Ange ditt sökord

Genom att teckna en sjukvårdsförsäkring kan man ta en slags genväg till sjukvården och snabbare få tillgång till specialistvård och operation. Foto: Shutterstock

Genom att teckna en sjukvårdsförsäkring kan man ta en slags genväg till sjukvården och snabbare få tillgång till specialistvård och operation. Foto: Shutterstock

Sjukvårdsförsäkring ger fördelar i vården

Med en privat eller arbetsgivarbetald sjukvårdsförsäkring kan man få snabbare tillgång till vård och det är en försäkring som allt fler personer numera har. Men försäkringen väcker också debatt kring jämlikhet.

Annons:

Genom att teckna en sjukvårdsförsäkring kan man ta en slags genväg till sjukvården. Exempelvis kan specialistvård fås inom ett par dagar och operation inom några veckor. 

Många företag erbjuder sjukvårdsförsäkring 

Förut var försäkringen främst en förmån för ett fåtal personer inom företagsledningen. Nu ser det annorlunda ut då det är något som fler och fler företag erbjuder sina anställda. 

Kristina Ström Olsson, ekonom på branschorganisationer Svensk Försäkring, berättar att de branscher som tecknar försäkringen för sina anställda breddas. Det är inte bara privata företag längre, utan även andra typer av branscher såsom lärare, gruvindustrin och kommuner. Det är också en försäkring som många fackförbund och branschorganisationer erbjuder sina medlemmar.

Drygt 620 000 personer har försäkringen

Antalet personer som har en sjukvårdsförsäkring, antingen privat eller genom företaget, har ökat med 50 procent bara de senaste fem åren. Nya siffror från försäkringsbranschen visar att det i dag är över 618 000 personer som har en sådan försäkring. 

Enligt Kristina Ström Olsson är det drygt 10 procent av den arbetsföra befolkningen i Sverige som har tecknat en sjukvårdsförsäkring. En siffra som hela tiden ökar.

Väcker debatt kring jämlikhet

Men det är också en kontroversiell fråga i och med att det blir en debatt kring jämlikhet, säger Anders Anell, professor i företagsekonomi vid Lunds universitet. Det handlar inte om bara om väntetider och köer utan även om växande krav och inkomstskillnader.

Även om man löser problemen med offentlig vård så kommer frågan att kvarstå huruvida man ska kunna köpa sig extra fördelar eller inte. I och med det tror Anders Anell att den etiska debatten är här för att stanna. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: