Ange ditt sökord

Hur ofta du bör titta till hjärtstartarna och byta ut delarna varierar mellan olika märken men informationen ska finnas med varje maskin.  Foto: Shutterstock

Hur ofta du bör titta till hjärtstartarna och byta ut delarna varierar mellan olika märken men informationen ska finnas med varje maskin. Foto: Shutterstock

Slarv med hjärtstartare – en livsfara!

Runt om i landet slarvas det med underhållet av de livsviktiga hjärtstartarna. Slarv med underhåll av hjärtstartare kan i värsta fall leda till döden om de inte fungerar när en akut situation uppstår.

Annons:

Det hävdar Läkemedelsverket som nu går ut och slår larm.

Falsk trygghet

Enligt Karin Hampus på Läkemedelsverket har man fått in en händelse där man misstänker att ett uteblivit underhåll av hjärtstartare har lett till att man inte har kunnat återuppliva en person.

Sköts inte hjärtstartarna innebär de en falsk trygghet, istället för livräddande hjälpmedel. 

Förebyggande syfte

Runt om i landet finns det cirka 30 000 registrerade hjärtstartare. Anledningen till att Läkemedelsverket nu slår larm om slarv med kontroll och underhåll är i förebyggande syfte, för att alla de hjärtstartare som finns i landet ska ha ett aktivt underhåll och alltid vara fungerande när de behövs och på så vis undvika onödiga tragedier.

Kontinuerligt underhåll innebär att

  • du kontrollerar din hjärtstartare
  • du tar reda på när du ska byta batterier och om det behövs
  • du bekantar dig med den så du vet hur den fungerar

Hur ofta du bör titta till hjärtstartarna och byta ut delarna varierar mellan olika märken men informationen ska finnas med varje maskin. 

Registrera hjärtstartaren 

Vill du se var närmsta hjärtstartare finns eller har du en hjärtstartare som du vill registrera? På sidan Sveriges hjärtstartarregister kan man både se var många av landets hjärtstartare finns och registrera sin hjärtstartare om man är privatperson, företag, förening eller organisation.

Läs mer på http://www.hjartstartarregistret.se/ 

Annons:

Källor:

Läkemedelsverket, Svt

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: