Ange ditt sökord

Den gemensamma satsningen på e-vård hoppas regeringen ska leda till förbättrad arbetssituation inom vård och omsorg bland annat. Foto: Shutterstock

Den gemensamma satsningen på e-vård hoppas regeringen ska leda till förbättrad arbetssituation inom vård och omsorg bland annat. Foto: Shutterstock

Sjukvårdsministern: Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa

Nu vill regeringen att Sverige inom tio år inte bara ska bli bättre på e-hälsa utan bäst i världen. E-hälsan ska även kunna förbättra kommunikationen mellan såväl vårdenheter som patient och möta de kommande utmaningar vård och omsorg står inför.

Annons:

Målet med satsningen är enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström att vården ska komma ikapp andra samhällsfunktioner, som till exempel banker, som ligger mer i framkant när det kommer till digitalisering.

Gemensam vision för e-hälsa

Till Dagens nyheter säger Gabriel Wikström att Sverige är långt ifrån bäst i världen (på e-hälsa) idag. Där övriga samhället har gått starkt framåt när det kommer till digitalisering ligger hälso- och sjukvården långt tillbaka i tiden.

För att komma till rätta med detta har regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) nu fattat beslut om en gemensam vision för e-hälsa med målet att Sverige ska bli bäst i världen 2025. Anledningen till att man nu väljer att ta fram en gemensam vision är att det handlar om många aktörer, 21 landsting och 290 kommuner som är inblandade.

Konkreta handdlingsplaner

Förutom t jänster som tidsbokning och kontakt med vården via e-hälsotjänster vill man även se att e-vård inkluderar uppföljning och feedback mellan läkare och patient. Detta hoppas man ska kunna underlätta kommunikationen mellan vård och patient och samtidigt minska administrationen. Idag finns det till exempelvis flera it-system som inte kommunicerar med varandra vilket innebär att en patient måste registreras flera gånger, men i olika system. Det leder till onödig administration när journaler måste skrivas ut, skickas och scannas.

Visionen kommer att följas av en eller flera konkreta handlingsplaner och Gabriel Wikström menar att det kommer bli en förtroenderfråga för vården om man inte gör rätt saker nu.

Tydligare rollfördelning och större långsiktighet

SKL:s förste vice ordförande Anders Henriksson menar att visionen ger en tydligare rollfördelning och en större långsiktighet. Han ser även visionen som en möjlighet att förbättra för patienterna och att digitala tjänster och e-hälsa är en möjlighet att möta de utmaningar man står inför.

Att regeringen och SKL nu tar ett samlat grepp i hela landet och inkluderar såväl sjukvården som omsorgssektorn är det iniatitiv som ska göra att Sverige blir bäst i världen på just e-hälsa.

Annons:

Källor:

DN.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: