Ange ditt sökord

Vid vulvodyni gör det ont vid samlag, och det kan orsakas av  omslutande sex när man inte känner lust. Foto: Shutterstock

Vid vulvodyni gör det ont vid samlag, och det kan orsakas av omslutande sex när man inte känner lust. Foto: Shutterstock

Smärta vid samlag – vulvodyni (vestibulit)

Vulvodyni, tidigare vestibulit, kallas ett tillstånd när det gör ont i slidöppningen i samband med samlag eller annan beröring. Det är ytliga nerver i slemhinnan som har blivit överkänsliga och det kan räcka med lätt beröring för att det ska göra ont. Orsakerna till vulvodyni/vestibulit är inte helt klarlagda men det har påvisats samband med upprepade svampinfektioner, användning av p-piller och att ha slidsamlag trots torrhet och nedsatt lust.

Annons:

Många går länge med sina besvär innan de söker hjälp, och många upplever också att det kan vara svårt att hitta en vårdmottagning som erbjuder behandling för vulvodyni. Det är viktigt att veta att de flesta som har vulvodyni blir bra med rätt behandling.

Symtom och orsak till smärta vid samlag.

De vanligaste symtomen på vulvodyni/vestibulit är att det gör väldigt ont när du rör eller trycker i och kring slidmynningen. Det är som en brännande smärta i underlivet och det område som gör ont blir ofta rodnat. Smärtan kan kännas vid försök till slidsamlag, när en tampong förs in i slidan, eller vid en gynekologisk undersökning. I svårare och mer långdragna fall kan det också förekomma smärta när du cyklar, rider på en häst eller bär tajta kläder.

Det är vanligast att drabbas i åldern 18–25 år och i den åldersgruppen är det ungefär var tionde kvinna som lider av vulvodyni. Flera faktorer bidrar till utvecklingen av smärttillståndet. Upprepade, täta svampinfektioner och upprepat användande av receptfria läkemedel mot svamp är en ganska vanlig orsak. Risken att få vulvodyni är också lite högre om du använder preventivmedel som innehåller hormoner, eller om du tidigare behandlats för kondylom runt slidöppningen. Omslutande samlag utan att du riktigt har lust, och därför inte är tillräckligt upphetsad eller våt, är en vanlig bakomliggande orsak. Vulvodynin kan också uppkomma om du fortsätter att ha sex även när det gör ont. Stress är en annan faktor som kan påverka en hel del.

Behandling av smärta vid samlag

Det finns mycket du kan prova själv för att se om smärtan minskar. Du kan exempelvis prova byta typ av preventivmedel, vara noga med att bara ha omslutande samlag när du är riktigt upphetsad och undvika omslutande samlag helt så länge du har ont. Undvik receptfria läkemedel mot svamp, gå hellre till en gynekolog och få en undersökning för att se om det verkligen är svamp, och om du kan få annan behandling än just lokalbehandling.

Tvätta inte underlivet för ofta, och undvik att använda tvål i underlivet. Tvätta hellre med en parfymfri olja, och det går även bra att vid torrhetskänsla smörja underlivet med lite olja efter duschen. En fet salva som vitt vaselin, Decubal eller Locobase repair kan också användas för att smörja i underlivet för att återfukta slemhinna och hud, och samtidigt för att vänja underlivet vid beröring. Träning, till exempel yoga, och övningar för avslappning kan också hjälpa.

Att söka hjälp för smärtan

Sök hjälp för din underlivssmärta – hos ungdomsmottagning, hos gynekolog, barnmorska eller på vårdcentral. Det finns en gel som man kan smörja på det onda området som heter Xylocain och den finns att få på recept. Man smörjer fem till sex gånger per dag för att bedöva nerverna och bryta den onda smärtcirkeln. Via sjukvården kan du också få hjälp med annan läkemedelsbehandling mot smärta.

En mycket viktig del av behandlingen mot vulvodyni är fysioterapi. En specialutbildad fysioterapeut kan hjälpa dig med övningar för bäckenbottenmusklerna för avspänning och kontroll av spänningsgrad i bäckenbotten. Du kan även få hjälp med spänningar i övriga kroppen, eftersom det är vanligt att personer med smärta även spänner nacke, axlar och käkar.

Eftersom vulvodyni är ett smärttillstånd som kan påverka sexualitet, relationer och psykiskt mående erbjuds också kuratorskontakt eller psykologkontakt som en del i teamarbetet. Det pågår många studier kring KBT och vulvodyni.

För de som inte blir hjälpta av läkemedel, fysioterapi och samtalsterapi på ungdomsmottagning,  gynmottagning eller via vårdcentral finns också möjligheten att få en remiss till en specialiserad mottagning, så kallad vulvamottagning, för mer avancerad behandling.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: