Ange ditt sökord

Videomöte och tidsbokning via nätet är exempel på e-tjänter som efterfrågas bland ungdomarna för att göra ungdomsmottagningarna bättre. Foto: Shutterstock

Videomöte och tidsbokning via nätet är exempel på e-tjänter som efterfrågas bland ungdomarna för att göra ungdomsmottagningarna bättre. Foto: Shutterstock

Så vill ungdomarna helst kommunicera med ungdomsmottagningen

Allt mer av vår kommunikation sker över nätet så att ungdomar efterfrågar fler sådana möjligheter i deras kontakt med ungdomsmottagningen är inte så konstigt. Ett av flera önskemål som finns är att det ska bli lättare att boka tider online.  

Annons:

Det är Region Jönköpings län som har frågat ungdomarna om deras förväntningar på ungdomsmottagningarna. 

Vill kunna kommunicera via sociala medier

Olika e-tjänster som videomöte, sms-påminnelser, tidsbokning via nätet och att kunna kommunicera via sociala medier är några av de behov som ungdomarna anser finns när det gäller kontakten med ungdomsmottagningarna. I viss mån skulle de även vilja kunna få behandlingar via nätet. 

Folkhälsoplaneraren Therese Rostedt är öppen för att genomföra en del av nämnda önskemål, men säger också att de måste se över hur sekretessen ska kunna hanteras på ett bra. Det blir en helt annan sak att kommunicera via sociala medier jämfört med ett personligt möte. Det är därför något man måste ta hänsyn till innan en implementering i verksamheten kan bli aktuell.

Unga har stora krav på e-tjänster

En annan problematik är resursåtgången. Therese Rostedt säger att en chatt som är bemannad dygnet runt inte kommer att fungera, men däremot skulle man kunna fördela arbetet på olika ungdomsmottagningar i länet. 

Unga ställer även större krav på e-tjänster än vad äldre gör, inte minst vad gäller hastigheten. Ställer ungdomar en fråga vill de ha svar inom några minuter och inte behöva vänta i flera dagar. Therese Rostedt menar att på den punkten får man nog försöka mötas på halva vägen.

Personal och ungdomar i gemensamt projekt

Anledningen till att Region Jönköpings län frågade ungdomarna om hur man kan förbättra ungdomsmottagningarna är för att man ville åtgärda tidigare kända problem. Exempelvis har det sett väldigt olika ut beroende på var i länet man bor med tillgången till ungdomsmottagning. Dessutom har det varit otydligt bland personalen vad deras uppdrag är och inte heller ungdomarna har vetat vilken sorts hjälp de kan förvänta sig. 

Därför drog man förra året igång ett så kallat co-design-projekt tillsammans med både personal och ungdomar, och den första frukten av den skörden är de förslag som nu kommit fram. Totalt är det 400 ungdomar som har varit involverade via fokusgrupper, enkäter och workshops. 

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: