabbguide till hur du mäter ditt blodtryck

Snabbguide till hur du mäter ditt blodtryck

De flesta av oss har någon gång mätt blodtrycket – en enkel, smärtfri och bra undersökning som kan ge en fingervisning om hur vi mår.

Annons:

Det kan vara lite svårt att veta exakt hur man gör om man vill mäta sitt blodtryck. Idag finns ett antal apparater som du själv kan använda hemma och du kan genom några enkla steg ta reda på ditt blodtryck hemma. Tänk på att situationer som att det är varmt i rummet, att du precis ätit, tränat eller liknande kan ge felaktigt resultat. Följ punkterna nedan så bör du få en korrekt mätning av ditt blodtryck.

Hur du mäter ditt blodtyck hemma

Några enkla punkter som hjälper dig när du ska mäta ditt blodtryck.

 

  • Först och främst ser du till att du är lugn och avslappnad för att kunna mäta blodtrycket korrekt. Slappna av, ta djupa andetag, se till att du inte får i dig något som kan öka hjärtslagen som till exempel kaffe och tobak. Det bästa är om du har haft möjlighet att vila dig en liten stund innan.

 

  • Avslappnad? Bra! För att kunna mäta blodtrycket ska du sitta eller ligga ner.

 

  • Vart du ska placera manschetten? Vanligtvis överarmen, då är den placerad i höjd med hjärtat.

 

  • Smärtar det när manschetten fylls med luft? Överväg att införskaffa en manschett som sätts kring handleden istället. Tänka på att hålla armen så mätaren befinner sig i hjärthöjd och därför är en manschett som sitter på överarmen att föredra.

 

  • Manschetten fylls nu med luft och klämmer åt. Detta gör den för att stoppa upp blodet i pulsådern några sekunder. Har du en automatisk mätare hemma läser den av ditt blodtryck – är du på besök i vården lyssnar den som undersöker med ett stetoskop. När man läser av töms manschetten på luft, blodet cirkulerar igen och pulsen kommer igång, det är här man börjar mäta övertrycket. Undertrycket avläses när trycket är så lite att blodtrycksmätaren inte kan höra pulsen längre.

Resultat

Blodtryck mäts i enheten mmHg (millimeter kvicksilver). Man brukar (grovt) säga att det systoliska trycket (övertrycket) normalt inte ska överstiga 140 mmHg och att det diastoliska trycket (undertrycket) inte ska överstiga 90 mmHg.

Det här kanske låter som rena grekiskan men du kanske är mer bekant med uttryck som 140/90 mmHg eller 140 över 90.

Blodtryck högre än 140/90 mmHg, som uppmätts vid fler än ett tillfälle, brukar räknas som förhöjt blodtryck.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: