Ange ditt sökord

Ett glas vin kan absolut vara gott men flera rapporter det senaste året har ifrågasatt de påstådda hälsoeffekterna. Foto: Shutterstock

Ett glas vin kan absolut vara gott men flera rapporter det senaste året har ifrågasatt de påstådda hälsoeffekterna. Foto: Shutterstock

Rödvin inte så nyttigt som man trott

Det har genom årens lopp rapporterats om vinets, framförallt rödvinets, hälsoeffekter för bland annat hjärtat. Nu visar flera nya studier att detta kan vara felaktigt.

Annons:

Bara i år har det kommit flera studier som pekar på att det kanske inte alls finns några hälsoeffekter av att dricka bland annat rödvin, det skriver bland annat Svenska dagbladet.

Inga belägg för hälsoeffekterna

Till Svenska dagbladet säger Sven Andréasson, professor i socialmedicin och överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm att även om alkohol kan vara både gott och trevligt går det inte att påstå att det är bra för hälsan. 

Han har tillsammans med andra forskare samlat in och granskat forskning på ämnet sedan 1970-talet.

Felaktiga samband

Sven Andréasson och hans kollegor har funnit bevis som pekar på att sambanden mellan hälsonytta och vin i själva verket är felaktiga.

Istället menar man att det faktiskt inte finns några positiva effekter alls. 

Internationell bekräftelse

Rapporten får bekräftelse från internationellt håll då flera andra studier har kommit fram till liknande resultat. En studie publicerad i Bristish Medical Journal pekade på att att även de som dricker små mängder alkohol vinner på att dra ner sin konsumtion.

En amerikansk granskning publicerad i tidskriften Jama slog i sin tur fast att antioxidanterna i rödvin inte har någon märkbar positiv effekt på hjärtat.

Omdebatterat ämne

Den svenska granskningen är beställd av läkarsällskappet och nykterhetsorganisationen NTO. Ämnet är omdebatterat och kommer förmodligen leda till fortsatt diskussion om eventuella kopplingar mellan vin och hälsa alternativt ohälsa.

Däremot tyder allt mer på att rödvin alltså inte alls är så nyttigt som man tidigare har trott eller kunnat få intryck av.

Dricker du för mycket?

Varför vissa är mer benägna att fastna i ett beroende än andra har helt klart en genetisk förklaring. Men forskning visar även tydligt att miljön påverkar i nästan lika hög utsträckning.

Främsta lösningen är att jobba förebyggande. Kan man nå de som ligger i riskzonen och ännu inte har ”fastnat”, är mycket vunnet.

  • Varningssignaler 
  • Dricker mer och ofta.
  • Försöker dölja sin konsumtion.
  • Ljuger om sitt drickande.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: