Ange ditt sökord

Marsvinen trängs i Freja Östergren Löthén famn. Foto: Shutterstock

Marsvinen trängs i Freja Östergren Löthén famn. Foto: Shutterstock

Små hjältar: “När jag blev sjuk tänkte jag, åh nej, jag kommer att tappa håret”

I vår serie "små hjältar" i samarbete med Barncancerfonden låter vi barn komma till tals och berätta om sin cancer. Först ut är Freja Östergren Löthén som bland annat berättar om längtan efter att få spela handboll igen.

Annons:

Marsvinen Kolan och Kakan trängs i Freja Östergren Löthén famn. Freja är inte så rädd för leukemin, men för sticken.

“När jag blev sjuk tänkte jag, “åh nej, jag kommer att tappa håret”.”

“Clownerna på sjukhuset är mest för små barn, men de är ganska roliga. De brukar bjuda på godis. Ibland kommer de ihåg att jag har godislöfte och har med sesamkakor. Jag sparar pengarna till en dammsugare. Eller en kockkniv, fast det har ju pappa.

När jag blev sjuk tänkte jag, “åh nej, jag kommer att tappa håret”. Det är det alla tänker på med cancer – och att det är sjukt farligt. Men om jag visar att jag är mig själv så är mina kompisar också normala.

Jag längar efter att spela handboll och träna igen. Jag får inte springa för jag är benskör av medicinen. Men jag har inte haft feber sen jag gick i ettan.

Jag har alltid velat lära mig laga mat och spela gitarr. Jag lagar utan recept, fast det gillar inte pappa.

Jag har hög…vad heter det, integritet…så jag tycker det är jobbigt när sjuksköterskan ska sticka mig. De måste lova att vänta tills jag är beredd. En gång tog det fyra timmar. Fast det är jätteroligt att bli sövd, jag räknar ner och försöker titta men det går inte.

Mamma tycker att jag skulle anmäla mig för att vara med i Barncancerfondens reklamfilm så det gjorde jag för det kändes kul, men jag har inte sett mig själv. Jag gillar inte reklam.”

Berättat för Emma Olsson.

Det här är Freja Östergren Löthén

Ålder: 11 år vid intervjutillfället
Familj: Pappa Rikard Löthén, mamma Gina Östergren, lillasyster Nova, marsvinen Kolan och Kakan.
Bor. Stockholm
Gör: Gick vid intervjutillfället i femman. Medverkare i en av Barncancerfondens för att värva Barnsupportrar.
Gillar: Att laga mat.
Diagnos: Akut lymfatisk leukemi, standardrisk. Diagnos i januari 2014.

Freja mår idag bra, men visste du att 20 procent av alla barn som drabbas av cancer inte överlever? För att nå målet att inga barn ska dö av cancer behövs mer forskning, forskning som behöver bidrag. Vill du vara med och bidra? Klicka på Barncancerfondens logo nedan.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: