Ange ditt sökord

Råd och uppmuntran vid ryggskott kan visa sig lika effektivt som smärtstillande läkemedel. Foto: Shutterstock

Råd och uppmuntran vid ryggskott kan visa sig lika effektivt som smärtstillande läkemedel. Foto: Shutterstock

Råd och uppmuntran kan bota ryggskott

För att lindra ryggskott kan uppmuntran och råd vara minst like effektivt som smärtstillande läkemedel.

Annons:

Det visar en australiensisk studie. 

Tre typer av behandlingar

Studien, som publicerats i tidskriften the Lancet, gick ut på att man genom lottning delade upp patienter i tre olika grupper med cirka 500 personer i varje grupp.

I en grupp fick patienterna verksamma mediciner, i den andra gruppen fick patienterna ta medicin vid behov och i den tredje gruppen fick patienterna icke verksamma mediciner, alltså placebo. Varken patienterna själva eller vårdpersonal visste vilka patienter som tillhörde vilken grupp. 

Blev bra tidigare

Studien visade att patienterna i den tredje gruppen, alltså de som fick placebo, blev bra i ryggen en dag tidigare än de andra. Man såg också att det inte fanns någon skillnad i smärtnivå, sömnkvalitet, rörelseförmåga eller livskvalitet mellan de olika grupperna.

Gemensamt för alla tre grupperna var att de i behandlingen av ryggskott fick såväl uppmuntran som råd från vårdpersonal. 

Råd och uppmuntran

Forskarna konstaterar, baserat på resultatet av studien, att det i framtiden inte bör vara självklart att ge smärtsstillande (Paracetamol) till personer med ryggskott.

Istället vill man fokusera på att ta reda på vad i placebobehandlingen, alltså de som inte fick några smärtstillande läkemedel, som var så framgångsrikt då man drar slutsatsen att uppmuntran och råd tycks vara minst lika bra som smärtstillande Paracetamol.

Annons:

Källor:

Ch M Williams et al "Efficacy of paracetamol for acute low-back pain: a double-blind, randomised controlled trial " The Lancet July 24, 2014,  dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(14)60805-9

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: